Címke: építőipar

Január óta romlanak az üzleti várakozások

Május után lényegében júniusban is stagnált a GKI konjunktúraindexe. A GKI által, az EU támogatásával végzett felmérés szerint júniusban az üzleti és fogyasztói várakozások is romlottak májushoz képest, a változás azonban, különösen a fogyasztók esetében, hibahatáron belüli. Az üzleti várakozások az év eleje óta szinte folyamatosan romlanak.

Drámai tények: ötödik hónapja csökken az ipari termelés – építőipar: súlyos gondok

Az első negyedévben a magyar növekedésnél az EU-ban csak a görög volt kedvezőtlenebb. A vártnál is sokkal rosszabb adat miatt a GKI 2,3%-ról 2%-ra csökkentette idei növekedési prognózisát, de akár ennél lassúbb GDP-bővülés is lehetséges. Az építőipar zuhanása miatt valószínűleg a beruházások visszaesése is nagyobb, 8% körüli lesz. Ugyanakkor a gyors keresetemelkedés hatására a fogyasztás bővülése 3,5% lehet. 

Csaknem minden ágazat kedvezőtlennek minősíti a magyar gazdaság kilátásait

Májusban megállt a GKI-konjunktúraindex január óta tartó csökkenése, sőt, még minimá­lisan emelkedett is. A GKI)  az EU támogatásával végzett felmérés sze­rint az üzleti bizalmi index áprilishoz képest nem változott, a fogyasztói viszont megkö­zelítette idei csúcspontját.

A válság időszakát idézi a GDP-adat – szaktárcai finomkodás: „visszafogott teljesítmény”

Az elemzők a várakozástól elmaradó, a múlt év azonos időszakához képest 0,9 százalékos első negyedévi GDP-növekedést negatív meglepetésként értékelték a távirati irodához eljuttatott véleményükben pénteken. 

Lassan áll kiegyensúlyozott pályára az építőipar

Több mint 1400 cég szűnt meg 2016 első negyedévében a magyar építőiparban, ez ötödével kevesebb, mint az előző negyedévben, és 12 százalékkal elmarad a tavalyi azonos negyedévi adattól is. Az ágazatnak azonban még mindig nincs oka arra, hogy fellélegezzen. Látják ezt a vállalkozók is, az új cégek alapítása ugyanis csak szerény növekedést mutat.

Harmadik hónapja csökken a konjunktúraindex

Áprilisban az üzleti várakozások romlottak, a fogyasztóiak kissé javultak, de ez utóbbiak így sem érték el a februári szintet. A GKI által, az EU támogatásával végzett felmérés szerint áprilisban a januári, igen magas szinthez képest minden ágazatban és a fogyasztók körében is valamivel kisebb lett a gazdasági bizalom. 


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10   >