Címke: építőipar

Lassan áll kiegyensúlyozott pályára az építőipar

Több mint 1400 cég szűnt meg 2016 első negyedévében a magyar építőiparban, ez ötödével kevesebb, mint az előző negyedévben, és 12 százalékkal elmarad a tavalyi azonos negyedévi adattól is. Az ágazatnak azonban még mindig nincs oka arra, hogy fellélegezzen. Látják ezt a vállalkozók is, az új cégek alapítása ugyanis csak szerény növekedést mutat.

Harmadik hónapja csökken a konjunktúraindex

Áprilisban az üzleti várakozások romlottak, a fogyasztóiak kissé javultak, de ez utóbbiak így sem érték el a februári szintet. A GKI által, az EU támogatásával végzett felmérés szerint áprilisban a januári, igen magas szinthez képest minden ágazatban és a fogyasztók körében is valamivel kisebb lett a gazdasági bizalom. 

Tovább romló fogyasztói, változatlan üzleti várakozások

Márciusban a februári esés után tovább mérséklődött a GKI konjunktúraindex (szezonális hatásoktól megtisztított) értéke. A GKI által, az EU támogatásával végzett felmérés szerint az üzleti várakozások ezúttal nem változtak, a fogyasztóiak viszont érzékelhetően tovább csökkentek, bár összességében még így is optimista hangulatot tükröznek.

Nagyot zuhant az építőipar teljesítménye

Húsz százalékot csökkent a magyar építőipar teljesítménye januárban éves összevetésben. A múlt év első hónapjában 89 milliárd forint értékben készültek el házak, utak, az idén csak 73 milliárd forintra rúgott ez az összeg. Ilyen gyenge teljesítményre 2013. január óta nem volt példa.

Csoktól remél föllendülést a 25 éves Mapei

Az alapító Rodolfo Squinzi unokája, a szerfölött dinamikus, igazi olasz üzletasszony, Veronica Squinzi, a vállalatcsoport stratégiai igazgatója hozta el édesapja, Giorgio Squinzi üdvözletét a fennállásának 25. évfordulóját most ünneplő Mapei Kft. közössége számára. Világcéggé terebélyesedett a jövőre nyolcvan esztendős milánói családi vállalkozás: öt földrész 31 országban (közte hazánkban) van jelen 66 gyártóegységgel és 72 leányvállalattal.

A csok és az uniós pénzek menthetik meg a magyar építőipart

A magyar építőipar növekedését a kormányzati és európai uniós támogatások tették lehetővé 2015-ben, áll az Atradius építőipari piacelemzésében. A hitelbiztosító tanulmánya szerint a fejlett országokban vége az építőipari recessziónak, bár Magyarországon tavaly az ágazat a főleg EU-s pénzekből finanszírozott beruházások nyomán tudott 3%-kal növekedni.


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10   >