ÉRDEKEL AZ ÚJ INFOVILÁG
 Infovilág - a hiteles hírportál

Címke: Bulgária

Kísértet járja be Közép- és Kelet-Európát, az egyre nagyobb orosz befolyás kísértete

Trump nemcsak az amerikai választókat, hanem a Nyugatot is megosztja, miután az Európai Unió védelmi és külügyminiszterek tegnap arról tárgyaltak, hogy mennyire működjenek együtt vele – állapítja meg a The Washington Post. A véleménykülönbségek megkönnyítik a leendő amerikai elnök számára, hogy egyes európai vezetőket megnyerjen magának, csak éppen fura helyzetbe kerül az Egyesült Államok. Ezúttal ugyanis az unión belüli nézetkülönbségeket lovagolja meg, ahelyett, hogy közös fellépésre ösztönözne olyan ügyekben, mint Oroszország, Irán és a világgazdaság.

Bolgár rendőri erőszak menekültek ellen

Az Amnesty International felszólította a bolgár kormányt, hogy késedelem nélkül és alaposan vizsgálja ki a bántalmazások, lövöldözések és zsarolások eseteit, amit rendőrök követhettek el menekültek és migránsok ellen. Civil szervezetek és a média kitoloncolásokról szóló rendszeres jelentései ellenére a bolgár belügyminiszter válasza nyomán eddig még nem folytattak semmilyen hatékony nyomozást, amelynek eredményeit nyilvánosságra lehetne hozni.

Aggódik az Amnesty International a bulgáriai jogi szabályozás miatt

A gyűlölet-bűncselekmények bulgáriai jogi keretei és gyakorlata messze elmaradnak a nemzetközi emberi jogi normáktól, a menekültek és menedékkérők helyzete pedig még mindig nem megfelelő. A Menekültügyi Főbiztosság elfogadta az Egyetemes Időszakos Felülvizsgálat (UPR) eredményeit Bulgáriával kapcsolatban.

Európai vezetők a terrorizmus ellen – menekültek milliói próbálnak bejutni a fejlett világba

Az európai vezetők egyértelműen ki akarják nyilvánítani szolidaritásukat Franciaország iránt, ezért csatlakoznak a mai párizsi tömegtüntetéshez. A két terrorakció miatt akkora volt a megdöbbenés, hogy még a Nyugat olyan ellenfelei, mint Kuba és Észak-Korea is részvéttáviratot küldtek. Izrael és a vele szemben álló Irán, valamint a Hezbollah egyaránt elítélte a mészárlást. Orbán Viktor barbárnak és brutálisnak minősítette a támadást, különösen szívbe markolónak nevezve, hogy az az Európai Unióban, Magyarországhoz ennyire közel történt – tudósít az AFP/Yahoo.

Bulgária megmentette zsidó állampolgárait a vészkorszakban

Fontos emlékezni a történelemre, mert ez az egyetlen módja egy jobb jövő építésének a következő generációk számára, ha tanulunk a múltból – mondta Roszen Plevneliev (a képen) bolgár köztársasági elnök a bulgáriai zsidók második világháborúban történt megmentéséről rendezett kiállítás megnyitóján ma, Budapesten.

Bulgáriai embermentés – kiállítás a Holokauszt Emlékközpontban

Vándorkiállítás nyílik a bulgáriai zsidók II. világháborúban történt megmentése 70. évfordulójának tiszteletére a Bolgár Nagykövetség szervezésében április 3-án 11 óra 30 perckor a budapesti Holokauszt Emlékközpontban. A kiállítást Rosen Plevneliev bolgár köztársasági elnök nyitja meg, köszöntőt mond prof. dr. Szita Szabolcs a Holokauszt Emlékközpont igazgatója és Ilan Mor Izrael Állam budapesti nagykövete. (A képen: a szófiai zsinagóga.)


1 2   >