Címke: Ausztria

Orbánisztánban a szolgalelkű hűség elnyeri a jutalmát

Anne Applebaum történész és újságíró, a The Washington Post rendszeres cikkírója, úgy látja, hogy az ausztriai folyamatok érzékeltetésére le kell porolni a nemzeti szocializmus fogalmát. Nem okvetlenül a hitleri értelemben, bár lehet, hogy a végén oda lyukadunk ki. Mindenesetre a Szabadságpárt politikai filozófiáját úgy jellemzi a történész-szakértő, hogy az vegyíti a nacionalizmust, tehát a saját etnikai csoport, illetve a nemzetállam elsődlegességét a szocializmussal, vagyis azzal a hittel, hogy a kormánynak be kell avatkoznia egy erős gazdaságba, de esetleg más területeken is.

Orbán visszakozott, Magyarországot felminősítették

Magyarország számára kifizetődött az adósságcsökkentés, mivel a Fitch a hitelminősítők közül elsőként kivette a magyarokat a bóvli kategóriából – adja tudtul a Bloomberg. A hírügynökség szerint a felminősítésnél az is számított, hogy Orbán Viktor visszakozik olyan intézkedésektől, amelyek folytán az ország öt évvel ezelőtt elvesztette a befektetésre ajánlott státuszt. Most különben stabilra módosult a kilátás, vagyis a térségből Romániával, Bulgáriával és Oroszországgal vagyunk egy sorban.

Lengyelország is: előre az orbáni úton

Váratlanul visszaesésbe váltott át a magyar és a lengyel gazdaság az első negyedévben – adja tudtul a Bloomberg hírügynökség, amely két cikkben is foglalkozik a témával. Az ok az, hogy a térség államai a múlt év végén igyekeztek elkölteni az uniós támogatásokat, ám az idén lelassult a közösségi pénzek folyósítása. Ez visszafogja a beruházásokat, így a növekedés fő hajtóereje a belső fogyasztás lett, annál is inkább, miután az euróövezetben törékeny a javulás. William Jackson a londoni Capital Economics-től azt mondja, különösen Magyarországon volt fájdalmas a befektetések elakadása. 

Betegségként terjed az illiberális demokrácia Európában

Le Monde hosszú elemzése az európai illiberális demokrácia építőjeként mutatja be Orbán Viktort. Szándékát a politikus csaknem két éve Tusványoson jelentette be nyilvánosan, előtte a 28-ak egyetlen vezetője sem állt elő ilyen igénnyel. Elképzelése a rendre épül. A sajtó ellenőrzésére, a családra, a vallásra, a föld kultuszára, a múlt mitizálására, vagyis nem az emberi jogokra, a jogállamra és a kisebbségekre alapozó nyugati értékekre. Hátat fordít Brüsszelnek, Berlinnek, Washingtonnak és Párizsnak, hogy felszámolja a posztkommunista liberális örökséget. És hogy átvegye az autoriter kínai, orosz, török, illetve szingapúri modellt. Azt testesíti meg, hogy Közép-Európa visszatér a liberális demokráciából a kommunizmusba.

Orbán hisz a háborúban – gyengék a demokrácia gyökerei

Címoldalán közli a tekintélyes brit gazdasági folyóirat, a The Economist internetes változata, miként használtak fel egymilliárd dollárnak megfelelő összeget a magyar jegybank alapítványai. Az egyik például szokatlan módon ajándékba kapta a budai Úri utcában a magyar építészet ékkövének számító egyik épületet. Átszámítva összesen 25 millió dollárt fordítottak ingatlanokra . Az, hogy a várbeli székházban most felsőfokú tanintézet lesz, bor- és sajtüzlettel megspékelve, luxus kivitelben, az az egyre nagyobb botrány egyik szelete.

Osztrák sógor, légy észnél!

The Guardian szerint a vs.hu tucatnyi újságírója azért távozott, mert úgy gondolta, hogy az MNB-től kapott titkos támogatás lejáratja a szakmai hitelüket. Vagyis érzékenyen reagáltak azokra a hírekre, amely szerint a kormány igyekszik befolyásolni a sajtót, részben éppen a Nemzeti Bankon keresztül. A Hungarian Free Press alapítója azt mondja, az eset alátámasztja, hogy a hatalom puha eszközöket vet be a független sajtó felszámolására, illetve az egyre inkább tekintélyelvű állam megerősítésére. És a vs.hu munkatársai azért távoztak, mert nem szerették volna, hogy olyan portállal hozzák őket kapcsolatba, amely a rendszerszintű korrupció haszonélvezője. Az ügy arra is rávilágít, mennyire átláthatatlanok a tulajdonviszonyok a magyar médiában.


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10   >