ÉRDEKEL AZ ÚJ INFOVILÁG
 Infovilág - a hiteles hírportál

Címke: EURATOM

Paks II gazdaságilag életképtelen beruházás​

Az Európai Bizottság határozata szerint is csak állami támogatással valósítható meg a tervezett paksi atomerőmű-beruházás. Ez azt jelenti, hogy a közel 4000 milliárd forintos beruházási költségeken felül további száz-, akár ezermilliárdokat kell majd Paks II-re áldozni a központi költségvetésből. Ezt az Energiaklub elemzése is bebizonyította. 

„Halványul Orbán Viktor csillaga” – szélsőjobbra csorog az elégedetlen fideszes

A miniszterelnök népszerűségének csökkenése, a Paks II. körüli bonyodalmak, a szerb-magyar határ, a kamatcsökkentés, mind-mind felkeltette a külföldi újságírók figyelmét. A Le Monde így összegzi a jelenlegi magyarországi helyzetet: „HalványulOrbán Viktor csillaga”. A tekintélyes francia lap írja: mostanság mifelénk, tehát Magyarországon ismét időszerű az egykori sláger, a Szomorú vasárnap, hiszen a nagy külföldi láncoknak zárva kell tartaniuk az Úr napján, ám a hatalom közeli CBA-ra nem vonatkozik ez a szabályozás, amely miatt a hátrányosan érintett cégek panaszt tettek az EU-nál...

Súlyos kifogások Paks 2 ellen Brüsszelből – vereség a Moszkvának udvarló Orbán számára

Brüsszel nem engedi a paksi beruházást – tudósítanak a külföldi lapok. A Reuters írja: egy uniós diplomata a hivatalos magyar cáfolat ellenére megerősítette a Financial Times jelentését, amely szerint az Európai Bizottság támogatja az Euratom kifogását a paksi bővítés ügyében, mármint hogy Moszkva szállítsa a fűtőanyagot. A Financial Times megjegyzi: a döntés egyben vereség Orbán Viktor számára, aki az ukrán válság ellenére udvarol Moszkvának. Magyarország tagadja, hogy az Európai Unió megvétózta az oroszokkal megkötött nukleáris tervet. Giró-Szász András azt közölte, hogy nem igaz a hír, amely szerint a Bizottság csatlakozott az Euratom véleményéhez és elutasítja, hogy a magyar fél Oroszországtól szerezze be a fűtő rudakat, ami meghiúsítaná az egész megállapodást.