Címke: építőipar

Folytatódik a magyar gazdaság lassulása – gondok várhatók az építőiparban, a mezőgazdaságban – vita az Európai Unióval

A GKI Gazdaságkutató Zrt. előrejelzése szerint a magyar gazdaság 2015. második negyedévben elkezdődött lassulása folytatódni fog, a tavalyi 3,6% után az idén a GDP 2,7%, jövőre 2% körüli bővülése valószínű, főleg a beruházások stagnálása-visszaesése következtében.

Szokatlanul derűlátó jelentés: idei csúcsán a GKI–Erste-konjunktúra-index

Augusztusban a GKI–Erste-konjunktúra-index (szezonális hatásoktól megtisztított) értéke júliushoz képest kissé növekedett s ezzel idei csúcsára ért. A vállalatok és a lakosság körében fennmaradt, sőt enyhén tovább javult a korábban tapasztalt kedvező hangulat. A GKI által, az EU támogatásával végzett felmérés eredményei szerint augusztusban az üzleti várakozások az előző hónaphoz képest alig változtak ugyan, de a fogyasztók kilátásai számottevően javultak. 

Föllendíti az otthonteremtési kedvezmény az építőipart?

Májusban 568 építőipari céget törölt a cégbíróság, ez 4,3 százalékkal kevesebb, mint az áprilisi rekord volt, de így is 23 százalékkal haladja meg a tavaly májusi értéket. Az adatokat közlő Opten céginformációs szolgáltató szerint egész évben magas marad a megszűnési ráta az ágazatban, ugyanakkor a családi otthonteremtési kedvezmény új lendületet adhat az ingatlanszektornak és azon keresztül az építőiparnak is.

Gyors ipari bővülés – visszaeső beruházás

A GKI Gazdaságkutató Zrt. előrejelzése szerint bár a magyar gazdaság 2014 után az idén is az EU átlagánál (1,8%) gyorsabban fog növekedni, nincs esély a tavalyi bővülési ütem (3,6%) megközelítésére, 2,5% körüli ütem valószínű. A GKI a magas, 3,4%-os I. negyedévi ütem, valamint a kedvező gazdasági várakozások hatására emelte meg korábbi növekedési előrejelzését.

Négyezerrel csökkenhet az idén a cégek száma az építőiparban

A januári rekorddal szemben februárban meglepően kevés cég szűnt meg az építőiparban, de az év így is rosszabbul kezdődött, mint bármikor azelőtt – derül ki az Opten céginformációs szolgáltató frissen közzétett adataiból. Az ágazat megrendelésállománya sok jót nem vetít előre, a várakozások inkább stagnálást vagy csökkenést valószínűsítenek, mintsem növekedést, így tovább emelkedhet a megszűnésarány.

GKI-Erste: mélyponton az építőipari bizalmi index

Februárban nem változott a GKI-Erste konjunktúra-index (szezonális hatásoktól megtisztított) értéke, s szintje továbbra is viszonylag optimista hangulatot tükröz. A GKI által, az EU támogatásával végzett felmérés szerint az üzleti várakozások kissé rosszabbak, a fogyasztóiak viszont valamicskével jobbak lettek a januárinál.


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10   >