ÉRDEKEL AZ ÚJ INFOVILÁG
 Infovilág - a hiteles hírportál

Címke: Clinton

A populisták a leállás varázslói: a szocialista idők politikusait idézik

Orbán Viktor fényképe illusztrálja a Die Zeit vendégkommentárját, amelyben a cseh Respekt című folyóirat főszerkesztője a leállás varázslóiként ír a populistákról, akik jelenleg igen keresettek Közép-Európában, mivel azt ígérik, hogy megállítják a világ folyását. Mint rámutat, sokkal nagyobb a különség a térség és a Nyugat között, mint ahogyan azt bevalljuk. Ezek az eltérések főként válságok idején mutatkoznak meg, lásd a menekülthullámot. Keleten az emberek a rendszerváltás után sokáig azt hitték, hogy megúszhatják a kockázatvállalást.

A neonácik tombolnak Magyarországon, Orbán azonban hallgat

A neonácik tombolnak Magyarországon, Orbán azonban hallgat, a kormány pedig – politikai számításokból – elfordítja a tekintetét. A kemény megállapítás a Der Spiegelben jelent meg. Az országot a legutóbbi rendőrgyilkosság ébresztette rá a helyzetre. Egyre nagyobb gondot okoznak a harcias szélsőjobbosok, félkatonai járőrök és polgárőrségek alakulnak. A bőnyi eset azért keltett nagy feltűnést, mert a Nemzeti Nyomozó Iroda nem tudta hitelesen megmagyarázni, miért küldött két védtelen nyomozót a veszélyesnek tartott Györkös István házához, és az sem tudható, hogy az újfasiszta miként juthatott egy egész, korszerű arzenálhoz.

Napjaink tekintélyelvű uralkodója nem tilt be egyetlen sajtóorgánumot sem

A Frankfurter Allgemeine Zeitung azt tanácsolja, senki se higgyen a magyar kormánynak, mármint hogy semmi köze sem volt a Népszabadság bezárásához. Aki nézte, miként korlátozták éveken át apró lépésekben a sajtószabadságot Oroszországban és Fehéroroszországban, úgy, hogy a végén szinte semmi sem maradt belőle, nos, az az utóbbi hat év magyar fejleményeiben felismeri a már jól ismert modellt. Napjaink tekintélyelvű uralkodója nem tilt be egyetlen sajtóorgánumot sem, átveszi azt, vagy éppen megfosztja gazdasági alapjaitól. A tévével és a rádióval kezdi, utána pedig a lapokra megy rá.

A Fidesz gyűlölethadjárata gyengíti Európát és megmérgezi a magyar társadalmat

A The Washington Post szerint rendkívül szokatlan lenne, ha a szombati belvárosi robbantás valóban a rendőrség ellen irányult volna, ahogyan azt a főkapitány állítja. A tudósítás kitér arra, hogy hajtóvadászat indult a feltételezett tettes után, miközben Európa több országában ideges a hangulat a közeli múlt iszlám, illetve szélsőjobbos terrortámadásai miatt. A cikk rámutat, hogy az akció egy héttel a népszavazás előtt történt. A makacsul migránsellenes kormány a kvóták ellen kampányol, mondván, hogy a többségükben muzulmán bevándorlók veszélyesek a földrész keresztény identitására és biztonságára. Magyarország talán a legelutasítóbb állam a kontinensen a menekültekkel szemben.

A bajkeverő Orbán – Clinton ellenében – méltatja Trumpot

A magyar kormányfő Trump politikája mellett állt ki beszédében, amely összekapcsolta a terrorizmus és a muzulmán bevándorlást, és amely úgy tűnt föl, hogy az elnöki tisztség republikánus várományosa mellett tette le a garast – írja a Financial Times. Európában mostanáig senki sem állt ki ennyire egyértelműen az amerikai politikus mellett. Orbán több tekintetben pártolja Trump elképzelését, főként a bevándorlás és az iszlám szélsőség okozta fenyegetés kapcsán. A magyar vezető, akit Juncker diktátornak nevezett, a földrész legszigorúbb menedékjogi törvényét vezette be és a muzulmán migrációt veszélyesnek tartja a kontinens etnikai összetétele, illetve életmódja számára. 

Szijjártói stílusban reagálnak a lengyelek a clintoni bírálatokra

The New York Times számára írt vendégkommentárjában a Le Monde volt főszerkesztője arra mutat rá, hogy az osztrák elnökválasztás most vasárnapi 2. fordulója figyelmeztetés a Nyugatnak. Előfordulhat: hétfőn arra ébred, hogy a nácizmus veresége óta először az egyik tagállamának demokratikusan megválasztott szélsőjobbos államfője van. Továbbá elképzelhető, hogy egy hónap múlva Nagy-Britanniában megszavazták a kiválást. És még az is belefér, hogy a jövő áprilisban Le Pen győz a francia választások első menetében. Meg az sincs kizárva, hogy mégis csak beköltözik a Fehér Házba Trump. Itt egyáltalán nem orwelli képekről beszélünk, hanem határozott irányzatról Európában, illetve a világban.  


1 2 3   >