Címke: Bécs

Tovább zöldül Bécs: működik a biogáz-tisztító

Fonnyadt salátalevélből, rothadt citromból és egyéb ételmaradékokból keletkező biogázt alakít a földgázhálózatba is betáplálható biometánná Bécs első biogáz-tisztító berendezése. Csaknem ezer bécsi háztartást tudnak így környezetbarát energiaforrásból ellátni.

Társat kapnak a közlekedési lámpák emberalakjai Bécsben

Egy híján ötven kereszteződésben vegyes és egynemű emberalakpárok jelzik a szabad átkelést a gyalogosoknak Bécsben. Ezzel is a toleranciáért és a nyitottságért emel szót az osztrák főváros. A kezdeményezést tudományos kutatás is kíséri. Azt is vizsgálják ugyanis, hogy a rendhagyó motívumokkal növelhető-e a közlekedésbiztonság.

Motorikpark: trambulinpálya, útvesztő és óriási kötélpiramisok

Megnyílt a minap a Motorikpark Wien, Bécs első, mozgásfejlesztő parkja. Az akár kalandparknak is beillő ingyenes, óriás játszótér 2,5 hektáron terül el, a 23 állomáson összesen több mint 100 játék várja a mozgás szerelmeseit kortól függetlenül. A sok mozgás után végül egy nyújtópavilonban lehet lazítani a megfáradt izmokat.

CT-t kapott a schönbrunni állatkert

Az európai állatkertek közül elsőként a bécs-schönbrunni büszkélkedhet CT-berendezéssel. Az embereknél is alkalmazott képalkotó eljárás segítségével sokkal könnyebb megállapítani, hogy mi baja van az állatkert netán gyengélkedő lakójának. Az első páciens egy óriás zebragyík volt, amelynek a nemét akarták megállapítani. (Képek: Daniel Zupanc.)

Vásárlás zeneszóra a bécsi piacokon

A májusi hétvégéken kofák mellett zenekarok is benépesítik majd a bécsi piacokat, amelyek hetedik alkalommal adnak helyet a Zenepiac-programsorozatnak. Klasszikus zene, jellegzetes bécsi zene és világzene egyaránt szerepel a kínálatban. A Zenepiac (Musikmarkt) rendezvényeire a belépés ingyenes, a közönség pedig zöldséget és gyümölcsöt formázó ülőalkalmatosságokon pihenhet meg.

Elkészült Bécs első gyalogostérképe

Titkos átjárók, sétáló- és bevásárlóutcák, cipészek, ivókutak és nyilvános vécék egyaránt szerepelnek Bécs első gyalogostérképén, amely a gyaloglás éve alkalmából készült el. „A gyalogostérképpel még a tősgyökeres bécsiek is felfedezhetnek olyan helyeket a városban, amelyeket eddig nem ismertek” – mondja Bécs gyalogosügyi megbízottja, Petra Jens.


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10   >