ÉRDEKEL AZ ÚJ INFOVILÁG
 Infovilág - a hiteles hírportál

Címke: ENSz Menekültügyi Főbiztosság

Jogi határzár: az UNHCR bírálja a magyar menekültpolitika további szigorítását

 Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságát (UNHCR) mélységesen aggasztja a kedden elfogadott magyar törvénymódosítás, amely valamennyi menedékkérő, köztük gyermekek kötelező fogva tartásáról rendelkezik az esetükben lefolytatott menekültügyi eljárás idejére – hangsúlyozta genfi sajtótájékoztatóján Cécile Pouilly, az UNHCR szóvivője. Szerinte a gyakorlatban ez azt jelenti, hogy minden menedékkérőt, beleértve a gyerekeket is huzamosabb ideig a határon elhelyezett, több méter magas drótkerítéssel körbevett konténerekben tartják majd őrizetben. (A képen: szüleitől elszakított menekült gyerek.)

Orbán elsőként honosította meg a belső elégedetlenség elfojtásán alapuló modellt

A Reuters hírügynökség arra figyelmeztet, hogy sokat vesztene a britek nélkül az EU. Így gazdaságilag szegényebb lenne, a gazdaságban kevésbé pártolná a liberalizmust és a szabad kereskedelmet. Nem szorgalmazná annyira az atlanti együttműködést, mint idáig, ugyanakkor jobban megfontolná a további bővítést.

Naponta átlagosan két menekültgyermek fullad bele a Földközi-tengerbe

Tavaly szeptember óta naponta átlagosan két gyermek fullad meg, amikor a családjaik a Földközi-tenger keleti részén próbálnak átkelni, és a gyermekhalálozások száma folyamatosan növekszik – adta tudtul a Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM), az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) és az UNICEF, az Egyesült Nemzetek Nemzetközi Gyermek Gyorssegélyalapja. A szervezetek a konfliktustól és kétségbeeséstől menekülők biztonságát kérik. Tavaly szeptember óta több mint 340 gyermek, közte sok csecsemő és kisgyerek fulladt bele a Földközi-tengerbe – mondják a szervezetek képviselői.

Lengyelország nem Magyarország: tömegek lépnek fel jogaik védelmében

Az ENSz Menekültügyi Főbiztosságának szóvivője azt nyilatkozta a Magyarországnak küldött figyelmeztetésről, hogy a nálunk folyó kampány bűnözőknek, betolakodóknak és terroristának minősít olyanokat, akik az életüket féltve menekülnek – sugározta az Egyesült Államok közszolgálati rádiója, a Voice of America. A plakáthadjárat célja, hogy gerjessze a félelmet az idegenekkel és a migránsokkal szemben, márpedig ez igen aggasztó. Ráadásul félő, hogy Európa nagy részén a politikai viták populista nyilatkozatokba torkollnak, miközben nem hoz semmilyen pozitív eredményt, ha a rémületre és a gyűlöletre játszanak rá…

„Az újságíró szerepe a népirtás megelőzésében és a szélsőségek elleni fellépésben”

Lehet-e előre látni a népirtások bekövetkezését? Mit tehetnek az újságírók a tömeges atrocitások megelőzéséért? Mit lehet tenni az újságírók védelmében? Ezekkel a kérdésekkel foglalkozott az a nemzetközi tanácskozás, amit a „Budapesti Központ a Népirtás és a Tömeges Atrocitások Nemzetközi Megelőzéséért” nevű szervezet kezdeményezésére a magyar fővárosban – a fenti címmel, szerdán – tartottak.

A párizsi merényletek tőrt döftek a liberális Európa szívébe

A párizsi merényletek tőrt döftek a liberális Európa szívébe – írja a The Daily Telegraph. Elemzők attól tartanak, hogy veszélybe zuhant Schengen, a gazdaság éltető eleme, valamint a toleráns, sokszínű társadalom víziója, ami a földrész legfőbb lényege. Szélsőjobbos pártok viszont megpróbálnak tőkét kovácsolni a történtekből, miután egyfolytában a migránsok akadálytalan beözönlésének veszélyeire figyelmeztetnek. Ez vonatkozik a biztonsági kockázatokra, illetve a nyugati liberális életmódra. Ilyen kijelentések egyaránt elhangzottak a Fidesz, a brit UKIP, a francia Front National, valamint a lengyel Jog és Igazságosság vezetőinek részéről.


1 2 3   >