Címke: Ausztria

Sok magyar vesztette el munkahelyét Ausztriában

Januárban 4,6 százalékkal, 425 ezer főre emelkedett a munkanélküliek száma Ausztriában. Legnagyobb mértékben az országban élő külföldiek – vélhetően sok  magyar – veszítette el munkáját. Körükben 10 százalékkal, 10 ezer fővel nőtt a ráta. A tartományok közül Bécsben kerültek a legtöbben az utcára (plusz 10 százalék), míg a nyugati tartományokban javult a foglalkoztatottság. Igaz, az üres álláshelyek száma is emelkedett, 34 ezerrel, tehát bizonyos szektorokban további munkaerőre van szükség. Az osztrák munkanélküliségi ráta 5,8 százalékkal, az ötödik legjobb a 27 tagú EU-ban.

Ha a Nyugat háborúról beszél, akkor az siker az „iszlám állam” számára

Az európai hatalmak segítséget ígérnek a francia elnök kérése nyomán, de nem osztják Hollande harcias retorikáját – írja a Le Monde. Nem úgy viszont a kelet-európai szövetségesek, akik habozás nélkül az államfő mögé álltak, amikor az a párizsi merényletek után kijelentette, hogy ez háború. A V4-ek megalapozottnak látják félelmüket, miután már eddig is ők helyezkedtek a legkeményebb álláspontra a bevándorlás ügyében és elutasították a kvótát. A szociáldemokrata német alkancellár ellenben azt mondta, hogy ha a Nyugat elkezd háborúról beszélni, az az első siker az „iszlám állam” számára. 

Orbán következetesen kihasználta a menekültválságot: hisztériát keltett

Európában vészhelyzetté dagadt a menekültválság, Schengent halálos veszély fenyegeti – írja a Washington Postban publikált szerkesztőségi cikkében a neves kommentátor, Anne Applebaum. Hangsúlyozza ugyanakkor, hogy minden más nehézséget felülmúl a közeledő politikai krízis. Az emberek nyugtalanok, mert úgy érzik, hogy a földrész elvesztette az ellenőrzést az események fölött. Ha nem sikerül megváltoztatni ezt az érzetet, az súlyos következményekkel járhat. Az egész kontinensen attól tartanak, hogy megugrik a szélsőjobb, az Európa- vagy bevándorlás-ellenes csoportok támogatottsága. 

Az autokrata Orbán elégedetten vigyoroghatott a hétvégi uniós csúcson

A Foreign Policy Magyarországról szóló cikksorozatának 3. része a Szabadsági téri emlékművel illusztrálja a magyarok immár fél évezrede tartó áldozati komplexusát. Mint írja, a budapesti ellenzéki értelmiség pontosan értette, hogy az alkotás nem egyszerűen történelemhamisítás, hanem eszköz a politika számára... 

Orbán a jobboldali uszítással, a menekültügyben hozott drákói törvényekkel fenyegeti az európai tervet

Orbán Viktor cinikus demagóg, aki örömmel kokettál a nyílt rasszizmussal, ám bármennyire fájdalmas is beismerni, bizonyos dolgokban igaza van – írja elemzésében a The Economist. A menekültek vándorlása körüli káosz pompásan a kezére játszik. A kormányfő szereti piszkálni a naiv brüsszeli vezetőket, amikor ünnepli az „illiberális” értékeket, vagy amikor azt ígéri, hogy megvédi Európát a bűnöző muzulmán hordáktól. De emellett pontokat tud szerezni, amit az illetékesek igyekeznek elvitatni. 

Ha egyszer engedünk a demokráciából, jön a fél-demokrácia, majd a diktatúra

Legalább 1000 menekült kelt át vonattal és busszal Horvátországból Magyarországra – a magyar biztonsági erők csak figyelték az érkező embereket, de nem akadályozták meg a belépésüket, miközben arra esküdtek fel, hogy távol tartják őket. A pillanatfelvétel a zavart és ellentmondást tükrözi a megosztott Európában – jelenti a Reuters. Egy rendőrségi szóvivő szerint a migránsokat az osztrák határ közelében lévő Szentgotthárd, illetve Győr melletti Vámosszabadi gyűjtőállomására viszik. A jelentés hozzáteszi: a bírálók szerint kétségbeesett pingpongozás folyik az emberekkel, miután a magyar fél lezárta a szerb határt, így a tömegek Horvátország, onnan pedig Szlovénia felé vették az irányt.


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10   >