ÉRDEKEL AZ ÚJ INFOVILÁG
 Infovilág - a hiteles hírportál

Címke: Akadémia

Magyar és amerikai kutatók közösen küzdenek a szuperbaktériumok ellen

Új, ígéretes gyógyszercélpont bukkant föl a baktériumok elleni küzdelemben. Az antibiotikum-rezisztencia korunk egyik legsúlyosabb egészségügyi problémája. Az ELTE-MTA Lendület motor-enzimológiai kutatócsoport cikke a PNAS-ben jelent meg. PNAS=Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America. (Kép: focus.de)

Világméretű változásokat sürgetnek a Budapest Klub tudósai

Huszonnégy ország vezető tudósai gyűltek össze a magyar fővárosban, hogy megvitassák a világ problémáit és megpróbáljanak utat mutatni. A Budapest Klub tagjai a Planetáris Tudat Kiáltványa aláírásának 20. évfordulóját ünnepelték. A dokumentumot a Budapest Klub 28 tiszteletbeli tagja írta alá, mások között a dalai láma, Karan Singh filozófus, volt maharádzsa, nagykövet, Vigdís Finnbogadóttir (Izland volt köztársasági elnöke) és Göncz Árpád köztársasági elnök.

Friss állandó kiállítás nyílt a nagycenki Széchényi-kastélyban

Széchenyi István születésének 225. évfordulóján új állandó kiállítással tiszteleg a nagycenki Széchenyi István Emlékmúzeum „a legnagyobb magyar” életműve előtt. A szeptember 21-én, nemzeti történelmünk egyik legnagyobb alakjának születésnapján megnyílt tárlat címe: „Megint, s megint szüntelen” – Széchenyi napjai.

Apák napja: június 19. – apakonferencia az Akadémián

Június harmadik vasárnapja az édesapák ünnepe. Ebből az alkalomból a Három Királyfi, a Három Királylány Mozgalom bejelentette: megalapítja „az apákért” munkacsoportot. A cél, hogy a munkacsoport rámutasson az édesapák szerepére, támogassa mindkét szülőt, hogy a megváltozott társadalmi követelmények között helyt álljanak a gyermekvárás idején, és azt követően is. A csoport jelszava: „Az apákért, az anyákért, a családért"

Agykutató csúcsműszer a lágymányosi kampuszon – mert megérdemeljük

Agykutató szuperberendezést helyeztek üzembe ma délelőtt a tudományok lágymányosi fellegvárában, az Akadémia Természettudományi Kutatóközpontjában. Éppen fél évvel ezelőtt írták alá a Siemens MAGNETOM Prisma típusú funkcionális mágneses rezonanciás képalkotó berendezésének megvásárlásáról a szerződést; a hazánkban egyedülálló készülék januárban megérkezett, mától pedig a kutatók rendelkezésére áll. (Képek: Szigeti Tamás.)

Széchenyiből sosem elég – a legnagyobb magyar levelei

Évekig tartott előkészítő munka, szerkesztés, fordítás után nemrég megjelentek Széchenyi István (1791–1860) válogatott levelei. Az elsőleges érdem az MTA Bölcsészettudományi Kutatóközpontja Történettudományi Intézetéé, de megemlítendő – mások mellett – Oplatka András neve is. A neves svájci–magyar újságíró a 19. század szellemóriásának szenvedélyes kutatója. Tíz éve alapos Széchenyi-életrajzot jelentetett meg magyarul és németül, s ő kezdeményezte a mostani kötet kiadását is.


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10   >