ÉRDEKEL AZ ÚJ INFOVILÁG
 Infovilág - a hiteles hírportál

Címke: állami támogatás

Paks–2 a nemzetközi sajtó vezető híreiben az EU-áldás után

Az Európai Unió elhárította az utolsó akadályt a Paks II. beruházása elől, amit a magyar kormány az „évszázad nagy üzletének” nevez – fogalmaz tudósításában az amerikai Bloomberg hírügynökség. A magyar kormány olyan ígéretet tett, hogy az állami finanszírozás mellett ügyel majd a versenytorzító intézkedések minimalizálására az energetikai piacon. A World Nuclear News (atomenergetikai hírek a világból) ezt még kiegészíti azzal, hogy az uniós jogszabályok szabad kezet adnak a tagállamoknak abban, hogy maguk határozzák meg, milyen forrásból és milyen arányban fedezik energiaszükségletüket.

Veteránok a magyar kazánok

A tavalyi ősz alapvető változásokat hozott a központi fűtésre és meleg víz előállítására szolgáló, főleg a gázkészülékek energia-megtakarítási, hatékonysági követelményeiben. Általános fogalommá vált a kondenzációs kazán, a hagyományos, nyílt égésterű készülékek üzembe helyezési moratóriuma június végével megszűnt. A Magyar Energiahatékonysági Intézet a körkérdésére kapott válaszokat az átállás évfordulóján hozta nyilvánosságra.

Az első lakás ára: 14 ezer munkaóra

A jelenlegi ingatlanárak mellett legalább 14 ezer munkaóra, vagyis csaknem egy évtizeden át tartó folyamatos krumplisütés, hoszteszkedés, szórólaposztás áll azok előtt, akik kizárólag diákmunkából szeretnék előteremteni az első lakásra valót. Ez ráadásul feltételezi a megkeresett pénzt a lakásra gyűjtögető maradéktalanul félre teszi valamennyi minden megkeresett forint félre tételét feltételezi.

Paks II súlyos gazdasági veszteségeket okozna Magyarországnak – csak tetemes állami támogatással működnék

Paks II akár évi 285 milliárd forintjába is kerülhet a magyar államnak – állítja a Candole Partnersnek [1] a Greenpeace felkérésére készített tanulmánya, mely a tervezett paksi bővítést vizsgálja pénzügyi, gazdasági szempontból.

Paks-II: az Energiaklub levele az Európai Bizottságnak

Tavaly novemberben döntött az Európai Bizottság Versenypolitikai Főigazgatósága: mélyreható vizsgálatba kezd, mert kételyei kelezkeztek azzal kapcsolatban, hogy a tervezett paksi beruházás piaci körülmények között is megtérülne. A Bizottság részletes álláspontja január elején lett nyilvános, ehhez várta a testület a múlt péntekig az észrevételeket.

Paks II  több ponton is sérti az uniós jogot

A Greenpeace benyújtotta Paks II-vel kapcsolatos hivatalos véleményét [1] az Európai Bizottság Versenypolitikai Főigazgatóságának. Az állami támogatásból megvalósuló projekt több ponton is uniós jogot sért, és megvalósulás esetén korlátozná a szabad versenyt mind a magyar, mind az uniós villamosenergia-piacon. Paks II ezzel akadályozná az energiahatékonysági beruházásokat és a megújuló energiaforrások terjedését.


1 2 3   >