ÉRDEKEL AZ ÚJ INFOVILÁG
 Infovilág - a hiteles hírportál

Címke: Békéscsabai Jókai Színház

Csörte – a hiányzó összekapaszkodásokért

A Békéscsabai Jókai Színház a Mennyei Társulat október 30-i megemlékezését követően a Nemzeti Színház Gobbi Hilda Színpadán bemutatta Brestyánszki Boros Rozália (képünkön): Csörte című darabját.A nagy sikerű előadást Kara Tünde, Katkó Ferenc, Gulyás Attila és Liszi Melinda főszereplésévelFekete Péter igazgató rendezte.

Mennyei Társulat a Békéscsabai Jókai Színházban

Emlékező ünnepség színtere volt a Nemzeti Színház október 30-án: a Békéscsabai Jókai Színház (a Csörte előadása előtt), alapításának közelgő 60. évfordulója jegyében, ünnepélyes külsőségek között ott mutatta be és méltatta egykori meghatározó társulati kollégáinak, a mára Mennyei Társulattá lett színészeknek és színházi munkatársaknak első tíz tagját.

ESAudio: a hangtechnika haszna a színházban

A Békéscsabai Jókai Színház Lear király előadásban a hanghatásokat az ESAudio gyár új hangtechnikai rendszerén keresztül ismerhettük meg.Elek Sándorvezetésével Magyarországon hozták létre és színházteremben először itt építették ki ezt a korszerű hangrendszert. Az ötlet abból a felismerésből indult ki, hogy a moziélmény megszerzésében ma már kétötöd részt befolyásolják a nézőt a különböző hanghatások; a színházakban ez az érték még a tíz százalékot sem éri el.

Lear király – kísérlet technikára és értelmezésre

Shakespeare Lear királya az angol Chris Rolls (képünkön) rendezésében költözött be a Békéscsabai Jókai Színház színpadára, és jött vendégszerepelni a vidéki színházak fesztiváljára a Jászai-díjas Kovács Frigyessel, és az új magyar ESAudio hangrendszerrel a főszerepben. Ami azt illeti, az előadás végén vegyes érzelmekkel álltam fel a meglehetősen rossz emeleti oldalpáholy-ülésből, mert nekem ez az előadás csak részleteiben tetszett, egészében nem.

Ezt látni kell: vidéki színházak gazdag kínálatú fesztiválja a pesti Tháliában

Másodszor az idén ad otthont a vidéki színházak fesztiváljának a Bereményi Géza vezette, tavaly újjászervezett Thália Színház (Budapest, VI., Nagymező utca 22–24.) – tudtuk meg azon a sajtótájékoztatón, amelyen ismertették a 11 vidéki társulat egy-egy produkcióját felvonultató programsorozat idei részleteit. A 2013/2014. évadot, szeptember 6-án a „Négy évszak – Ősz” című produkcióval nyitja meg a Thália Színház, amely Szekeres Adrienn előadóművész havonta jelentkező, változó koncertsorozata színházi keretben, az egyes évszakok hangulatának megfelelően.

Bárkával érkezik az irodalom és a színház

Ezzel a címmel mutatkozott be ma a Békéscsabán megjelenő, de országosan ismert Bárka folyóirat szerkesztősége és a Békéscsabai Jókai Színház két művésze a pesti Örkény István Könyvesboltban, a XXI. évfolyamba lépés, és a 2013/1. szám bemutatása alkalmából, valamint a Mennyország című darab bemutatója okán.