Címke: építőipar

Az idén folytatódik a gazdaság fékeződése

A magyar gazdaság fejlődése sokéves gyengélkedés után 2014-ben a második leggyorsabb volt az EU-ban. Tavaly is átlag feletti növekedést sikerült elérni, ez azonban a lassulás miatt már elmaradt a régiós versenytársak többségének eredményétől, az idén pedig tovább nyílik az olló: 11 ország közül a magyarnál várhatóan csak a horvát, a bolgár és a szlovén dinamika lesz alacsonyabb.

Az európai uniós támogatások és a CSOK föllendíthetik az építőipart

Soha nem szűnt meg annyi cég a hazai építőiparban, mint tavaly, és soha nem alakult olyan kevés, mint éppen 2015-ben. Az ágazat megrendelés-állománya is a mélyben toporog, de ha a CSOK elég gyorsan termőre fordul, és az új EU-s támogatási ciklust is sikerül a terveknek megfelelően az építőipar és az építtetők hasznára fordítani, akár gyors fordulat is kezdődhet.

A lakásépítést továbbra sem a piac szabályozza

Két intézkedéssel hozta izgalomba a kormány a múlt év végén az új lakások piacát. Egyrészt az újonnan vásárolt lakások esetében négy évre öt százalékra csökken­tette az addigi 27%-os áfa-kulcsot, illetve magánszemélyek lakásépítése esetén ötmillió forintig visszaigényelhetővé tette a felhasznált anyagok és szolgáltatások áfájának 27 és 5 százalékos kulcs közötti részét.

Cégvilág: a tavalyi legrosszabbnál csak jobb jöhet

Több mint 50 ezer társas vállalkozás szűnt meg 2015-ben Magyarországon, ez csaknem 24 százalékos növekedés 2014-hez képest – derül ki az Opten céginformációs szolgáltató adataiból. Minden idők legrosszabb évét azonban jobb idők követhetik, mert az immár négy éve tartó konszolidációs folyamat a végéhez közeledik, és a gazdasági kilátások is javulnak.

Lassan romló üzleti, csúcson maradt fogyasztói várakozások

Négyhónapos emelkedés után novemberben kissé csökkent a GKI-Erste konjunktúra-index (szezonális hatásoktól megtisztított) értéke. A GKI által az EU támogatásával végzett felmérés szerint a fogyasztói várakozások pontosan az októberi, az idei csúcsnak számító szinten maradtak, az üzletiek viszont szeptemberi tetőpontjukhoz képest év eleji szintjükre estek.

Folytatódik a lassulás – megrekedt beruházások

A GKI Gazdaságkutató Zrt. előrejelzése szerint a magyar gazdaság 2015. második negyedévben elkezdődött lassulása folytatódni fog. Az I. negyedévi 3,6%-os növekedést a II. negyedévben csak 2,7%-os dinamika követte, s a nyári adatok további fékeződésre utalnak. A tavalyi 3,6% után idén a GDP 2,7%-os, jövőre 2% körüli bővülése valószínű, főleg a beruházások idei stagnálása, jövő évi visszaesése következtében. A belső és külső egyensúly viszont kedvezően alakul. 


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10   >