17. AV Trend & Hifi Show

Címke: Bécs

Bécs exportslágere: 150 éves a Kék Duna keringő

Százötven éves Ausztria egyik legismertebb zeneműve, a Kék Duna keringő. A jubileum alkalmából a bécsi Wienbibliothek rendezett kiállítást, amely nemcsak a darab keletkezését mutatja be, hanem egészen napjainkig tartó hatását is. Eredeti címét – An der schönen, blauen Donau (A szép, kék Dunánál) – a bajai Beck Károly versének egyik sorából kapta…

Magyarázó táblát kapnak a problémás utcanevek Bécsben

Átnevezés helyett kiegészítő információkat tartalmazó táblákkal látják el a történelmileg problémás személyekről elnevezett utcákat és köztereket Bécsben. Ilyen például a Dr.-Karl-Lueger-Platz vagy a Porschestraße. Városszerte összesen 28 utcanévtábla kap magyarázatot.

Karácsonyi vásárok Bécsben – hangulat és haszon

Már a hivatalos megnyitó előtt megrohamozták az érdeklődők a Christkindlmarktot, a Bécsi Városháza előtti mesevilágot. Az osztrák főváros legnépszerűbb karácsonyi rendezvénye Bécsi Karácsonyi Álom néven újult meg. Az idén 19 karácsonyi vásárban tankolhatnak ünnepi hangulatot az adventi hangulat szerelmesei.

Pénteken: robotok éjszakája Bécsben

November 25-én bárki bekukkanthat a Bécsi Műszaki Egyetem (TU Wien) robotika laborjába, és megismerkedhet Romeóval, a humanoid robottal, megtudhatja, hogyan lát a Hobbit, vagy beprogramozhat egy Sünt. A részvétel a robotok éjszakáján ingyenes és nincs regisztrációhoz kötve.

Nyilvános illemhelyek: nagyszabású fölújítás Bécsben

Hetvenkét nyilvános illemhelyet korszerűsítenek, újítanak föl építenek újjá 2018-ig az osztrák fővárosban. Erre a célra összesen 8,5 millió eurót (jó 2600 millió forintnak megfelelő összeget) fordítanak. A nyilvános vécék már messziről felismerhetők, könnyen megtalálhatók Bécs digitális térképe vagy okostelefonos alkalmazás segítségével is.

Százmilliárdok oktatásra, egészségügyre, gyermekellátásra Bécsben

Elkészült az osztrák főváros 2017-re szóló költségvetési tervezete, amely 12,822 milliárd euró bevétellel és 13,392 milliárd euró kiadással számol. A hiányzó 569 millió eurót most még hitelből fedezi a magisztrátus, de 2020-ra nullaszaldóssá szeretné tenni a büdzsét. Már azt is tudható, hogy miképpen.


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10   >