Címke: Bécs

Bécsi bálidény: rövid és kiadós

Felmérések szerint mintegy félmillió osztrák és külföldi vendég ropja majd a bécsi táncparketten az idei báli szezonban, amely február közepéig tart. Az osztrák főváros gazdasága csaknem 130 millió eurós bevétellel számolhat. Noha lényegesen rövidebb lesz, a sikerességét tekintve várhatóan semmiben sem marad majd el a tavalyitól az idei báli szezon Bécsben – derül ki a Bécsi Gazdasági Kamara (Wirtschaftskammer Wien) megbízásából készült felmérésből.

Bécs: kicserélik az éves bérletet – ára 365 euró

Jövő év elejétől megújul a bécsi tömegközlekedési vállalat, a Wiener Linien éves bérlete. Az új útazási igazolvány bankkártya formátumú lesz és hologrammal is ellátják a hamisítás ellen. Az ára viszont változatlan marad: 365 euró, éppen a fele a budapesti éves BKV-bérletének.

Bécs: nagy kiállítások 2015 első felében

Tracey Enim, Jasper Johns, Rembrandt, Tiziano, Bellotto: 2015 első felében ezeknek a kiemelkedő művészeknek az alkotásai csodálhatók majd meg a bécsi múzeumokban. Szerepel még a programkínálatban egy tárlat a bécsi akcionizmusról, grafikák a párizsi Musée d’Orsay gyűjteményéből, kortárs tájfotók, kiállítások a Ringstraße 150., valamint a Bécsi Egyetem alapításának 650. évfodulója alkalmából. Íme egy rövid áttekintés a 2015. első felének legfontosabb eseményeiről.

Bécs: energiatermelő irodaház

A Bécsi Műszaki Egyetem Gépészmérnöki és Gazdaságtudományi kara költözhetett be Ausztria első olyan irodaházába, amely több energiát termel, mint amennyi az éves felhasználása. Az épület homlokzatát és tetejét is napelemek borítják. Számítások szerint az épület 20 év alatt térül meg, és a város számos további irodaház-építése számára példaként szolgálhat. (Képek: Gisela Erlacher.)

Bécs, Pioneers Festival: startup-találkozó

Október végén újra megrendezik Bécsben Európa egyik legrangosabb startup-fesztiválját, melynek részeként a Bécsi Gazdasági Ügynökség az idén először két külföldi kezdő vállalkozást (startupot) is díjazni fog. Fejlesztésekben és sikersztorikban nem lesz hiány, ráadásul a fesztiválon debütál a szlovák repülő autó, az AeroMobil 3.0 is.

Bulvár-születésnap: 150 éves a Ringstraße – általa lett Bécs világváros

A bécsieken, az osztrákokon kívül alighanem a magyarok ismerik a legjobban a (valamikori) császárváros leghíresebb útját, a Ringet, a pompás paloták, az operaház, a parlament, a Burgtheater, a Volksgarten, a városháza, az egyetem, az Imperial szálloda, a természet- és művészettörténeti múzeum, Mozart, Johann Strauss és Mária Terézia emlékműve, a Votivkirche és persze a Hofburg szegélyezte Ringstrassét. Azt viszont már kevesen tudják, hogy a beruházói nagyvonalúsággal megterveztetett és megépíttetett látványos, akár egy jó óra alatt végigjárható útonal nem is olyan régi: jövőre lesz 150 éves.


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10   >