Címke: építőipar

Hibahatáron belül emelkedett a konjunktúraindex

Szeptemberben az idei, augusztusi mélypontját követően hibahatáron belül emelkedett a GKI konjunktúraindexe. A GKI által, az Európai Unió támogatásával végzett felmérés szerint az üzleti várakozások minimálisan javultak, a fogyasztóiak lényegében nem változtak. A GKI-konjunktúraindex két éve viszonylag magas szinten hullámzik, de ezen be­lül most szeptemberben alacsony.

Visszatért idei mélypontjára a GKI konjunktúraindexe

Augusztusban – a látványos júliusi emelkedés után – érezhetően csökkent (–3,9-re) a GKI konjunktúraindexe, s ezzel visszatért idei mélypontjára. A GKI által, az Európai Unió támogatásával végzett felmérés szerint az üzleti várakozások erőteljesen, a fogyasztóiak kismértékben romlottak.

Csendes, egyensúlyrontó változás kezdődött – munkaerő- és tőkehiány

A tavalyi 2,9%-nál érzékelhetően lassúbb idei növekedés előre látható volt az EU-támogatások, emiatt az állami beruházások apálya miatt. A fékeződés azonban váratlanul látványossá sikeredik, mert erőteljesen kidomborodik a hat éve működő „magyar modell” magánberuházásokat visszafogó hatása.

Január óta romlanak az üzleti várakozások

Május után lényegében júniusban is stagnált a GKI konjunktúraindexe. A GKI által, az EU támogatásával végzett felmérés szerint júniusban az üzleti és fogyasztói várakozások is romlottak májushoz képest, a változás azonban, különösen a fogyasztók esetében, hibahatáron belüli. Az üzleti várakozások az év eleje óta szinte folyamatosan romlanak.

Drámai tények: ötödik hónapja csökken az ipari termelés – építőipar: súlyos gondok

Az első negyedévben a magyar növekedésnél az EU-ban csak a görög volt kedvezőtlenebb. A vártnál is sokkal rosszabb adat miatt a GKI 2,3%-ról 2%-ra csökkentette idei növekedési prognózisát, de akár ennél lassúbb GDP-bővülés is lehetséges. Az építőipar zuhanása miatt valószínűleg a beruházások visszaesése is nagyobb, 8% körüli lesz. Ugyanakkor a gyors keresetemelkedés hatására a fogyasztás bővülése 3,5% lehet. 

Csaknem minden ágazat kedvezőtlennek minősíti a magyar gazdaság kilátásait

Májusban megállt a GKI-konjunktúraindex január óta tartó csökkenése, sőt, még minimá­lisan emelkedett is. A GKI)  az EU támogatásával végzett felmérés sze­rint az üzleti bizalmi index áprilishoz képest nem változott, a fogyasztói viszont megkö­zelítette idei csúcspontját.


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10   >