Címke: Bécs

Megbocsátunk a robotoknak, ha megmondják, mi  bajuk

Az emberek és gépek közötti együttműködést vizsgálja a Bécsi Műszaki Egyetem (TU Wien) legújabb kutatása. Az eredmények szerint szívesen segítünk a bajba jutott robotoknak, ha világosan megfogalmazzák, mire van szükségük. A kutatók olyan algoritmusokat tudnak kifejleszteni, amelyek segítségével a robotok a jövőben eldönthetik, kitől kérjenek segítséget.

Napi egy euróba kerül a bécsi éves bérlet

A Bécsi Közlekedési Vállalat, a Wiener Linien adatai szerint jelenleg 715 ezren utaznak éves bérlettel a bécsi tömegközlekedési eszközökön. Ezzel újabb rekord dőlt meg. Az osztrák főváros valamennyi tömegközlekedési eszközére érvényes bérlet napi díja kereken egy euró, azaz mintegy 315 forint. Az ottani jövedelmekhez mérten különösen olcsónak számít. Bliccelni pedig egyáltalán nem éri meg.

Bécsi zöldséget a bécsieknek – segít az internet

Az osztrák főváros lakói egyre nagyobb igyekezettel törekednek arra, hogy a közelből származó zöldséget és gyümölcsöt fogyasszanak. A Bécsi Agrárkamara most honlapot nyitott és okostelefonos alkalmazást készített, amellyel a bécsiek könnyen megtalálhatják a közelükben működő termelőket. Az egykori császárvárosban jelenleg 700 mezőgazdasági üzem működik.

Követendő kezdeményezés: a bécsiek laptopjaikat adják a rászorulóknak

Régi laptopjaikat ajánlhatják fel adománynak a bécsiek a Net(t)books kezdeményezés részeként: a gépeket szoftverfrissítés és karbantartás után, szociális intézmények közvetítésével kapják meg  rászorulók. Az elsőként adományozott és felújított 12 laptopot a Johannita Segítő Szolgálat vehette át, amely menekültszállót is fenntart Bécs-Liesingben.

Bécs a hajléktalanok szemével

Mostantól új oldaláról ismerhetik meg az osztrák fővárost azok, akik részt vesznek a Shades Tours különleges idegenvezetésén, ahol a Bécsben elő hajléktalanok mutatják be a város „másik oldalát”. A vezetéseket németül, angolul tartják. A túra nagyjából 2–2,5 óra hosszú, és 15 euróba kerül fejenként.

A nyár Bécsben: programok a Schönbrunnon és a Mariahilferen túl

Annak is érdemes újra célba vennie az osztrák fővárost, aki már végignézte a kötelező látnivalókat, Bécs ugyanis az idén nyáron is változatos programokkal várja a látogatókat. Pop-, dzsessz- és táncfesztivál, Afrika-napok, Ai Weiwei monumentális alkotásai, nyári bobpálya, szörfözés, vadvízi evezés és szabadesés egyaránt szerepelnek a kínálatban.


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10   >