ÉRDEKEL AZ ÚJ INFOVILÁG
 Infovilág - a hiteles hírportál

Címke: áttelepítés

A kelet-európai populista nacionalisták a 20-as, 30-as évek romboló mozgalmait idézik

Hamarosan két olyan vezető irányítja majd a dolgokat Washingtonban és Moszkvában, akit hasonló jobboldali nacionalizmus vezérel, beleértve a nemzeti érdekek elsődlegességét, az egykori nagy múlt hangsúlyozását – állapítja meg a The Washington Post. Mindketten a keresztény értékeket trombitálják és elutasítják a kulturális sokszínűséget. Ideológiai eszmetársaik már szilárdan megvetették a lábukat Európa egyes részein és azzal fenyegetnek, hogy véget vetnek a liberális összefogásnak a földrészen. Ebben a jobboldali fordulatban Oroszország persze nem pont azokon a húrokon játszik, mint Trump, de Moszkva aktívan ténykedett az átrendeződésért.

Húszmillió menekültnek 360 ezer helyet ajánl a nagyvilág

Az Obama elnök vezetésével megtartott csúcstalálkozón apró előrelépés történt ugyan, de a menekültválság valódi nagyságához képest ez csak minimális elmozdulás a jó irányba. A világ vezetői minden eddiginél nagyobb elkötelezettséget vállaltak az áttelepítésekben, a humanitárius támogatások folyósításában, a menekültek oktatásában és munkához való juttatásában.

Úton a hatékony, méltányos és humánus menekültügyi politika felé

Az Európai Bizottság ma a közös európai menekültügyi rendszer reformjának befejezésére irányuló javaslatokat nyújt be az eddiginél hatékonyabb, méltányosabb és humánusabb menekültügyi politika megvalósítása céljából. Olyan elvekre és intézkedésekre van szükség, amelyek mind rendes körülmények között, mind nagy migrációs nyomás esetén eredményesen képes működni.

Orbán az illiberális állam trükkös építőmestere

Magyar kormányforrások azt közölték az amerikai Newsweek híroldallal, hogy szükség esetén megvétózzák az unió javaslatát, vagyis hogy a tagállamok fizessenek 250 ezer eurót minden menekült után, akinek visszautasítják az áttelepítését. Magyarország jogtalannak tekinti a kötelező kvóták rendszerét. A jelentés hozzáteszi, hogy a méltányossági járulékot szándékosan szabnák meg ilyen magasan, mert Brüsszel szeretné enyhíteni a Görög- és Olaszországra nehezedő nyomást, hiszen a mostani játékszabályok alapján a többi tagállam nagyon sok menedékkérőt visszaküldhet oda, ahol azok először léptek az EU területére.

Menekültügy: áttelepítések és visszatoloncolások

A március 18-án az Európai Unió és Törökország között létrejött megállapodás alapján ma kezdődött meg egyrészt azoknak az embereknek a visszatoloncolása Törökországba, akik a megállapodás hatályba lépése, azaz március 20-a óta irreguláris módon érkeztek Görögországba, másrészt elindult a szíriai menekültek közvetlen áttelepítése Törökországból Európába.

További 54 ezer hely a Törökországból áttelepített szíriaiaknak

Az Európai Tanács és Törökország közötti pénteki megállapodást követően az Európai Bizottság javaslatot fogad el, mellyel módosítják az Olasz- és Görögországban tartózkodó, egyértelműen nemzetközi védelemre szoruló menekültek áthelyezéséről rendelkező határozatot. 


1 2   >