ÉRDEKEL AZ ÚJ INFOVILÁG
 Infovilág - a hiteles hírportál

Címke: Azerbajdzsán

Leleplezte Orbán azeri elnökbarátja korrupciós ügyeit, bebörtönözték

A sajtószabadság nemzetközi napján az Amnesty International kilenc olyan esetet emel ki, amelyben azért zaklattak, fenyegettek meg, zártak el és kínoztak meg újságírókat, hogy brutális eszközökkel hallgattassák el a szólásszabadságot. Az újságírás nem bűn, a szólás- és sajtószabadság mégis veszélyben van a világ számos táján.

Megint ölik egymást örmények és azeriek

Bár a hadszíntér Hegyi-Karabah, a háttérben a török–orosz viszály húzódik meg. Az Azerbajdzsánhoz tartozó, de többségében örmények lakta terület véres harcok után a 90-es évek elején kinyilvánította függetlenségét, amit csak kevesen ismertek el. Azóta Hegyi-Karabah állandó konfliktusforrás azeriek és örmények között. A tűzszünetet számtalanszor megsértették a szembenálló felek, de a mostanihoz hasonló, súlyos harcokra (nehézfegyverek, harckocsik bevetésével) az elmúlt húsz évben nem volt példa. Az azeriek legfőbb pártfogója Törökország, az örmények Moszkva támogatásában bízhatnak. (Az azeri–magyar kapcsolatokban az egyik "csúcspont" a Budapesten tanuló örmény katonát brutálisan meggyilkoló azeri baltás gyilkos – ugyancsak katona – kiadása volt Azerbajdzsánnak.)

Bajban a baltás gyilkos hazája

Összesesen négymilliárd dolláros gyorssegélyt kér Azerbajdzsán a Nemzetközi Valutaalaptól és a Világbanktól - írta a Reuters brit hírügynökség. A gondokat az olaj árának zuhanása okozza. Az azeri fizetőeszköz, a manat értéke egy hónap alatt 30 százalékot esett a dollárral szemben. Az azeri kivitel 95 százalékát és az állami bevételek 75 százalékát az olaj- és gázkivitel adja. 

Hegyi-Karabah az önrendelkezés felé tart? – Szanyi Tibor is megfigyelő volt a helyi választásokon

Az Azerbajdzsántól bő két évtizede az örmények által leválasztott Hegyi-Karabah Köztársaságban hatodszor május 3-án tartották a függetlenné válás óta a parlamenti választást, amelyen a több mint száz akkreditált külföldi megfigyelő között magyarok is jelen voltak. Ott járt Szanyi Tibor is, aki az Európai Parlament (EP) képviselője, az Európai Szocialisták Pártjának jól ismert személyisége.

Emberi jogi szervezetek az azeri politikai foglyok szabadon bocsátását követelik

A héten jár le az a hathónapos időszak, amikor Azerbajdzsán látta el az Európa Tanács Miniszteri Bizottságának elnökségét. Ez alatt a fél év alatt Azerbajdzsánban elképesztően durván bántak a civil társadalommal, például, lecsuktak jó pár jogvédőt és az azeri kormányt bíráló politikai aktivistát.

Nem adott ki emlékbélyeget Alijevről a Magyar Posta – fordítás vagy ferdítés?

Közös közleményt juttatott el az Infovilág - a hiteles hírportál szerkesztőségébe a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium kommunikációs főosztálya és a Magyar Posta Zrt. kommunikációs igazgatósága, amely szerint "A félreértésen, téves fordításon alapuló sajtóhírekkel szemben a Magyar Posta Zrt. sem Azerbajdzsán budapesti nagykövetségével közösen, sem önállóan nem bocsátott ki bélyeget, emlékívet Hejdar Alijev születésének 90. évfordulója alkalmából. Az emlékív nem klasszikus bélyeg, nem postai értékcikk, emlékívet bármely szervezet vagy akár magánszemély mindenféle jogszabályi korlátozás nélkül megjelentethet. Az Alijev-emlékívet Azerbajdzsán budapesti nagykövetsége saját költségére, a Magyar Posta Zrt. közreműködése nélkül bocsátotta ki."


1 2   >