ÉRDEKEL AZ ÚJ INFOVILÁG
 Infovilág - a hiteles hírportál

Címke: átláthatóság

Migrációs ostrom Magyarországon – Orbán minden idegent távol tartana Magyarországtól

Terjedelmes cikkben számol be a The New York Times arról, hogy Magyarország úgy döntött, őrzött táborokba fogja zárni a menedékkérőket, és hogy több emberi jogvédő, köztük az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága elítélte az országgyűlés által megszavazott törvénymódosításokat. A müncheni Süddeutsche Zeitung „Ostrom alatt” címmel közöl írást, utalva arra, hogy Orbán Viktor határvadászok avató ünnepségén arról beszélt, Magyarország továbbra is migrációs ostrom alatt áll. – A Politico szerint a magyar kormány – vélhetőleg Donald Trump választási győzelmétől és az alternatív jobboldal washingtoni felemelkedésétől lendületet kapva – korlátozni fogja azoknak a nem kormányzati szervezeteknek a befolyását, amelyek a demokráciát és jogállamiságot mozdítják elő.

Újabb kiskapu a korrupciónak?

Számottevően módosítaná a kormány az éppen egy éve hatályba lépett közbeszerzési szabályozást. Az ebből a célból a négynapos hétvége előtti napon benyújtott két törvényjavaslat nagymértékben megkönnyítheti, hogy a közpénzek átláthatatlanul vándoroljanak haveri zsebekbe. A dolog pikantériája, hogy mindezt a közpénzek felhasználásának a szigorítása és a közbeszerzési verseny élénkítése jegyében tenné a kormány – áll a Transparency International Magyarország (TI) közleményében.

M6-os autópálya: elenőrzi a Transparency International

A Transparency International Magyarország felügyeli az M6-os autópálya építéséhez kapcsolódó előkészítési és kivitelezési feladatokat. A Bóly és Ivándárda–országhatár közötti szakasz az első autópálya beruházás, amelyet civil szervezet ellenőrizhet.

Amszterdami paktum: Európa városai is alakítják az uniós szakpolitikát

Ma Amszterdamban, az Európai Bizottság és más uniós intézmények részvételével tartják a városfejlesztési kérdésekkel foglalkozó informális miniszteri találkozót, hogy elfogadják az uniós városfejlesztési menetrend alapelveit rögzítő „amszterdami paktumot”. Az Európai Bizottság ma új szabályokat fogadott el tanácsadói és szakértői munkacsoportjainak kialakítására. A munkacsoportokban közreműködő külső szakértők hozzájárulnak ahhoz, hogy a Bizottság szakpolitikáit kellő tájékozottsággal alakíthassa. 

Polgárai véleményét kéri az Európai Unió az átláthatóság és elszámoltathatóság végett

Az Európai Bizottság ma 12 hetes nyilvános konzultációt kezdett azzal a céllal, hogy véleményeket gyűjtsön az uniós intézmények munkáját befolyásolni kívánó érdekképviselők nyilvántartásának jelenlegi rendszeréről, valamint ennek az Európai Parlamentre, az Európai Unió Tanácsára, továbbá a Bizottságra is kiterjedő kötelező érdekképviseleti nyilvántartási rendszerré fejlesztéséről.

Quæstor-ügy: tegyék nyilvánossá Szijjártó Péter és Orbán Viktor híváslistáját és levelezését!

A Quaestor-ügy kapcsán információ hiányában csak találgathatunk a miniszterelnök és a külügyminiszter szerepéről a botrányban. Annyit biztosan tudunk, hogy az érintett cég közpénzt kezelt, ezért a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) a ma adatigényléssel fordult Orbán Viktor miniszterelnökhöz és Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszterhez. A TASZ feladata, hogy a kikényszerítse az állam átláthatóságát és a közpénzek költésének ellenőrizhetőségét. A Quaestor-botrány egyik fontos eleme, hogy az adófizetők pénzét a kormány felelőtlenül egy erre alkalmatlan cégre bízta, bizonytalan és kockázatos befektetéseket vállalva. A döntéshozóknak vállalniuk kell a felelősséget.


1 2   >