Címke: Ausztria

Osztrák sógor, légy észnél!

The Guardian szerint a vs.hu tucatnyi újságírója azért távozott, mert úgy gondolta, hogy az MNB-től kapott titkos támogatás lejáratja a szakmai hitelüket. Vagyis érzékenyen reagáltak azokra a hírekre, amely szerint a kormány igyekszik befolyásolni a sajtót, részben éppen a Nemzeti Bankon keresztül. A Hungarian Free Press alapítója azt mondja, az eset alátámasztja, hogy a hatalom puha eszközöket vet be a független sajtó felszámolására, illetve az egyre inkább tekintélyelvű állam megerősítésére. És a vs.hu munkatársai azért távoztak, mert nem szerették volna, hogy olyan portállal hozzák őket kapcsolatba, amely a rendszerszintű korrupció haszonélvezője. Az ügy arra is rávilágít, mennyire átláthatatlanok a tulajdonviszonyok a magyar médiában.

Magyar médiavilág: pénz, becsület – aggasztó a szélsőjobb ausztriai térhódítása

Tucatnyi újságíró távozott a vs.hu-tól, mivel a Nemzeti Banktól kapott, átszámítva 2 millió eurós támogatás híre felizzította a vitát az MNB titkos finanszírozásairól, illetve a sajtó politikai befolyásolásáról – tudósít a Financial Times. Kósa András, aki maga is vette a kalapját, azt mondja, belül nem érzékeltek beavatkozást, ám a leleplezés ártott a portál jó hírének. A kapott összeg ugyanis hatalmas, és hogy minden verseny nélkül ítélték oda, az súlyos etikai kérdéseket vet fel. A lap emlékeztet arra, hogy a Freedom House és a Riporterek Határok nélkül médiaszabadság-jelentése legutóbb a sereghajtók közé sorolta Magyarországot az uniós tagok sorában.

Az Orbán-féléknek semmi sem elég – Faymann: "Nagyon feszült a kapcsolat Merkellel"

Die Zeit úgy látja, hogy sorsdöntő napok jönnek, de a törökökkel kötött megállapodás éppen azt eredményezheti, hogy a menekültjog az eredeti szándékoknak megfelelően hasson. Persze, az Ankarával létrejött szerződés erősen vitatott, méghozzá joggal. Az egyik oldalon vannak az Orbán-félék, akiknek semmi sem elég, további keménységet követelnek, amíg akár csak egyetlen menekült is kóborol a földrészen. A magyar vezető legutóbb éppen azt adta megint csak értésre, soha nem hagyja, hogy kioktassák az emberi jogok javíthatatlan harcosainak hordái.

Bevándorlás, kivándorlás, orvosok, egészségügy – Merkel a viharban érzi magát elemében

A nacionalista Orbán-kormány a menekültválság kezdete óta azzal tűnik ki, hogy abszolút ellenséges a migránsokkal szemben, az év orvosa mégis egy jemeni bevándorló lett Magyarországon – adja hírül a francia Libération. Az interneten keresztül 12 ezren szavaztak, a jelöltek száma több száz volt. Az egyik japán gyógyszergyár díját minden évben annak ítélik oda, aki kiemelkedik hozzáértésével, emberi vonásaival. Az akciót támogatja az Orvosi Kamara és a Kórházszövetség is, mert azt reméli, hogy ily módon is fékezhető az elvándorlás.

Aki ellenzi az EU–Törökország-egyezményt, az még több menekültet szabadít rá Európára

Az egyik kiemelkedően tekintélyesebb német külpolitikus szerint, aki ellenzi a Törökországgal kötendő egyezményt, az csak még több menekültet szabadít rá Európára – olvasható a Frankfurter Allgemeine Zeitungban. Elmar Brok, az EP Külügyi Bizottságának elnöke azt mondta, hogy meg kell állapodni, mert az alternatíva az lenne, hogy Európát ismét szögesdrótokkal osszák meg. A kibontakozás végett biztosra veszi, hogy a törökök megkapják a vízummentességet, csak még 36 feltételnek eleget kell tenniük, és nem valószínű, hogy azzal júliusig végeznek.

Magyarország Moszkva legszorosabb szövetségese Európában

A neves amerikai lap, a New York Review of Books Magyar Bálint maffiaállamának fogalmával mutatja be az orosz rendszert. Felidézi, hogy Magyarország Moszkva legszorosabb szövetségese Európában és a koncepció megalkotásához az orbáni modell szolgált alapul. Vagyis hogy a magyar miniszterelnök óriási hatalmat összpontosított a kezében, kiiktatta a politikai és gazdasági vetélytársakat, és az állami intézményeket személyes törekvései szolgálatába állította. A rezsimnek nem sok köze van a liberalizmushoz, nem annak eltorzult változata, ezért még illiberálisnak sem lehet nevezni.


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10   >