Címke: Ausztria

Horvátország elfordulhat a populista illiberalizmustól – Ausztriában is csökken a bankadó

Megfigyelők szerint a horvát kormánykoalíció nagyobbik pártja a frissiben megválasztott új vezetővel az élen búcsút kíván inteni a populista illiberalizmusnak, amely pedig terjedőben van Közép-Európán belül – írja a Financial Times. Andrej Plenkovics, az Európai Parlament tagja, volt diplomata két napja vette át a Tudjman alapította HDZ (—> Horvát Demokrata Közösség —> Hrvatska demokratska zajednica) irányítását, és azonnal arra szólította fel a konzervatívokat, hogy hajtsanak végre stratégiai fordulatot. Kerüljék a szélsőséges megnyilvánulásokat, illetve a populizmust.

Elköszönt hivatalától Heinz Fischer osztrák köztársasági elnök

Tizenkét év után ma véget ért Heinz Fischer osztrák államfő hivatali ideje: Bécsben ünnepi ceremónián búcsúztatták a 77 éves szociáldemokrata politikust. Fischer 2004 óta töltötte be tisztét. Az osztrák szövetségi elnök mandátuma hat évre szól és csak egyszer újítható meg. Az ünnepi eseményen megjelentek a kormánytagok, a parlamenti képviselők, a tartományok vezetői, egyházi főméltóságok, valamint egykori kancellárok, így ott volt Werner Faymann, Wolfgang Schüssel és Franz Vranitzky is. (Foto: Carina Karlovits/HBF)

Orbánisztánban a szolgalelkű hűség elnyeri a jutalmát

Anne Applebaum történész és újságíró, a The Washington Post rendszeres cikkírója, úgy látja, hogy az ausztriai folyamatok érzékeltetésére le kell porolni a nemzeti szocializmus fogalmát. Nem okvetlenül a hitleri értelemben, bár lehet, hogy a végén oda lyukadunk ki. Mindenesetre a Szabadságpárt politikai filozófiáját úgy jellemzi a történész-szakértő, hogy az vegyíti a nacionalizmust, tehát a saját etnikai csoport, illetve a nemzetállam elsődlegességét a szocializmussal, vagyis azzal a hittel, hogy a kormánynak be kell avatkoznia egy erős gazdaságba, de esetleg más területeken is.

Orbán visszakozott, Magyarországot felminősítették

Magyarország számára kifizetődött az adósságcsökkentés, mivel a Fitch a hitelminősítők közül elsőként kivette a magyarokat a bóvli kategóriából – adja tudtul a Bloomberg. A hírügynökség szerint a felminősítésnél az is számított, hogy Orbán Viktor visszakozik olyan intézkedésektől, amelyek folytán az ország öt évvel ezelőtt elvesztette a befektetésre ajánlott státuszt. Most különben stabilra módosult a kilátás, vagyis a térségből Romániával, Bulgáriával és Oroszországgal vagyunk egy sorban.

Lengyelország is: előre az orbáni úton

Váratlanul visszaesésbe váltott át a magyar és a lengyel gazdaság az első negyedévben – adja tudtul a Bloomberg hírügynökség, amely két cikkben is foglalkozik a témával. Az ok az, hogy a térség államai a múlt év végén igyekeztek elkölteni az uniós támogatásokat, ám az idén lelassult a közösségi pénzek folyósítása. Ez visszafogja a beruházásokat, így a növekedés fő hajtóereje a belső fogyasztás lett, annál is inkább, miután az euróövezetben törékeny a javulás. William Jackson a londoni Capital Economics-től azt mondja, különösen Magyarországon volt fájdalmas a befektetések elakadása. 

Betegségként terjed az illiberális demokrácia Európában

Le Monde hosszú elemzése az európai illiberális demokrácia építőjeként mutatja be Orbán Viktort. Szándékát a politikus csaknem két éve Tusványoson jelentette be nyilvánosan, előtte a 28-ak egyetlen vezetője sem állt elő ilyen igénnyel. Elképzelése a rendre épül. A sajtó ellenőrzésére, a családra, a vallásra, a föld kultuszára, a múlt mitizálására, vagyis nem az emberi jogokra, a jogállamra és a kisebbségekre alapozó nyugati értékekre. Hátat fordít Brüsszelnek, Berlinnek, Washingtonnak és Párizsnak, hogy felszámolja a posztkommunista liberális örökséget. És hogy átvegye az autoriter kínai, orosz, török, illetve szingapúri modellt. Azt testesíti meg, hogy Közép-Európa visszatér a liberális demokráciából a kommunizmusba.


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10   >