Címke: építőipar

Föllendíti az otthonteremtési kedvezmény az építőipart?

Májusban 568 építőipari céget törölt a cégbíróság, ez 4,3 százalékkal kevesebb, mint az áprilisi rekord volt, de így is 23 százalékkal haladja meg a tavaly májusi értéket. Az adatokat közlő Opten céginformációs szolgáltató szerint egész évben magas marad a megszűnési ráta az ágazatban, ugyanakkor a családi otthonteremtési kedvezmény új lendületet adhat az ingatlanszektornak és azon keresztül az építőiparnak is.

Gyors ipari bővülés – visszaeső beruházás

A GKI Gazdaságkutató Zrt. előrejelzése szerint bár a magyar gazdaság 2014 után az idén is az EU átlagánál (1,8%) gyorsabban fog növekedni, nincs esély a tavalyi bővülési ütem (3,6%) megközelítésére, 2,5% körüli ütem valószínű. A GKI a magas, 3,4%-os I. negyedévi ütem, valamint a kedvező gazdasági várakozások hatására emelte meg korábbi növekedési előrejelzését.

Négyezerrel csökkenhet az idén a cégek száma az építőiparban

A januári rekorddal szemben februárban meglepően kevés cég szűnt meg az építőiparban, de az év így is rosszabbul kezdődött, mint bármikor azelőtt – derül ki az Opten céginformációs szolgáltató frissen közzétett adataiból. Az ágazat megrendelésállománya sok jót nem vetít előre, a várakozások inkább stagnálást vagy csökkenést valószínűsítenek, mintsem növekedést, így tovább emelkedhet a megszűnésarány.

GKI-Erste: mélyponton az építőipari bizalmi index

Februárban nem változott a GKI-Erste konjunktúra-index (szezonális hatásoktól megtisztított) értéke, s szintje továbbra is viszonylag optimista hangulatot tükröz. A GKI által, az EU támogatásával végzett felmérés szerint az üzleti várakozások kissé rosszabbak, a fogyasztóiak viszont valamicskével jobbak lettek a januárinál.

Decemberben is csökkent az építőipari termelés

Tavaly decemberben az építőipar termelése 2,2%-kal alacsonyabb volt a 2013. decemberinél. Az épületek építmény-főcsoportban a termelés 4,9%-kal csökkent, az egyéb építmények esetében 1,2%-kal nőtt. Az év egészében a termelés 14,2%-kal magasabb volt, mint 2013-ban. Ezen belül az épületek építése 4,2, az egyéb építményeké 24,8%-kal bővült. Az építőipar termelői árai 2014-ben átlagosan 2,1%-kal emelkedtek.

GKI–Erste konjunktúraindex: látványosan romlott a magyar gazdaság kilátásainak megítélése

Magas szintről, de érezhetően mérséklődött januárban a GKI–Erste konjunktúra-index (szezonális hatásoktól megtisztított) értéke. A GKI által, az EU támogatá­sával végzett felmérés szerint az üzleti és fogyasztói várakozások egyaránt romlottak; az üzletiek 2014 ősz elején, a fogyasztóiak pedig több mint egy éve, 2013 őszén voltak utoljára ilyen szinten.


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10   >