ÉRDEKEL AZ ÚJ INFOVILÁG
 Infovilág - a hiteles hírportál

Címke: ENSZ Menekültügyi Főbiztossága

Migrációs ostrom Magyarországon – Orbán minden idegent távol tartana Magyarországtól

Terjedelmes cikkben számol be a The New York Times arról, hogy Magyarország úgy döntött, őrzött táborokba fogja zárni a menedékkérőket, és hogy több emberi jogvédő, köztük az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága elítélte az országgyűlés által megszavazott törvénymódosításokat. A müncheni Süddeutsche Zeitung „Ostrom alatt” címmel közöl írást, utalva arra, hogy Orbán Viktor határvadászok avató ünnepségén arról beszélt, Magyarország továbbra is migrációs ostrom alatt áll. – A Politico szerint a magyar kormány – vélhetőleg Donald Trump választási győzelmétől és az alternatív jobboldal washingtoni felemelkedésétől lendületet kapva – korlátozni fogja azoknak a nem kormányzati szervezeteknek a befolyását, amelyek a demokráciát és jogállamiságot mozdítják elő.

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága az Európai Unió hatékony fellépését sürgeti a menekültek érdekében

Az Európai Uniónak ma bemutatott stratégiai dokumentumában az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) azt sürgette, hogy Európa gyökeresen reformálja meg a menekültek érdekében kifejtett tevékenységét és elköteleződését, beleértve magát az európai menekültügyi rendszert is.

Magyarország csak akkor léphet fel a világban az emberi jogok védelmében, ha előbb rendet tesz a saját háza táján

A Financial Times szerint Merkelt, Putyint, Orbán és Kaczynskit egyaránt az 1989-i forradalmak formálták. Az orosz elnök annak idején Drezdában, a KGB alezredeseként megtapasztalta az első nacionalista felkelést a szovjet uralom ellen. Számára a lecke az, hogy soha többé! Illetve hogy szét lehetett volna verni a csőcseléket. Így azután ő maga a megtestesült ellenforradalom. A kancellár pozitívumként élte meg az NDK kimúlását, és ahogy a jeles szakértő, Timothy Garton Ash látja, a tavalyi határnyitásba bizonyosan belejátszott, hogy jó negyedszázada Nyugat-Németország milyen lelkesen fogadta a keletnémeteket. Merkel számára az akkori idők további meghatározó tanulsága, hogy amiként a Német Demokratikus Köztársaság összeomlott egyik pillanatról a másikra, ugyanez megtörténhet az unióval is, annak minden következményével együtt. Így ennek megakadályozását tekinti politikai feladatának.

A gazdag államok önzősége miatt egyre súlyosabb a menekültválság

A világ gazdag országai a vezetői képesség és felelősségvállalás teljes hiányát mutatják, miközben alig 10, a világ GDP-jének mindössze 2,5%-át adó ország a világ menekültjeinek 56%-át fogadta be – áll az Amnesty International ma megjelent, a nemzetközi menekültválságot bemutató átfogó jelentésében.

A világ elitjének ügyelnie kell a populista tombolás figyelmeztető jeleire

A Financial Times arra figyelmeztet, hogy az olyan politikusok, mint Trump és Le Pen egyszerű és rossz válaszokat adnak igen fontos kérdésekre, ám a világ elitjének oda kell figyelnie a populista tombolás figyelmeztető jeleire. A fejlett államokban a nagyfokú elégedetlenség javarészt gazdasági okokra vezethető vissza, így arra, hogy a reálbérek már hosszabb ideje stagnálnak, mint a háború óta bármikor. De magyarázzák a fenyegető kulturális változások is, beleértve a bevándorlást. Trump és a többiek erre kínálják a nacionalizmust, a hazai lakosság védelmét és a protekcionizmust. 

A migránsokkal szembeni durvaságok miatt ENSZ-figyelmeztetés

Újabb levélben figyelmeztette a magyar belügyminisztériumot az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága az ország által vállalt nemzetközi kötelezettségekre, és sürgette, hogy vizsgálja ki a jelentéseket a migránsokkal szemben alkalmazott durva bánásmódról, mostanáig azonban nem érkezett válasz – jelentette az Amerika Hangja. Az UNHCR adatai szerint már több mint 1400-an torlódtak össze a magyar–szerb határon és nem egészen két hét alatt, vagyis az új határvédelmi szabályok életbe lépte óta a magyar hatóságok 664 embert küldtek vissza. 


1 2 3 4 5   >