ÉRDEKEL AZ ÚJ INFOVILÁG
 Infovilág - a hiteles hírportál

Címke: Balaton

Kutatók a Balaton jegén

Az utóbbi évek enyhe telei után idén újra befagyott a Balaton – az időjárási helyzet a tudósoknak is kedvezett. Kihasználva, hogy a tó jege elérte a 30 cm-es vastagságot, az MTA kutatói fúróexpedíciót szerveztek a jégre. A tavi üledékek, így a Balaton üledékének a vizsgálatával ugyanis jobban megismerhetők a földtörténeti közelmúltban lejátszódott éghajlati változások, egyben a jelenlegi globális felmelegedés várható hatásainak megértéséhez is közelebb juthatunk.

Véres drónok – életmentő robot-szitakötők

A világon elsőként Ruandában indították útjára azt a drón-csomagkézbesítő szolgáltatást, amellyel naponta akár 150 sürgősségi vérszállítmányt lehet célba juttatni. A nyáron már a Balatonon is működött kísérleti jelleggel egy mentőövet célba juttató drón, ami minden vízi mentőnél gyorsabban tudta ledobni az övet a bajba jutottnak.

Negyedik sebességbe kapcsolt a lila óriás a Balatonnál

A Telekom nyolc, Balaton-parti település sokak által látogatott részein megkettőzte, 300 Mbit/mp-re* növelte 4G-mobilinternet hálózatának elméleti legnagyobb sebességét. A fejlesztésben érintett települések Balatonfüred, Balatonkenese, Balatonlelle, Balatonszabadi, Fonyód, Gyenesdiás, Keszthely és Siófok. 

Átrendeződött az idényre az utazási piac

A múlt évek olcsó, egzotikus célországai, Egyiptom, Tunézia és Törökország gyakorlatilag eltüntetek a nyaralást tervező magyarok kívánságlistájáról - derül Netrisk.hu utazási piactere, az Utazasnet.hu mintegy 8000 aktív internethasználó körében elvégzett kutatásából. A kedvelt célpontok listáján ezzel egyértelműen tovább erősödött Horvát- és Olaszország pozíciója. A válaszadók 40 százaléka egy hónapon belül foglalja le a nyaralását, nem észesíti előnyben az all-inclusive ellátást,  és 70 százalék a tengerpartot mindenképpen belefoglalja az utazásába.

Holnap véget ér a szezonális vihar-(előre)jelzés a tavakon

Vihar-előrejelző szolgálatot üzemeltet az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) a 46/2001. BM-rendelet alapján április 1-jétől október 31-ig a balatoni és a velencei-tavi viharjelzések meteorológiai kiszolgálására. A viharjelzésről és a riasztásról a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságának (BM OKF) fényjelző rendszere gondoskodott.

Kiváló a Balaton vize – nincs algavirágzás

A tartós kánikula ellenére bőven van víz a Balatonban. Nem kell tartani az alacsony vízállás néhány kellemetlen kísérőjelenségétől, mint amilyen például a fonalas algák inváziója a déli parton. A tó vizének és élővilágának állapotáról az MTA Ökológiai Kutatóközpont Balatoni Limnológiai Intézet munkatársai, Vörös Lajos és Somogyi Boglárka készítettek gyorsjelentést.


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10   >