Címke: Budapest

Süddeutsche Zeitung: „a Kreml főnökéhez simulva”

Az egész világsajtóból Putyin budapesti látogatása folyik. A New York Times szerint Magyarország igyekezett nem nagy ügyet csinálni Putyin látogatásából, a fogadtatás messze elmaradt attól, mint amilyen diadalmas ünneplésben az elnöknek októberben Szerbiában volt része. A Wall Street Journal azt emeli ki, hogy az orosz elnök az eddiginél kedvezőbb feltételekkel ajánlott földgázt a Kreml-barát magyar kormánynak, ami aláhúzza, hogy Európa gondban van. Krekó Pétert, a Political Capital vezetőjét többen is idézik. A politológus arról beszélt a sajtónak, hogy magyar–orosz viszony nukleáris vonatkozását teljes titoktartás övezi, mivel a magyar atomprogramot kivették mindenfajta átláthatósági előírás hatálya alól. A Christian Science Monitor így tudósít: Putyin „Oroszországnak még vannak barátai”-alapon tett látogatást Magyarországon.

Merkel-beszéd az Andrássy Egyetemen: az ellenzék nem ellenség, hanem vetélytárs

Washington Post szerint új hidegháborút vív egymással az USA és Oroszország – ezúttal Európa energiaellátásáért. Az Erste cáfolta a Reutersnek, hogy tárgyalna a Raiffeisen magyarországi leányvállalatának megvásárlásáról. A bank szóvivője azt mondta: általában nem foglalkoznak híresztelésekkel, de a hvg.hu értesüléséről azt közölte, hogy nem folytak tárgyalások a kérdésben. A Krautreporter a Merkel–Orbán-találkozóról tudósít, melyből azt emeli ki, hogy az egyik fontos téma volt a sajtószabadság. A magyar kormányfő emberei évek óta fojtogatják a független magyar médiát.

Magyarország távolodik a Nyugattól – a Merkel-látogatás sajtóvisszhangja

Orbán Viktor mindig úgy tekintett önmagára, mint aki az 1956-os hagyományokat folytatja, de most a jelek szerint Putyin antidemokratikus modelljéhez közeledik. Bár demokratikus választásokon győzött, ám vezetése alatt az ország kezd elsodródni a demokráciától. Persze még messze van attól, ahová az oroszok jutottak...Mindazonáltal Magyarország távolodik a nyugattól – állapítja meg kommentárjában a vezető német konzervatív újság, a Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Klare Worte in Budapest: Merkel hält Orban Demokratiedefizite vor

Von Gregor Mayer (dpa) * Es ist das erste Mal seit Jahren, dass Kanzlerin Merkel wieder Ungarn besucht. Ihr Gastgeber Orban nimmt es mit den Spielregeln der Demokratie nicht so genau. Merkel spricht das Problem an - Orban hört mit steinerner Miene zu.

Kancellár asszony! Ez nem vicc! – A demokráciát nem lehet exportálni

A tegnapi magyarországi tüntetésekről és Merkel érkezéséről tudósítanak a külföldi lapok. Az újságok a demonstrálók tábláit idézik. A Financial Times pedig Gulyás Balázs szavait, mely szerint a magyarok többsége Európát pártolja, és nem örül a Putyin-barát irányzatnak. A Frankfurter Allgemeine Zeitung megjegyzi: a német gazdaság abban reménykedik a Merkel-út kapcsán, hogy Magyarország kiszámíthatóbb lesz. A Die Welt című német konzervatív lap vasárnapi számában megjelent kommentárjában Paul Lendvai egyértelmű nacionalistának nevezi Orbán Viktort, akinek irányításával Magyarország aggasztó módon Európa- és Amerika-ellenes vonalra áll rá. 

Ungarn strebt nach Osten – Wieder Protest gegen Orban

Die Beziehungen zwischen Ungarn und der EU sind frostig. Nun reist Angela Merkel zum ersten Mal nach Budapest zu Viktor Orbán. Es wird kein normaler Besuch, denn den Regierungschef zieht es nach Russland. Ungarn ist seit Jahren das politische Sorgenkind der Europäischen Union. Regierungschef Viktor Orbán, im Frühjahr 2010 mit einer Zwei-Drittel-Mehrheit an die Macht gekommen, hat das Land umgestaltet – im Widerspruch zu vielen europäischen Grundwerten. 


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10   >