Címke: Budapest

Bizalom, barátság: Bécs köszöntötte Budapestet – az expó reményében

Magyar–osztrák kapcsolatok: azt nézték, ami összeköt – világkiállítási vágyakcímmel terjedelmes írás olvasható az Infovilág élén. Lapunk felelős szerkesztője, egykoron a Magyar Hírlap külpolitikai rovatának Ausztriára (is) szakosodott munkatársa fölidézte a maitól alapvetően különböző, az együttműködésre, barátságra, jó szomszédságra, a kapcsolatok dinamikus fejlesztésére irányuló törekvéseket, amelyeknek egyik csúcspontja lehetett volna a világkiállítások történetében egyedülálló Bécs–Budapest expó megrendezése 1995–96-ban. Ebből a célból látogatott a magyar fővárosba Bécs polgármestere, dr. Helmut Zilk, aki exkluzív interjút adott a Magyar Hírlapnak. Íme:

 

Magyar–osztrák kapcsolatok: azt nézték, ami összeköt – világkiállítási vágyak

Napjainkban, amikor a magyar–osztrák államközi kapcsolatok – annak ellenére, hogy hazánk és Ausztria is ugyanannak a politikai, gazdasági uniónak is tagja – sok tekintetben a hidegháborús időszak pengeváltásaira emlékeztetnek. „Hazafyassnak” vélt sistergések és sziszegések keltenek döbbenetet Bécsben, és miután a Ballhausplatz sem kíván alulmaradni, kénytelen reagálni a Kossuth tér meg a Bem rakpart „szellemeskedéseire”.

Egyre élénkebb az ingatlanpiac – keresettek a nagy lakások

Nem csupán az idei, de a legutóbbi négy év legmagasabb, a válságot követő éveknek pedig a második legmagasabb forgalmát érte el az áprilisi az ingatlanpiacon. Az utóbbi időszak leggyengébb évének, 2011. áprilisának csaknem a dupláját mutatja a 12 632 adás-vétel.

Budapest tovább harcol Brüsszellel: "zsarolás"

A kényszerbetelepítés elfogadhatatlan, csak a magyarok dönthetnek arról, kit fogadunk be – mondta az külgazdasági és külügyminiszter az Európai Bizottság új javaslatára. A terv értelmében gazdasági teherbíró képességük és méretük szerint osztanák el a menekülteket az EU tagállamaiban. 

Séta az áram útján – technikatörténeti kirándulás a pesti Belvárosban

A Magyar Elektrotechnikai Egyesület és az Elektrotechnikai Múzeum olyan program szervezésébe fogott, amely nem csupán a szakterület iránt érdeklődők, hanem a laikusok számára is igen szórakoztató módon, kétórás séta alkalmával mutatja be Budapest és az elektromosság közös történetét.

Budapest, Varsó, Moszkva: nacionalizmus, tekintélyelvűség – kontra liberalizmus

The New York Times kommentárja szerint a liberalizmus halott, de legalábbis erősen gyengélkedik. Pedig negyedszázada még úgy látszott, hogy győzedelmeskedett a totalitárius utópiák fölött, ám most ostrom alatt áll, kívülről és belülről egyaránt. Megjelent a színen a nacionalizmus és a tekintélyelvűség, hogy új formában ellenőrizze és a manipulálja az emberi jellem gyenge vonásait. A józan ésszel szembenálló erők napjainkban mindenütt jelen vannak, pl. Trump Amerikájában, Putyin Oroszországában és Le Pen Franciaországában.


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10   >