ÉRDEKEL AZ ÚJ INFOVILÁG
 Infovilág - a hiteles hírportál

Címke: áfa

Rekordokat döntöget a lakásépítés – csábító az 5 százalékos áfa

Egy év alatt két és félszeresére nőtt a kiadott építési engedélyek száma országosan. A statisztikai hivatal legfrissebb közlése szerint a tavaly kiadott 31 559 engedély 2008 óta a legtöbb. Négy év óta nem épült annyi – 9994 – lakás, mint tavaly. Az építési engedélyek számát tekintve a fővárosban és a megyei jogú városokban csaknem háromszoros az éves növekmény.

Áfahiány: csaknem 160 milliárd eurót nem sikerült beszedni az EU-ban

Megdöbbentő, hogy az Európai Bizottság által ma közzétett adatok szerint az EU-ban 2014-ben 159,5 milliárd euró összegű hozzáadottérték-adó (héa/áfa) veszett el a költségvetés számára. A tanulmány szerint éves szinten ismét elfogadhatatlanul magas volt a „héa-hiány” (a várt héa-bevételek és a ténylegesen beszedett összeg közötti különbség).

Befürödhetnek a hazai fürdők ha elmarad a SZÉP-kártya-bevétel

A hazai fürdők adják a turisztikai kínálat egyik alapját, melyre számtalan szolgáltató épít, szállásadók, vendéglátó egységek, kiskereskedelmi szolgáltatók. A fürdők többnyire a hátrányos helyzetű kistérségekben, a gazdaság további szektorai által kevésbé kedvelt területeken találhatók, ahol az egyik, vagy talán az egyetlen munkahelyteremtő és a térség felzárkózását segítő tényező a turizmus.

Baromfi-világnap: bizakodnak az ágazat szereplői

Második alkalommal rendezte meg ma a baromfi-világnap hazai eseménysorozatát a Baromfi Termék Tanács (BTT) a budapesti Mezőgazdasági Múzeumban. A kezdeményezők fel kívánták hívni a figyelmet az ágazati vállalkozásokra, amelyek itthon és a szerte világban mind nagyobb szerepet töltenek be a lakosság élelmezésében. Évente rohamosan nő bolygónk lakossága, miközben a tartósan éhezők száma csaknem egymilliárdra rúg, és legalább ennyien vannak azok, akiknek nem jut elegendő élelem.

Húsosok sonkatájékoztatója némi krimivel és gondokkal

Szokásos, húsvét előtti „sonka-sajtótájékoztatóját” ma délben tartotta a Magyar Húsiparosok Szövetsége (Hússzövetség). Ez alkalommal a mezőgazdasági tárca élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára is felszólalt a rendezvényen. Konkrétumokat, tekintettel a még nem szentesített kormányzati lépésekre, nem tudott mondani, pusztán elképzelésekről beszélt, mintegy 300 milliárd forintot emlegetett, mint az élelmiszeripari fejlesztési stratégia egyik kulcsszámát.

Hárommilliárdos áfacsalás - lebuktak a webáruházak

Ilyen adóhatósági akciót nem minden nap látni. Három napon át háromszáz pénzügyi nyomozó, ötven adórevizor, hetven pénzügyőr, a MERKUR bevetési egység tagjai és a NAV informatikai szakemberei dolgoztak száz helyszínen két internetes webáruház áfacsalását vizsgálva. Az érintett céghálózat csaknem hárommilliárd forint adót igényelt vissza jogtalanul. A bűnszervezethez tartozó cégcsoport ügyvezetőinél, irodáiban és raktáraiban házkutatásokat tartottak.


1 2 3 4   >