ÉRDEKEL AZ ÚJ INFOVILÁG
 Infovilág - a hiteles hírportál

Címke: EU-támogatás

A demokratikus jogok hosszú távon a társadalom biztonságának legjobb biztosítékai

A németek új fenyegetéssel szembesültek, demokráciájuk pedig vizsgázik – írja a The Washington Post vezércikke, hozzátéve: az erőszakos, tekintélyelvű mozgalmak a történelem során mindig is megpróbálták kihasználni a demokratikus társadalmak szabadságát, nyitottságát és sokszínűségét. Ha van hely a világon, ahol ezt pontosan értik, akkor az a nácik miatt éppen Németország. De ide tartozik az ultrabalos egykori Vörös Hadsereg Frakció is, amely végül azért szenvedett vereséget, mert a polgárok elutasították. Most azonban a berlini merénylet miatt újabb veszély leselkedik, ám az csak akkor győzedelmeskedhet, ha a kudarcra tudja kényszeríteni a demokráciát.

Lengyelország a jogállam lebontását éli át a tekintélyuralmi rendszerhez vezető úton

A Financial Times úgy látja, hogy az utóbbi évek egyik legsúlyosabb patthelyzetét idézte elő Lengyelországban a kormány terve, mármint az, hogy korlátozzák a sajtó munkáját a törvényhozásban. Egy szakértő azt mondja, ha érvényes, hogy az ellenzéki képviselők nélkül szavazták meg a jövő évi költségvetést, akkor az ország a választási diktatúra felé tart, de nem látszik a megoldás, a politikusok zsákutcába jutottak. Az ellenzék azzal vádolja a populista-nacionalista hatalmat, hogy az aláássa a demokráciát és a sajtószabadságot.

Orbán testvére uniós pénzekből vállalkozik

Szerkesztőségi cikkben figyelmezteti Magyarországot és Lengyelországot a világ egyik legbefolyásosabb lapja, a Financial Times, hogy ne ássa alá az unió értékeit, mert Európának nincs szüksége ellenforradalomra. Az elemzés rámutat, Orbán és Kaczynski tegnapi, lengyelországi felszólalása tele volt a mai Európai Unió címére küldött bírálattal, kezdve a bevándorlókkal, akik „tönkreteszik a történelmi identitásokat”, egészen a globális tőke bírálatáig. Megígérték továbbá, hogy átalakítják az uniót, külön véleményük van a szervezet jövőjéről.

Előrejelzés 2016-ra: látványos lassulás az EU-támogatások apálya miatt

A 2016. I. negyedévi gazdasági lassulás előre látható volt az EU-támogatások (emiatt az állami beruházások) idei apálya miatt. A lassulás azonban váratlanul látványossá sikeredett, mert erőteljesen kidomborodott a hat éve működő „magyar modell” magánberuházásokat visszafogó hatása. Emellett egyes ipari területeken az első negyedévben értékesítési problémák jelentkeztek. 

Az idén folytatódik a gazdaság fékeződése

A magyar gazdaság fejlődése sokéves gyengélkedés után 2014-ben a második leggyorsabb volt az EU-ban. Tavaly is átlag feletti növekedést sikerült elérni, ez azonban a lassulás miatt már elmaradt a régiós versenytársak többségének eredményétől, az idén pedig tovább nyílik az olló: 11 ország közül a magyarnál várhatóan csak a horvát, a bolgár és a szlovén dinamika lesz alacsonyabb.

Összeomlott a politikai közép, a baloldali erők a túlélésért küzdenek

The Wall Street Journal szerint gazdasági félelem húzódik meg a populizmus erősödése mögött, és európai, illetve amerikai politikusok szélsőséges nézeteket vetnek be, hogy udvaroljanak az elbizonytalanodott, dühös választóknak. A davosi világgazdasági találkozón keltezett jelentés kiemeli, hogy a politikai vezetés az Atlanti-óceán mindkét oldalán megrendült, marginális szereplők bukkannak fel a politikai középen, pártok arculatot váltanak és a szavazópolgárok a jelek szerint hátat fordítanak hagyományos pártszimpátiájuknak.


1 2 3   >