Címke: Ausztria

Österreich ist frei! – 60 éve írták alá az osztrák államszerződést

Az osztrák történelem legszebb vasárnapjaként tartják számon 1955. május 15-ét. Aznap 11 óra 30 perckor írták alá a bécsi Felső-Belvedere-palotában az osztrák államszerződést. Leopold Figl (1902–65) néppárti politikus, 1945–53 között Ausztria első, demokratikusan megválasztott, legitim szövetségi kancellárja 1934 óta, azon az éppen 60 esztendővel ezelőtti vasárnapon külügyminiszteri tisztségében írta alá hazája nevében az osztrák államszerződést, és jelentette ki:„Österreich ist frei!” Azaz: Ausztria szabad!

Honfitársaink tizede már kivándorolna – derül ki a TÁRKI kutatásából

Sik Endre, a TÁRKI vezető kutatója és az ELTE emeritus professzora a Young Citizen Danube Network szervezésében május 14–15-én a budapesti Andrássy Egyetemen megrendezendő „Human trafficking in Europe” című konferencián „Human trafficking in sociological perspective” címmel ad elő. Az előadást itt, a konferencia programját pedig itt találják. A tudósnak a magyar migrációs potenciállal kapcsolatos kutatásai (1993–2015) és megállapításai szerint a kivándorolni szándékozók aránya 2015 áprilisában magasabb, mint eddig valaha volt.

Csalogató szomszédság, csábító Ausztria

Az osztrák fürdőtavak partján pihenvén átjár bennünket a nyár könnyedsége. Az Alpok végtelen hegyláncai között túrázóként felfedezzük a határtalan szabadságot. Egy alpesi gazdaságban töltött üdülés alkalmával boldog az egész család. Egy-egy koncerten megtapasztaljuk, hogy Ausztria miért számít Európa (zenei) találkozóhelyének is…

Így költözz külföldre – tapasztaltak és hozzáértők tanácsai

Sokan költöztek külföldre és sokan fontolgatják. Nagy és nehéz döntés, nehéz lépés, ezért minél többet kellene tudni a lehetőségekről, szabályokról, várható körülményekről. Ehhez segít egy február végi program, ahol hozzáértők mondják el, mire kell gondolni, figyelni.

Hidakat építünk – Ausztria rendezi az Eurovízió dalfesztiválját

„Building Bridges” mottóval rendezi meg Ausztria a Eurovíziós dalfesztivált jövőre. Ezzel Conchita Wurst üzenetére szeretnék emlékeztetni a világot. A „Building Bridges” vezérfonalként húzódik majd végig a rendezvény minden elemén, a kisérő rendezvényektől a döntőig. A dalverseny arculatáról a következő hetekben döntenek.

Balog: roma holokauszt ügyben nem nekem kell magyarázkodnom – a hangfelvétel mindent elárul

Roma holokauszt ügyben nem neki kell magyarázkodnia, hanem azoknak, akik most mindenfajta nyilatkozatokat kiadnak – jelentette ki Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter kedden Szegeden. Azokat a gyilkosságokat, amelyek a Gyurcsány–Bajnai-kormány alatt történtek, nem tárták föl tisztességesen, a mi kormányunknak kellett ezt a munkát elvégeznie – mondta a politikus újságíróknak. Hozzátette: a titkosszolgálatok szerepe sem lett tisztázva.


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10   >