16. AV Trend & Hifi Show

Címke: építőipar

Lassan romló üzleti, csúcson maradt fogyasztói várakozások

Négyhónapos emelkedés után novemberben kissé csökkent a GKI-Erste konjunktúra-index (szezonális hatásoktól megtisztított) értéke. A GKI által az EU támogatásával végzett felmérés szerint a fogyasztói várakozások pontosan az októberi, az idei csúcsnak számító szinten maradtak, az üzletiek viszont szeptemberi tetőpontjukhoz képest év eleji szintjükre estek.

Folytatódik a lassulás – megrekedt beruházások

A GKI Gazdaságkutató Zrt. előrejelzése szerint a magyar gazdaság 2015. második negyedévben elkezdődött lassulása folytatódni fog. Az I. negyedévi 3,6%-os növekedést a II. negyedévben csak 2,7%-os dinamika követte, s a nyári adatok további fékeződésre utalnak. A tavalyi 3,6% után idén a GDP 2,7%-os, jövőre 2% körüli bővülése valószínű, főleg a beruházások idei stagnálása, jövő évi visszaesése következtében. A belső és külső egyensúly viszont kedvezően alakul. 

Tovább sínylődik az építőipar

Az előző negyedévinél sokkal kevesebb építőipari cég szűnt meg a harmadik negyedévben, de az adatokat közzétevő Opten céginformációs szolgáltató szerint nincs ok az örömre: az utolsó negyedévben megint sok társaságot töröl majd a cégbíróság. Öröm viszont, hogy nem aktív vállalkozások jutnak erre a sorsra, és egyre kevesebb a felszámolás útján megszűnő cég.

Javuló fogyasztói, romló üzleti várakozások

Októberben tovább emelkedett a GKI–Erste konjunktúra-index (szezonális hatásoktól megtisztított) értéke, s ezzel megközelítette a múlt év végi szintjét. A GKI által – az EU támogatásával – végzett felmérés szerint a fogyasztói várakozások látványosan javultak, az üzletiek viszont romlottak, de az utóbbiak körében is megmaradt az eddig tapasztalt optimizmus. 

Folytatódik a magyar gazdaság lassulása – gondok várhatók az építőiparban, a mezőgazdaságban – vita az Európai Unióval

A GKI Gazdaságkutató Zrt. előrejelzése szerint a magyar gazdaság 2015. második negyedévben elkezdődött lassulása folytatódni fog, a tavalyi 3,6% után az idén a GDP 2,7%, jövőre 2% körüli bővülése valószínű, főleg a beruházások stagnálása-visszaesése következtében.

Szokatlanul derűlátó jelentés: idei csúcsán a GKI–Erste-konjunktúra-index

Augusztusban a GKI–Erste-konjunktúra-index (szezonális hatásoktól megtisztított) értéke júliushoz képest kissé növekedett s ezzel idei csúcsára ért. A vállalatok és a lakosság körében fennmaradt, sőt enyhén tovább javult a korábban tapasztalt kedvező hangulat. A GKI által, az EU támogatásával végzett felmérés eredményei szerint augusztusban az üzleti várakozások az előző hónaphoz képest alig változtak ugyan, de a fogyasztók kilátásai számottevően javultak. 


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10   >