ÉRDEKEL AZ ÚJ INFOVILÁG
 Infovilág - a hiteles hírportál

Címke: Európai Központi Bank

A forint teljesít a leggyengébben a régióban –  2,9%-kal növekedett fogyasztói árindex

Az utóbbi napokban a forint a leginkább gyengülő valuta a közép-európai régióban. Szerdán áttörte a 310 HUF/EUR árfolyam-határt, és csütörtök délután a 311 HUF/EUR árfolyamszint körüli értékre gyengült. Most a leggyengébb január vége óta. Nagy veszteségeket szenvedett el az amerikai dollárral szemben is.

Stagnáló beruházás és gyorsuló fogyasztásnövekedés várható

A GKI Gazdaságkutató Zrt. előrejelzése szerint – bár 2014-ben átmenetileg kiugróan gyors, 3,6%-os volt a növekedés – a magyar gazdaság mégsem került a régióhoz mérten tartós felzárkózást biztosító pályára. Az idei kilátások ennél jóval kisebb ütemű, 2% körüli növekedést valószínűsítenek.

Gazdasági előrejelzés: lassú fellendülés és rendkívül alacsony infláció

Az Európai Bizottság őszi előrejelzése szerint az év hátralevő részében mind az unióban, mind az euró-övezetben gyenge gazdasági növekedésre van kilátás. A reál-GDP növekedése az EU-ban várhatóan 1,3%, az euró-övezetben pedig 0,8% lesz a 2014. év egészét tekintve. Jövőre a javuló kül- és belföldi kereslet hatására a növekedés várhatóan lassan megerősödik, így eléri az 1,5%-ot, illetve az 1,1%-ot.

Miből élünk? – felmérés készül a magyar háztartásokról

Remélhetőleg tanulságos adatsorokkal gazdagodik a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) az október 20-án kezdődő és december 7-ig tartó felmérés alkalmával. A mintegy másfél hónap alatt – az Európai Központi Bank bábáskodásával – végzendő felmérés a magyar háztartások megélhetéséről, gazdálkodásáról gyűjti be a számokat – találomra kiválasztott 18 ezer családtól, 167 településen.

Orbán az EKB-val csatázik – keleti szél: etnikai sovinizmus, Brüsszel-ellenesség

A magyar kormányfő és az EKB „harcáról” cikkeznek a mai külföldi lapok elsősorban, de szóba kerül a Putyinnal való kapcsolat éppúgy, mint az, hogy a miskolci filmfesztiválon – állítólag a közelgő helyhatósági választások miatt – törölték a romákról szóló alkotásokat. A The Moscow Times a többi között ezt írja: „Ahogy az orosz elnök a krími oroszok védelmére hivatkozva igazolta a félsziget megszállását, ugyanúgy Orbán magára öltötte a magyarok védelmezőjének szerepét, függetlenül attól, hogy az érintettek magyar állampolgárok vagy sem. És amikor az orosz nacionalisták elkezdték hangoztatni a nagyobb Oroszország gondolatát, a magyar politikus nem sokkal később a kárpátaljai magyarok autonómiájára szólított fel…”

EKB-bírálat a kormánynak – az érpataki ámokfutás miatt tiltakozott az izraeli nagykövet

A Wall Street Journal cikke szerint felháborodott az Európai Központi Bank, amiért a magyar kormány nem kérte ki a véleményét a devizahitelesek megsegítésére vonatkozó törvény ügyében, pedig az megterheli a pénzügyi ágazatot és káros lehet a gazdaságra, illetve a pénzügyi szektorra nézve. Egyben megjegyzik, hogy az EKB nagyra értékelné, ha Magyarország ezentúl tiszteletben tartaná konzultációs kötelezettségét. A német Welt, az osztrák Die Presse, a Standard és a Kurier az érpataki polgármester ámokfutásáról cikkezik. Az érpataki elöljáró, mintha csak bizonyítani akarná, hogy a külföldi előítéletek az antiszemita, rasszista és nevetségesen pompázatos magyarokról erősen elmaradnak a valóságtól. Mindhárom napilap azt is megemlíti, hogy nyomozást indított az ügyészség.


1 2   >