Címke: Európai Tanács

Az EU–Törökország-megállapodás elutasítására kérik az uniós kormányfőket

Az Amnesty International levélben fordult az uniós vezetőkhöz, köztük a magyar miniszterelnökhöz, arra kérve őket, hogy utasítsák el az Európai Unió és Törökország közötti tervezett jövő heti megállapodást, amely felszámolná a nemzetközi védelmet Európában. Az AI összeurópai stratégiai megközelítést követel több biztonságos és legális útvonal céljából. 

Közös intézkedések a menekültválság kezelésére

Az Európai Bizottság, valamint az Európai Tanács elnökei, Jean-Claude Juncker és Donald Tusk ma levelet küld az összes uniós tagállamnak, amely összefoglalja a menekültválság kezelését szolgáló intézkedések jelenlegi állását és felhívja a tagállamokat arra, hogy teljesítsék a vállalásaikat és hajtsák végre a közösen elfogadott intézkedéseket.

Menekültválság: együttműködik az Európai Bizottság és Törökország

A menekültek támogatását és a migráció kezelését célzó közös cselekvési tervről állapodott meg tegnap az Európai Bizottság Törökországgal: együttes erőfeszítéseket tesznek a kialakult válság kezelésére. Az Európai Tanács tegnap éjjeli ülésén az EU állam- és kormányfői jóváhagyták a megállapodást és üdvözölték a kidolgozott cselekvési tervet.

Menekültügyi válság: az Európai Bizottság beszámolója

Az Európai Tanács október 15-i ülése előtt a Bizottság ma előterjesztette az európai migrációs stratégia részeként meghozandó kiemelt intézkedések végrehajtásának jelenlegi állásáról szóló közleményét. Az Európai Tanácshoz intézett kommüniké meghatározza a Bizottság által javasolt és az állam-, illetve kormányfők által szeptember 23-án jóváhagyott operatív intézkedések, költségvetési kötelezettségvállalások és az uniós jog végrehajtására irányuló intézkedések területén tett előrelépéseket.

Az EP humanitárius segítséget vár és a menedékkérési szabályok felülvizsgálatát kéri

A Görögországba és Olaszországba érkezett menedékkérők áttelepítésének új mechanizmusa, az együttműködés Törökországgal, a migrációs hullámok megállítása és kezelése, valamint a menekültkérdés költségvetési vonatkozása szerepelt a ma délelőtti menekültügyi plenáris vitában felvetődött kérdések között. A vitában részt vett Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság, és Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke. A képviselők sajnálatukat fejezték ki amiatt, hogy az Európai Tanács minden jel szerint kicsiny ambícióval fogott hozzá a második világháború óta legsúlyosabb menekültválság megoldásához. Többen a dublini szabályok átalakítását, a legális bevándorlási csatornák megnyitását, és az embercsempész hálózatok elleni fellépést szorgalmazták. Az unió külső határainak megerősített védelme, a menedékkérők hotspotokban történő azonosítása, regisztrálása és ujjlenyomatuk levétele a vita témája volt.

A cigányság továbbra is jogsértések és hátrányos megkülönböztetések miatt szenved

Az osztrák Die Presse című lapban csalódottságának adott hangot Magdaléna Vášáryová, amiért a kelet-közép-európai államok nem egységesen ítélik meg az Ukrajna elleni orosz agressziót. A Sörgyári capriccio című film egykori főszereplője, aki időközben külügyi-politikai pályára lépett – volt államtitkár, illetve bécsi nagykövet, dolgozott parlamenti képviselőként is –, különösen fájdalmasnak tartja, hogy – a közös történelem, kultúra, rokonság és mentalitás ellenére törésvonal mutatkozik a visegrádi országokon belül is.


1 2   >