ÉRDEKEL AZ ÚJ INFOVILÁG
 Infovilág - a hiteles hírportál

Címke: Európai Parlament

A demokrácia agóniája: éles ellentét feszül a magyar kormány tettei és szavai között

Magyarország a párbeszédről és a szabadságról papol, miközben süllyed le az autoriter, a tekintélyelvű társadalom szintjére – így vélekedik Neil Campbell, az Open Society, a Nyitott Társadalom Politika európai Intézetének helyettes igazgatója, aki ezt Trócsányi László igazságügy-miniszternek az Európai Parlamentben tartott védőbeszédéből szűrte le. Az Euractivban megjelent írás szerint Trócsányi azt mondta, hogy a kormány a civil szervezetekkel együtt igyekszik hozzájárulni az Európában kialakult válság kezeléséhez.

Orosz módszerek Magyarországon: folyamatosan romlik a jogállamiság

A hamburgi Die Welt terjedelmes interjút közölt Heinrich August Winkler történésszel, és abból kiemelte, hogy az Európai Unió ma már nem tekinthető értékközösségnek, miután a liberális demokraták ellen kihívást intézett a magyar Orbán Viktor, a lengyel Jaroslaw Kaczynski és az amerikai Donald Trump. A liberális és az illiberális erők közötti kultúraharc szemtanúi vagyunk mind az Egyesült Államokban, mind a transzatlanti nyugaton – fogalmazott a történész, aki szerint a liberálisok számára a Trump-kihívás azzal jár, hogy újra kell éleszteniük az európai építkezés tervét. Winkler szerint a Nyugat története az értékek elhanyagolásának, majd újrafelfedezésének, az önkorrekciónak a története.

A Szaharov-díj idei kitüntetettjei: Nádia Murád és Lámia Adzsi Bassár

Az emberi jogok biztosítása és védelme az Európai Unió egyik alapvető értéke, ennek érvényesülését az EU számos eszközzel támogatja. Az Európai Parlament minden évben kitüntet egy-egy olyan aktivistát – személyt, vagy szervezetet –, aki az emberi jogok védelméért küzd, elismerve ezzel erőfeszítéseit és támogatva ügyét. Az 1988-ban alapított díjat az elmúlt években olyan személyiségek és szervezetek kapták, mint Kofi Annan volt ENSZ-főtitkár; a Szaharov-díj után a Nobel-békedíjjal is kitüntetett pakisztáni lány, Malala Juszufzaj; Denis Mukwege kongói orvos; vagy tavaly a bebörtönzött szaúdi blogger, Raíf Badavi.

Magyarország csak akkor léphet fel a világban az emberi jogok védelmében, ha előbb rendet tesz a saját háza táján

A Financial Times szerint Merkelt, Putyint, Orbán és Kaczynskit egyaránt az 1989-i forradalmak formálták. Az orosz elnök annak idején Drezdában, a KGB alezredeseként megtapasztalta az első nacionalista felkelést a szovjet uralom ellen. Számára a lecke az, hogy soha többé! Illetve hogy szét lehetett volna verni a csőcseléket. Így azután ő maga a megtestesült ellenforradalom. A kancellár pozitívumként élte meg az NDK kimúlását, és ahogy a jeles szakértő, Timothy Garton Ash látja, a tavalyi határnyitásba bizonyosan belejátszott, hogy jó negyedszázada Nyugat-Németország milyen lelkesen fogadta a keletnémeteket. Merkel számára az akkori idők további meghatározó tanulsága, hogy amiként a Német Demokratikus Köztársaság összeomlott egyik pillanatról a másikra, ugyanez megtörténhet az unióval is, annak minden következményével együtt. Így ennek megakadályozását tekinti politikai feladatának.

Horn Gyula – Wertheim, Brüsszel

Horn Gyula (1932–2013) szegény újpesti proletárfiúból lett 1994–98 között a Magyar Köztársaság miniszterelnöke. Ellentmondásoktól sem mentes életútján ő volt az a magyar politikus, aki külügyminiszterként 1989. június 27-én osztrák kollégájával, Alois Mockkal átvágta a „vasfüggöny” néven elhíresült műszaki határzárat, majd ugyanezen év szeptember 10-én ő jelentette be „A Hét” című tévéműsorban, hogy az NDK-állampolgárok előtt Budapest másnap megnyitja a nyugati határt.

Orbán a nacionalista, idegengyűlölő és autokrata politikai áramlat közép-európai vezére

A The Washington Post kommentárja szerint ha Trump veszít, lehet, hogy Orbán, az egyiptomi elnök és az effélék valamelyest vesztenek a lendületükből, de ettől még jelen lesznek a politikában. Clintonnak ki kell találnia valamit, hogy kezelje őket, mert ők azok, akik támogatják a republikánus elnökjelölt soviniszta nacionalizmusát. Azon kívül Amerika hagyományos barátai közül is nem kevesen üdvözölnének egy olyan washingtoni kormányzatot, amely átlép az emberi jogokon, korlátozná az emberek és a tőke szabad áramlását, és kibékíthetetlen táborra osztaná a barátokat és ellenséget.


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10   >