ÉRDEKEL AZ ÚJ INFOVILÁG
 Infovilág - a hiteles hírportál

Címke: önkény

Sanyargatja a magyar kormány a menedékkérőket

A kedden az Országgyűlésnek benyújtott határőrizeti eljárás szigorításával kapcsolatos törvénymódosító csomag súlyosan ellentétes Magyarország nemzetközi jogi kötelezettségeivel és a magyar szabályozással is; elfogadásával hazánk ismét a szégyenpadra kerülhet. Az Amnesty International Magyarország szerint téves a kormány kiindulópontja: Magyarországon nincs bevándorlási válsághelyzet, alig érkeznek menedékkérők az országba, ellátásuk a rendelkezésre álló befogadó állomásokon megoldható lenne.

Törökország: a rendkívüli állapot nem indokolja az emberi jogok megsértését

Erdogan elnök rendkívüli állapotot kihirdető bejelentése nem igazolja az emberi jogok megsértését, továbbá nem szolgálhat a véleménynyilvánítás szabadságának korlátozására vagy az önkényes fogvatartások illetve kínzások igazolására – mondta az Amnesty International. A török nemzetbiztonsági tanács és a kabinet szerda esti ülését követően, Erdogan elnök bejelentette, hogy a kormány legalább három hónapig tartó rendkívüli állapotot hirdet. „A puccskísérlet körüli erőszakos cselekmények miatt érhető, ha a közbiztonság megóvása a kormány egyik prioritása. De a kivételes intézkedések alkalmazása közben is tiszteletben kell tartania Törökországnak a nemzetközi jog előírásait...

Népvándorlás, anno 1989

(Ez a publicisztika 1989 tavaszán jelent meg az akkor rangos és mértékadó napilapként ismert Magyar Hírlapban; számos megállapítása ma, 25 esztendővel később, sajnos, időszerű.) Óvatos becslés szerint legalább egymillióan vannak úton  Európában – új hazát keresnek maguknak. Nem szenzációkat hajszoló újságírók képzeletéből pattant ki ez a félelmetes adat! Klaus Feldmann,az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának bécsi vezetője nyilatkozott ekképpen a minap.

Tüntetés az önkény ellen, a jogállamért – Orbán menni fog

Demonstrációt tartott szombat délután egy Facebookon szerveződött csoport a Fidesz megalakulásának 25. évfordulóján, illetve az alaptörvény negyedik módosításának április 1-jei hatályba lépése előtt a párt Lendvay utcai székházánál, majd a tüntetők néhány száz fős csoportja elindult a rendőrség Gyorskocsi utcai épületéhez.

A TASZ védi a békés engedetlenkedőket

A TASZ tíz ügyvédje jogi védelmet biztosít azoknak a fiataloknak, akik ellen büntetőeljárás indult a  Fidesz-székház jelképes elfoglalása és a parlament környéki járműforgalom akadályozása miatt. A rendőrség mai akciója a megfélemlítést és az elrettentést szolgálja.