Címke: építőipar

Négyezerrel csökkenhet az idén a cégek száma az építőiparban

A januári rekorddal szemben februárban meglepően kevés cég szűnt meg az építőiparban, de az év így is rosszabbul kezdődött, mint bármikor azelőtt – derül ki az Opten céginformációs szolgáltató frissen közzétett adataiból. Az ágazat megrendelésállománya sok jót nem vetít előre, a várakozások inkább stagnálást vagy csökkenést valószínűsítenek, mintsem növekedést, így tovább emelkedhet a megszűnésarány.

GKI-Erste: mélyponton az építőipari bizalmi index

Februárban nem változott a GKI-Erste konjunktúra-index (szezonális hatásoktól megtisztított) értéke, s szintje továbbra is viszonylag optimista hangulatot tükröz. A GKI által, az EU támogatásával végzett felmérés szerint az üzleti várakozások kissé rosszabbak, a fogyasztóiak viszont valamicskével jobbak lettek a januárinál.

Decemberben is csökkent az építőipari termelés

Tavaly decemberben az építőipar termelése 2,2%-kal alacsonyabb volt a 2013. decemberinél. Az épületek építmény-főcsoportban a termelés 4,9%-kal csökkent, az egyéb építmények esetében 1,2%-kal nőtt. Az év egészében a termelés 14,2%-kal magasabb volt, mint 2013-ban. Ezen belül az épületek építése 4,2, az egyéb építményeké 24,8%-kal bővült. Az építőipar termelői árai 2014-ben átlagosan 2,1%-kal emelkedtek.

GKI–Erste konjunktúraindex: látványosan romlott a magyar gazdaság kilátásainak megítélése

Magas szintről, de érezhetően mérséklődött januárban a GKI–Erste konjunktúra-index (szezonális hatásoktól megtisztított) értéke. A GKI által, az EU támogatá­sával végzett felmérés szerint az üzleti és fogyasztói várakozások egyaránt romlottak; az üzletiek 2014 ősz elején, a fogyasztóiak pedig több mint egy éve, 2013 őszén voltak utoljára ilyen szinten.

Novemberben csökkent az építőipari termelés és az új szerződések volumene

Tavaly novemberben az építőipar termelése kiigazítatlan adatok szerint és munkanaptényezővel kiigazítva egyaránt 8,8%-kal magasabb volt a 2013. novemberinél. Az épületek építmény-főcsoportban a termelés 6,3%-kal csökkent, az egyéb építmények esetében 23%-kal nőtt. Január–novemberben a termelés 16,7%-kal bővült 2013 azonos időszakához mérten.

Az építőipar októbere: látványosan csökkent a szerződésállomány

A kiigazítatlan adatok szerint és munkanaptényezővel kiigazítva egyaránt októberben az építőipar termelése 15,8%-kal magasabb volt az egy évvel azelőttinél. Az épületek építményfőcsoportban a termelés 6,5%-kal csökkent, az egyéb építmények esetében 35,2%-kal nőtt. Szezonálisan és munkanappal kiigazítva az októberi termelés volumene 3,9%-kal magasabb volt a szeptemberinél. Az év tíz hónapjában a termelés 17,8%-kal bővült 2013 azonos időszakához mérten.


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10   >