Könnyen átalakítható, kettő az egyben eszköz. Lenyűgöző 10,1 hüvelykes kijelző. Megnövekedett teljesítmény.

Címke: építőipar

Kis híján egy százalékkal nőtt a GDP a II. negyedévben az előző három hónaphoz képest

A Központi Statisztikai Hivatal első, gyorsbecslése alapján Magyarország bruttó hazai terméke 2014. II. negyedévében 3,9%-kal nőtt az előző év azonos időszakához mérten. A növekedést alapvetően az ipar és az építőipar nemzetgazdasági ágak teljesítményének növekedése okozta. A szezonálisan és naptárhatással kiigazított adatok szerint az előző negyedévhez képest 0,8%-kal növekedett a bruttó hazai termék. A becslés korlátozott információs bázisra épül, így a végleges adatok a gyorsbecslésben közöltektől eltérhetnek.

Építőipar: az elmaradások ellenére 9,8%-os növekedés júniusban

Júniusban az építőipar termelése kiigazítatlan adatok szerint és munkanap-tényezővel kiigazítva egyaránt 9,8%-kal volt magasabb az egy évvel azelőttinél. Mindkét építményfőcsoport termelése növekedett: az épületeké 2,4, az egyéb építményeké 18,0%-kal. Az építőipar termelői árai 2014. II. negyedévében az előző év azonos időszakához mérten 2,3%-kal emelkedtek.

Fordulat az építőiparban?

Rendületlenül emelkedik a megszűnő cégek száma az építőiparban. Noha 2014 második negyedéve nem döntötte meg, csak megközelítette 2013 második negyedévi rekordot, az első félév már 3162 megszűnést hozott. Ez a tavalyi első félévhez képest 12 százalékos, 2012 első feléhez képest pedig 35 százalékos növekedés. Az adatokat közzétevő Opten szerint azonban hamarosan fordulat következhet.

Felemás élénkülés a lakásépítésben

Az első félévben 3265 új lakás épült, 22%-kal több, mint egy évvel azelőtt. A kiadott lakásépítési engedélyek száma 4009 volt, ez 18%-os növekedés a 2013. január–júniusi adatokhoz képest. A lakásépítés első félévi adatainak növekményét az első negyedév kiugró értékei adják, a második negyedévben mindössze 1%-kal épült több lakás, mint a megelőző év azonos időszakában.

Kilábal a súlyos válságból az építőipar?

Májusban az építőipar termelése kiigazítatlan adatok szerint és munkanaptényezővel kiigazítva egyaránt 28,7%-kal volt magasabb az egy évvel azelőttinél. Mindkét építményfőcsoport termelése emelkedett: az épületeké 17,0, az egyéb építményeké 40,4%-kal. Szezonálisan és munkanappal kiigazítva a termelés volumene 2,2%-kal magasabb volt az áprilisinál. Az év első öt hónapjában a termelés 27,8%-kal bővült 2013 azonos időszakához mérten.

A KSH jelenti: áprilisban 27,2%-kal emelkedett az építőipari termelés volumene

Áprilisban az építőipar termelése kiigazítatlan adatok szerint és munkanaptényezővel kiigazítva egyaránt 27,2%-kal volt magasabb az egy évvel azelőttinél. Mindkét építményfőcsoport termelése emelkedett: az épületeké 9,6, az egyéb építményeké 46,5%-kal.

 


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10   >