ÉRDEKEL AZ ÚJ INFOVILÁG
 Infovilág - a hiteles hírportál

Címke: Bayer

Veszélyben az Európa fejlődését és békéjét szavatoló nemzetköziség amerikai eszménye

A jobboldali-populista pártok felemelkedése jócskán ártott Európában a legfontosabb vezető, Merkel pozícióinak, de még ennél is rosszabb, hogy a nacionalista és rasszista erők annak az amerikai–európai szövetségnek az alapvető eszményeit veszélyeztetik, amely hét évtizeden át kulcsfontosságú volt a világ stabilitása szempontjából – állapítja meg a The Washington Post. Sok tényezője van, hogy ezek a mozgalmak megerősödtek Magyarországon, Lengyelországban, a franciáknál, briteknél és a németeknél. Ezen belül különleges figyelmet érdemel, hogy meggyengült az elkötelezett nemzetköziség, amit 1945 után az Egyesült Államok plántált az öreg kontinensbe a soviniszta gyűlölet helyett. Utóbbi két világháborút is kirobbantott.

A V4-ek – Orbánnal az élen – ellenforradalomra készül a pozsonyi EU-csúcson

A brit The Times konzervatív lap úgy ítéli meg, hogy az egy hét múlva esedékes pozsonyi uniós csúcs feltárja majd, milyen súlyos ellentétek vannak a régi és az új tagállamok között ez EU jövője ügyében. A visegrádi csoport azért lobbizik majd, hogy a Brexitet meglovagolva ellenforradalmat hajtson végre, azaz megkontrázzon minden megállapodást a migránsok ügyében, és megerősítse a nemzeti kormányok jogkörét Brüsszellel szemben. A populista Orbán Viktor azt ígérte, hogy a vitában igyekszik eltéríteni a közösséget a hagyományos liberalizmustól, éspedig olyan politika felé, ami fenntartja a történelmi, vallási és nemzeti identitást.

Orbánék ugyanúgy házalnak a félelemmel, mint az iszlám szélsőségesek

Az ENSZ emberi jogi főbiztosa a szokásos diplomáciai finomságot félretéve ítélte el a fejlett világnak azokat a politikusait, akik rasszista nyelvezetet használnak, és ugyanúgy házalnak a félelemmel, mint az iszlám szélsőségesek propagandája – tudósít a The New York Times. A jordániai Al-Huszein herceg igencsak kirohant a populisták, demagógok és fantaszták ellen, mert azok, mint mondta, kiaknázzák a gazdasági nehézségeket, illetve a szociális feszültségeket, hogy faji és vallási előítéleteket gerjesszenek. Szavai Trumpnak, Le Pennek, Wildersnek és Orbán Viktornak szóltak.

Elmaradt a nyalakodós kézcsók: Merkel csak biccentett Orbánnak Varsóban

A The Washington Post azt emeli ki Orbán Viktor péntek reggeli rádióbeszédéből, hogy Magyarország (értsd: a budapesti kormány!) még erősebb kerítést akar emelni a déli határon, mert úgy véli, hogy csak így lehet feltartóztatni a migránsok rohamát, ha az ismét megindul. A tudósítás emlékeztet arra, hogy a kormányfő méregnek is titulálta a menekülőket, azt azonban nem árulta el, hogy mikor kezdődik az építkezés, de szerinte a határzár képes lesz akár több százezer embert is megállítani. Ha másként nem megy, erővel, és ezt Magyarország meg is teszi majd hangsúlyozta.

Orbán a szélsőjobb ideológusainak engedte át a közmédia irányítását

Magyarországon, az unió egyik tagállamában felháborodást keltett, hogy a református lelkész Balog Zoltán tárcavezető javaslatára egy antiszemita és rasszista újságírót tüntettek ki – írja a francia Le Monde. A miniszterelnök fiatalkori barátja, a Fidesz társalapítója, Bayer Zsolt lovagkeresztet kapott. A hatalmat tömjénező munkásságát a kormánypárti Magyar Hírlapban fejti ki. Gyűlöletkeltés miatt a médiahatóság két ízben is elmarasztalta az újságot. Bayer szeret nekimenni a romáknak, a zsidóknak és a migránsoknak.

Érdemtelen kapta az érdemrendet – menekült-krónika és politikai háttér

A washingtoni Holokauszt Emlékmúzeum elítéli, hogy a magyar kormány kitüntette Bayer Zsoltot. Az állásfoglalás emlékeztet arra, hogy a Köztársasági Érdemrendet azok kaphatják meg, akik kitűnnek az ország és az egyetemes emberi értékek szolgálatában. A publicista esetében viszont hosszú a rasszista beszédek listája, a sajtóban pedig rendkívül provokatív antiszemita és roma-ellenes cikkeket jelentet meg. Az üzenet emlékeztet arra, hogy Magyarországon a miniszterelnök és az államfő dönt a hivatalos elismerésekről, és a kormány ismételten zéró toleranciát hirdetett a zsidóellenességgel szemben.


1 2   >