Címke: építőipar

Kifelé a gödörből? Februárban 28,3%-kal nőtt az építőipari termelés

Februárban az építőipar termelése mind kiigazítatlan adatok szerint, mind munkanap-tényezővel kiigazítva 28,3%-kal volt magasabb az egy évvel azelőttinél. Mindkét építményfőcsoport termelése emelkedett: az épületeké 21,3, az egyéb építményeké 39,2%-kal. Az építőiparban egy éve megfigyelhető általános növekedés mellett a februári kedvező időjárás is hozzájárult a termelés nagyarányú emelkedéséhez.

Építőipar: 15,9%-os termelésnövekedés – az előző évek rendkívül alacsony értékeihez mérten

Januárban az építőipar termelése mind kiigazítatlan adatok szerint, mind munkanap-tényezővel kiigazítva 15,9%-kal volt magasabb az egy évvel azelőttinél. Szezonálisan kiigazítva a termelés 0,8%-kal magasabb volt a decemberinél. Az adatok elemzésénél célszerű figyelembe venni, hogy januárban az építőipar egy átlagos hónap termelésének mintegy 60%-át állítja elő.

Rekordot dönthet az idén a cégtörlések száma az építőiparban

Januárban 426 cég szűnt meg az építőiparban. Ez lényegében megegyezik a tavalyi évkezdettel, azaz növekedés nincs, a magas megszűnési arány stabilnak tűnik. „Az év hátralevő részében újabb megszűnési hullámra számíthatunk, mert még sok, 2012-ben kezdődött felszámolási eljárást fejeznek be a hatóságok, és emellett számos 2013-i kényszertörlés is lezárulhat” – véliTóth Tamás, az adatokat közzétevő Opten igazgatója.

Megállt a GKI–Erste-konjunktúraindex kilenc hónapja tartó emelkedése

Februárban megállt a GKI–Erste-konjunktúraindex (szezonális hatásoktól megtisztított) értékének kilenc hónapja tartó, jóformán töretlen emelkedése. A GKI által az EU támogatásával végzett felmérés szerint az ipar kivételével minden ágazat és a fo­gyasztók gazdasági várakozása is romlott.

Decemberben 11,4%-kal nőtt az építőipari termelés

Decemberben az építőipar termelése 11,4%-kal volt magasabb az egy évvel azelőttinél. Tavaly 9,6%-kal haladta meg a 2012. évit. Az év egészében mind az épületek (10,4%), mind az egyéb építmények (8,6%) építése emelkedett, az építőipari vállalkozások 29,5%-kal magasabb volumenű új szerződést kötöttek, mint egy évvel azelőtt.

Fellendül-e az idén az ingatlanpiac? – választási ígéretekre várva

Miután a válságot követő évek legalacsonyabb ingatlanpiaci forgalmát zárjuk 2013-ban, és az ingatlanárak sem moccannak már jó ideje, jogos a kérdés: van-e még lejjebb, vagy épp ellenkezőleg, itt az ideje a fordulópontnak. A Duna House becslése szerint 2013-ban 84–85 ezer ingatlan-adásvétel történt hazánkban, ami elmarad a gazdasági-pénzügyi válságot követő évek 90 ezres adatától is. Mindez azért is meglepő, mert az otthonteremtő hitelezés joggal adott új reményt az ágazatnak. A számok az állami kamattámogatásba vetett bizalmat sugallják, ugyanis a 2012-ben kibocsátott 124 milliárd forint lakáscélú hitel 2013 végére nagyjából 150 milliárdra emelkedett.


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10   >