ÉRDEKEL AZ ÚJ INFOVILÁG
 Infovilág - a hiteles hírportál

Címke: Erdogan

A mérsékeltek megerősödésével megnyílhat a terep a politikai közép előtt

A konzervatív brit lap, a The Times azt jósolja, hogy 2017 a mérsékelt erők megerősödését hozza, mivel a távozó esztendő az olyan populista erős emberek nagy sikerével zárul ugyan, mint Putyin és Erdogan, nem beszélve Trumpról, ám az emberek stabilitásra és korrektségre vágynak és ez megnyitja a terepet a politikai közép előtt. Az idén az érzelmek elsöpörték az értelmet, az előítélet legázolta az igazságot, miközben a populizmus bekerül a főáramlatba. Az ostobaság korában súlyos kihívások érték a jogra épülő, liberális nemzetközi intézményeket, amelyek évtizedek óta a világrend alapját képezik.

Az autoriter Orbán sosem próbálná meg kiléptetni a magyarokat az unióból

A Bloomberg kommentárírója nem ért egyet azzal, hogy a világban végbemenő populista forradalom az unió széteséséhez vezet. Mert bár az igaz, hogy a legtöbb érintett párt EU-ellenes, de nem lehet egyenlőségjelet tenni az ilyen mozgalmak ereje és a közösségellenes érzelmek közé. A Bertelsmann Alapítvány legfrissebb felmérése azt tanúsítja, hogy a Brexit után gyengült az euro-szkepticizmus, még olyan országokban is, ahol hatalmon vannak a nacionalista populisták. Az autoriter Orbán Viktor sosem próbálná meg kiléptetni a magyarokat az unióból. A populisták a tiltakozásból profitálnak és ez nekik elég is, a pragmatikus politikusok számára az instabilitás csak kis adagokban hasznos, hiba lenne továbbmenniük.

Orbán–Kaczynski: jobboldali nacionalisták Moszkva árnyékában – menekültek, uniós pénzek

Washington Post úgy mutatja be az Orbán–Kaczynski-találkozót, hogy itt két olyan, jobboldali-nacionalista vezető ült le egymással, aki hasonló irányba viszi országát. A vendég csodálatát fejezte ki a házigazda erős, illiberális kormányzási modellje iránt, amely azonban külföldön aggályokat keltett a magyar demokrácia állapota miatt. A Jog és Igazságosság ugyanazt az utat választotta, mint Orbán, beleértve az igazságszolgáltatás és a média erősebb központi ellenőrzését. Közös álláspontot képviselnek a migráció ügyében is, határozottan ellenzik az unió próbálkozását, hogy elossza a menekülteket a tagállamok között. Véleményük csupán Oroszország ügyében tér el. 

Orbán és propagandagépezete rágalmazza a menedékkérőket

A magyar tévé szemében szálkának számítanak a Rióban szereplő menekültsportolók, pedig nagyszerű ötlet, hogy az olimpián indulhat egy ilyen csapat – állapítja meg a Hamburger Morgenpost, hozzátéve: a tény jelzés a világ közvéleménye számára. Csakhogy a magyar kommentátor azonban nem mondta el, hogy éppen egy ilyen úszó nyerte a 100 női pillangó egyik előfutamát, és hogy kit képvisel. Az MTVA-t nem érdekli ezeknek a versenyzőknek a sorsa, levegőnek nézi őket. Az ok világos: Orbán Viktor alatt Magyarország a bezárkózás politikáját folytatja a menekültekkel szemben. 

Súlyos veszélyben az emberi jogok Törökországban

Az Amnesty International szerint a július 15-i véres puccskísérletet követően Törökországban súlyos veszélybe sodródtak az emberi jogok. A puccskísérletben legalább 208-an életüket vesztették, mintegy 8000 embert letartóztattak. Több kormányzati tisztségviselő is a halálbüntetés visszaállítását javasolta a meghiúsult puccskísérlet résztvevői számára.

Orbán és Erdogan: két despota próbálkozik a maga „ezeréves birodalmának” létrehozásával

A rendkívül konzervatív Daily Telegraph brit lap arra figyelmezteti a török elnököt, hogy nem szabad feladnia a demokráciát. A szerkesztőségi állásfoglalás szerencsésnek tartja, hogy a sikertelen puccs után elhárult a polgárháború veszélye, mert az alighanem csak még nagyobb zűrzavarba taszította volna az egész térséget. Ám a feszültség megmaradt, és Erdogan elnyomó intézkedésekkel reagált. Sőt még a halálbüntetés visszaállítása is szóba került, amire viszont rámehetnek az uniós tagságnak reményei. Persze, az első lépéseket talán még meg is lehet érteni, ám ha a politikus demokrataként akar eljárni, akkor az államcsíny-kísérletet nem használhatja fel arra, hogy lecsapjon az ellenfeleire. 


1 2   >