ÉRDEKEL AZ ÚJ INFOVILÁG
 Infovilág - a hiteles hírportál

Címke: EU-ellenesség

Orbán mérgezi Magyarország lelkét, mert gyűlölni tanítja

Az új amerikai kormányzat és a Kreml között részben tapasztalható, részben sejthető – a megszokottnál mindenesetre jóval elmélyültebb – kapcsolatrendszerről közöl terjedelmes cikket a The Washington Post. Ebben egyebek közt az olvasható, hogy Michael Flynn nemzetbiztonsági tanácsadó – aki nem sokkal a washingtoni lap cikkének publikálása után le is mondott posztjáról – már Donald Trump elnöki beiktatása előtt eszmecserét folytatott a washingtoni orosz nagykövettel az Oroszország elleni amerikai szankciók témájáról – bár ezt először igyekezett letagadni.

Orbán gondoskodik a Magyarország és Románia közötti haragról

Az unió biztonságáról, gazdasági helyzetéről valamint a migránspolitikáról tárgyalt nem hivatalosan Krakkóban Orbán Viktor és lengyel kolléganője – adja tultula  The New York Times/The Washington Post/AP. A jövő csütörtökön esedékes EU-csúcsértekezlet előtt egyeztették álláspontjukat, miután azok közé tartoznak, akik több vonatkozásban is élesen kifogásolják Brüsszel irányvonalát, ideértve a kvótatervet. Azon felül több önállóságot akarnak a tagországoknak. Lengyel források úgy tudják, hogy a miniszterelnök ma találkozik Kaczynskival is, de az biztos, hogy előadást tart a Jagelló Egyetemen közép-európai történészeknek és kutatóknak.

Orbán népszavazási ötlete figyelemelterelés a magyar válságról

Angela Merkel szerint az őszi magyar népszavazás kérdését úgy fogalmazták meg, hogy az a már ismeretes kormánypolitikára kérdez rá – tudósít a Yahoo. Ekként a kancellár úgy gondolja, hogy a referendum nem változtat semmin. A tudósítás megjegyzi, hogy Magyarországnak morózus a viszonya Brüsszellel, de ezen belül különösen dühöt keltett Orbán politikája a menekültek ügyében. Magyar részről a legújabb fejlemény, hogy visszaküldenek minden illegális határátlépőt, akit a határtól 8 km-es övezeten belül fognak el. 

Putyin az EU szétesésére játszik – Magyarország az új tekintélyelvűség szorításában

Egy neves amerikai biztonságpolitikai szakértő szerint a hidegháború óta nem volt olyan nagy szükség az Egyesült Államok vezető szerepére Európában, illetve a NATO-ban, mint most, miután meg kell védeni a földrész középső és keleti részét az orosz felforgatástól és nyílt agressziótól  – írta a The Wall Street Journal. Robert D. Kaplan megjegyzi, hogy Putyin az EU szétesésére játszik, így bizonyosan győzelemnek tekinti a britek kiválását. Ráadásul az oroszok tőszomszédságában a lengyelek a jobboldali populizmus felé tartanak, Magyarország az új tekintélyelvűség szorításába került, Románia viszonylag gyenge és korrupció sújtja... 

Előrejelzés 2016-ra: korrupciógyanús befektetési környezet, durva EU-ellenesség

A számszerűen hasonló idei előrejelzések ellenére a magyar gazdasági folyamatok jellemzésében továbbra is nagy a különbség. A kormányzat fenntartható a növekedést, Ausztria belátható időn belüli utolérését vizionálja, a GKI viszont csak átmeneti részsikereket, folytatódó regionális leszakadást lát. Magyarországon a múlt hónapokban folytatódott a piacgazdaságot, a jogbiztonságot és az átláthatóságot kiiktató modell felépítése. Új, az eddiginél is durvább szakaszába lépett az EU-ellenesség. A kiszámíthatatlan, korrupciógyanús befektetési környezet, a perspektíva hiánya miatt sem a tőke beáramlásában, sem a munkaerő kiáramlásában nem várható fordulat, miközben a közszolgáltatások felszámolása folytatódik.

Orbán Putyint választotta – Venezuelával veszi egy kalap alá Magyarországot a Guardian

A mostani magyar és venezuelai helyzet tanúsítja, hogy mire képes a populizmus, ha egy országban átveszi a teljes ellenőrzést – írja a Guardian, de nem fukarkodik a kormányfő bírálatával a német konzervatív Frankfurter Allgemeine Zeitung sem. A Wall Street Journal-ben arról olvashatunk, hogy a magyar miniszterelnök harcra készül Brüsszellel az energiaunió ügyében. A Reuters megállapítja: Beleerősített az unió ellenes bírálatba Orbán Viktor. A miniszterelnök ezúttal azt kifogásolta, hogy a szövetségesek az ukrán katonai beavatkozás miatt igyekeznek elszigetelni Oroszországot, és az Európai Tanács elnökét, a lengyel Tuskot nevezte meg, mint e politika egyik fő támogatóját.


1 2   >