ÉRDEKEL AZ ÚJ INFOVILÁG
 Infovilág - a hiteles hírportál

Címke: Auschwitz

Orbán Magyarországa nemzeti-populista veszély

A Center for American Progress amerikai kutatóintézet elemzése jobboldali nemzeti-populista veszélyként mutatja be az orbáni Magyarországot, amely nagyjából illusztrálja, mi várható, ha valahol, így az Egyesült Államokban, egy ilyen vezetőt választanak meg. A kormányfő része annak a nagyobb, populista irányzatnak, amely gyökeret vert Európában. A lengyel Jog és Igazságosság oldalakat vesz át a magyar forgatókönyvből. A cél az, akárcsak az Fidesz esetében, hogy hatalmon maradjon, éspedig úgy, hogy manipulálja hozzá a rendszert. De a francia Nemzeti Front is ugyanazt a bevándorlásellenes nacionalista megközelítést alkalmazza, mint magyar és a lengyel kormánypárt.

Weisz Árpád Csili – Bologna, Milánó

Olaszországban két helyen is emléktábla fejezi ki a magyar születésű Weisz Árpád (1896–1944) iránt a labdarúgást szerető olaszok elismerését, akik hősünket a mai napig az egyik legnagyobb edzőként tartják számon az itáliai futball világában. Weisz írta a legelső olasz labdarúgó szakkönyvet, ő vezette be az itáliai pályákon a „WM-taktikát”.

Befogadó egyház, nemzetek nélkül – a migránsválság nem vallásháború

Szerkesztőségi cikkben állapítja meg a The New York Times, hogy Trump és hívei két hazugsággal házaltak a republikánusok elnökjelölt-állító gyűlésén. Az egyik az volt, hogy a nemzetet lerohanják a külföldiek, akik átkelnek a határon és beszivárognak a közösségekbe, hogy raboljanak és öljenek. A másik, hogy a legtöbb amerikai kemény választ sürget, ideértve a tömeges kitoloncolást és a falépítést. Az igaz, hogy a kérdés erős érzelmeket kelt, de az ország korántsem annyira megosztott ez ügyben, mint ahogy az Trump állítja, miközben 11 millióan élnek illegálisan az Egyesült Államokban. 

Ferenc Lengyelországban

Eshetünk túlzásokba, mondván: a 21. század leendő ikonikus személyisége a 20. század ikonikus egyházi vezetőjének hazájába látogatott, vagyis a múlt és a jövő találkozik a héten. De nem tesszük. A magyar sajtóról viszont sokat mond az a tény, hogy Ferenc pápa lengyelországi látogatásáról a legtöbb helyen az a hír jelent meg, hogy a pápa elesett. Nem a beszédek, a homíliák, az, hogy várhatóan kétmillió fiatal előtt pontifikál misét. Nem. Az, hogy elesett. Annyit tennék hozzá, hogy a magyar klubfoci nívója alá süllyedt sajtó pedig újra megbukott.

Holokauszt-emléknap: a tudatlanságon és félelmen alapuló antiszemitizmus, gyűlölet volt a kezdet, Auschwitz a következmény

Az antiszemitizmus elleni harc nemcsak a zsidó emberek ügye, hanem globális kihívás, olyan harc, amelyet mindenkinek fel kell vállalnia – mondta a nemzetközi holokauszt-emléknap alkalmából Ilan Mor izraeli nagykövet ma kora délután Budapesten. A diplomata a Holokauszt Emlékközpont és Izrael Állam Magyarországi Nagykövetsége által szervezett eseményen kiemelte: ugyanakkor „nem küzdhetünk olyasmi ellen, amit nem értünk”, ezért az első feladat az antiszemitizmus okainak megértése.

Kafka macskái: kétrészes rádiójáték Szántó T. Gábor regényéből

Szántó T. Gábor (a képen) Kafka macskái című regényét, mely a Noran Libro kiadónál jelent meg, Surányi András alkalmazta rádióra és rendezte. A kétrészes rádiójátékot augusztus 22–23-án, szombat és vasárnap este 21.04-től sugározza a Kossuth Rádió. Közreműködik: Cserna Antal, Széles Tamás, Bozó Andrea, Fekete Ernő, Holl Nándor,Kovács Krisztián, Menszátor Attila, Pelsőczy Réka, Schneider Zoltán, Nagy Ilona, Surányi András, Záhonyi Enikő. Hangmérnök: Drobek Attila, zenei szerkesztő: Hortobágyi László. A felvételt a Magyar Rádió nonprofit zRt. megrendelésére, az MTVA megbízásából, a Kaneta Produkció készítette 2015-ben.

 


1 2 3 4 5 6   >