Címke: építőipar

Csaknem minden ágazat kedvezőtlennek minősíti a magyar gazdaság kilátásait

Májusban megállt a GKI-konjunktúraindex január óta tartó csökkenése, sőt, még minimá­lisan emelkedett is. A GKI)  az EU támogatásával végzett felmérés sze­rint az üzleti bizalmi index áprilishoz képest nem változott, a fogyasztói viszont megkö­zelítette idei csúcspontját.

A válság időszakát idézi a GDP-adat – szaktárcai finomkodás: „visszafogott teljesítmény”

Az elemzők a várakozástól elmaradó, a múlt év azonos időszakához képest 0,9 százalékos első negyedévi GDP-növekedést negatív meglepetésként értékelték a távirati irodához eljuttatott véleményükben pénteken. 

Lassan áll kiegyensúlyozott pályára az építőipar

Több mint 1400 cég szűnt meg 2016 első negyedévében a magyar építőiparban, ez ötödével kevesebb, mint az előző negyedévben, és 12 százalékkal elmarad a tavalyi azonos negyedévi adattól is. Az ágazatnak azonban még mindig nincs oka arra, hogy fellélegezzen. Látják ezt a vállalkozók is, az új cégek alapítása ugyanis csak szerény növekedést mutat.

Harmadik hónapja csökken a konjunktúraindex

Áprilisban az üzleti várakozások romlottak, a fogyasztóiak kissé javultak, de ez utóbbiak így sem érték el a februári szintet. A GKI által, az EU támogatásával végzett felmérés szerint áprilisban a januári, igen magas szinthez képest minden ágazatban és a fogyasztók körében is valamivel kisebb lett a gazdasági bizalom. 

Tovább romló fogyasztói, változatlan üzleti várakozások

Márciusban a februári esés után tovább mérséklődött a GKI konjunktúraindex (szezonális hatásoktól megtisztított) értéke. A GKI által, az EU támogatásával végzett felmérés szerint az üzleti várakozások ezúttal nem változtak, a fogyasztóiak viszont érzékelhetően tovább csökkentek, bár összességében még így is optimista hangulatot tükröznek.

Nagyot zuhant az építőipar teljesítménye

Húsz százalékot csökkent a magyar építőipar teljesítménye januárban éves összevetésben. A múlt év első hónapjában 89 milliárd forint értékben készültek el házak, utak, az idén csak 73 milliárd forintra rúgott ez az összeg. Ilyen gyenge teljesítményre 2013. január óta nem volt példa.


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10   >