ÉRDEKEL AZ ÚJ INFOVILÁG
 Infovilág - a hiteles hírportál

Címke: Berlin

Testünk és lelkünk nyavalyái

Baj van a vadakkal, és a vidéki fiúkkal. A párzás időszak a legveszélyesebb, mondja az őzekről Enyedi Ildikó. A bakok megbolondulnak, a „hülye vagyok” gomb tövig nyomva, alig esznek, csak koslatnak, aztán ha rátalálnak a zsákmányra, nem engedik. – Enyedi Ildikó 1989-ben első nagy játékfilmjéért (Az én XX. századom) Arany Kamera Díjat kapott Cannes-ban, tíz év múlva a Simon mágus hozta a sikert: a hazai filmszemlén a rendezésével, a salernói fesztiválon a forgatókönyvével jutott a csúcsra. Most a legújabb filmje (Testről a lélekről) Berlinben Arany Medve Díjat kapott. Mindig hangsúlyozza, hogy szerencsésnek érzi magát, amit kigondol, azt mások megvalósítják. Ezért bármit ér is el az életben, az soha sem az egyéni érdeme. (A képen: Enyedi Ildikó.)

A populisták a leállás varázslói: a szocialista idők politikusait idézik

Orbán Viktor fényképe illusztrálja a Die Zeit vendégkommentárját, amelyben a cseh Respekt című folyóirat főszerkesztője a leállás varázslóiként ír a populistákról, akik jelenleg igen keresettek Közép-Európában, mivel azt ígérik, hogy megállítják a világ folyását. Mint rámutat, sokkal nagyobb a különség a térség és a Nyugat között, mint ahogyan azt bevalljuk. Ezek az eltérések főként válságok idején mutatkoznak meg, lásd a menekülthullámot. Keleten az emberek a rendszerváltás után sokáig azt hitték, hogy megúszhatják a kockázatvállalást.

Napjaink tekintélyelvű uralkodója nem tilt be egyetlen sajtóorgánumot sem

A Frankfurter Allgemeine Zeitung azt tanácsolja, senki se higgyen a magyar kormánynak, mármint hogy semmi köze sem volt a Népszabadság bezárásához. Aki nézte, miként korlátozták éveken át apró lépésekben a sajtószabadságot Oroszországban és Fehéroroszországban, úgy, hogy a végén szinte semmi sem maradt belőle, nos, az az utóbbi hat év magyar fejleményeiben felismeri a már jól ismert modellt. Napjaink tekintélyelvű uralkodója nem tilt be egyetlen sajtóorgánumot sem, átveszi azt, vagy éppen megfosztja gazdasági alapjaitól. A tévével és a rádióval kezdi, utána pedig a lapokra megy rá.

Berlinben is tarolt a német szélsőjobb

A szociáldemokrata párt (SPD) és a jobboldali CDU visszaesését, nagykoalíciójuk bukását, ugyanakkor az SPD-től balra álló volt kommunista Baloldal és a CDU-tól jobbra álló Alternatíva Németországnak (AfD) előretörését eredményezték a vasárnapi berlini tartományi választások. A regnáló SPD támogatottsága 22 százalékra süllyedt a 2011-i 28,3 százalékról. A CDU 18 százalékot ért el (2011: 23,3%). Az ellenzéki Zöldeké a szavazatok 15,9 százaléka, a Baloldal támogatottsága 15,7 százalékra emelkedett. Az először indult AfD kis híján 14 százalékkal jutott be a képviselőházba. A fővárosi választópolgárok kétharmada járult az urnákhoz. Ez a szokatlan magas arány elemzők szerint a szélsőjobboldali pártnak köszönhető. A CDU bukása tovább rombolja az eddig érinthetetlennek tartott Angela Merkel nimbuszát.

Orbán külpolitikai romhalmazon ül

Az európai ügyekért felelős német külügyi államminiszter nem tudja felfogni és politikai elmebajnak tartja, hogy egyes államok azt képzelik: a globalizált világban a visszaállamosítással sikereket lehet elérni – olvasható az osztrák Die Presse napilapban. Michael Roth ezt arra válaszul mondta, hogy a menekültkérdésben bizonyos államok nemzeti megoldással próbálkoznak. Emlékeztetett arra, hogy a brit népszavazás megmutatta: a nacionalisták és populisták hazugságokra, félelmekre és féligazságokra építik a kampányukat.

Orbán-bohózaton derülnek a berliniek

Egy héttel a népszavazás előtt a világ egyik legbefolyásosabb lapja, a Financial Times arra szólítja föl a briteket, hogy maradjanak bent az unióban. A vezércikk felhívja a figyelmet: a történelmi referendum így vagy úgy nagyban befolyásolja a földrész sorsát. Nagy-Britannia és Európa kapcsolata, az egész Nyugat összetartozása forog kockán. Ha a kilépés hívei győznek, az nagy csapás lenne az 1945 utáni liberális világrend számára. A konstruktív összefogás létfontosságú, amikor a földrész az iszlám szélsőség, a migráció, az orosz terjeszkedési törekvések, valamint a klímaváltozás fenyegetéseivel néz szembe. Ezeket a veszélyeket csakis közös erővel lehet elhárítani.


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10   >