ÉRDEKEL AZ ÚJ INFOVILÁG
 Infovilág - a hiteles hírportál

Címke: Brüsszeli Bizottság

Egységes piaci stratégia: szolgáltatás alapú gazdaság az európaiakért

A Brüsszeli Bizottság ma ambiciózus és arányos intézkedéseket körvonalazó jogszabálycsomagot terjesztett elő azzal a céllal, hogy a vállalkozásoknak és az érintett szakembereknek könnyebb legyen szolgáltatásokat nyújtani az EU 500 millió potenciális fogyasztót tömörítő egységes piacán.

Beszállnának a horvátok a paksi bővítésbe

A jelek szerint az európai tagállamok mást és mást értenek igazságosságon, illetve szolidaritáson, amikor a Bizottság legújabb javaslata kapcsán a menekültválság megoldása a tét – írja a Frankfurter Allgemeine Zeitung. A visegrádi csoport pl. kemény szavakkal elutasítja, hogy fejenként 250 ezer eurót  fizessenek azok az országok, amelyek nem fogadnak be migránsokat. Szijjártó Péter egyenesen zsarolásról beszélt. A V4-ek nem kérnek abból a kötelező határozatból sem, amely 116 ezer menekültet telepítene át Görög- és Olaszországból. 

Ha nem fizetnek a keletiek, a Nyugat politikai és anyagi támogatását kockáztatják

Ellentmondásosnak nevezi a The Wall Street Journal a brüsszeli Bizottság javaslatát a közösség menekültügyi szabályainak megújítására. A közép- és keleti-európai tagállamokat felpaprikázta, hogy 250 ezer eurót kellene fizetniük menekültekként, ha nem hajlandók őket befogadni. Az elképzelést még jóvá kell hagyniuk a kormányoknak és az Európai Parlamentnek. Egy közép-európai uniós diplomata szerint etikai szempontból megkérdőjelezhető, hogy árcédulát raknak a migránsokra. Mások kemény alkudozást jósoltak, mert a hasonló ötletek sorra elhaltak. Magyarország máris közölte, hogy elfogadhatatlanok a kötelező kvóták, az pedig nevetséges, hogy Brüsszel bírsággal fenyegetőzik.

Túl sok a kerítés Európában – Orbán gusztustalan menekültpolitikája

Magyarország erősíti a harcot a brüsszeli Bizottság és a külföldi cégek ellen, újabb adókkal fenyegeti az üzleti világnak azt a részét, amelyik ellenzi a kormány által kirótt állítólagos diszkriminatív közterheket. – Túl sok a kerítés Európában címmel az osztrák Der Standard elemzése arra hívja fel a figyelmet, hogy a szolidaritás alapérték az unióban, ám a közösség menekültpolitikájából éppen ez hiányzik. Így teljesen magukra maradtak azok az államok, amelyeket súlyosan érint a Balkánon át vezető menekülő út.

Földrészünkön egyre mélyülnek a repedések – Orbán nem bízik az európai megoldásban

New York Times úgy összegzi a legutóbbi napok eseményeit, köztük az erőszakos szlovákiai tiltakozással, hogy Európában egyre mélyülnek a repedések a bevándorlás ügyében. Kiemeli, hogy a brüsszeli Bizottság kvótajavaslata heves ellenállásba ütközött egy sor közép- és kelet-európai tagállam részéről, ahonnan tízezrek települtek át ugyan Nyugatra, ám amelyek hallani sem akarnak afrikai vagy arab migránsokról. Idézi a szlovák miniszterelnököt, aki pénteken, a V4-ek pozsonyi konferenciáján kifejtette, hogy Magyarországgal és Lengyelországgal együtt kockázatosnak tartják az elképzelést, mármint, hogy az EU megpróbálja ráerőszakolni a tagokra befogadását.

Paks II. 30 évre titkosítva – sajtóvisszhangok

A Paks II. 30 évre szóló titkostásáról tudósít a Wall Street Journal, a Blomberg és az AP hírügynökség. A magyar kormány nemzetbiztonsági érdekekre hivatkozik, és azt állítja, hogy más európai államok ilyen esetekben hasonló jogi megoldáshoz folyamodtak. A Wall Street Journal / WSJ idézi az energiaügyekért felelős brüsszeli biztost, aki nemrégiben kifejtette: az EU bármiféle hosszú távú energetikai egyezmény kapcsán a lehető legnagyobb átláthatóságot szeretné elérni.


1 2   >