16. AV Trend & Hifi Show

Címke: Európai Tanács

Az EP humanitárius segítséget vár és a menedékkérési szabályok felülvizsgálatát kéri

A Görögországba és Olaszországba érkezett menedékkérők áttelepítésének új mechanizmusa, az együttműködés Törökországgal, a migrációs hullámok megállítása és kezelése, valamint a menekültkérdés költségvetési vonatkozása szerepelt a ma délelőtti menekültügyi plenáris vitában felvetődött kérdések között. A vitában részt vett Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság, és Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke. A képviselők sajnálatukat fejezték ki amiatt, hogy az Európai Tanács minden jel szerint kicsiny ambícióval fogott hozzá a második világháború óta legsúlyosabb menekültválság megoldásához. Többen a dublini szabályok átalakítását, a legális bevándorlási csatornák megnyitását, és az embercsempész hálózatok elleni fellépést szorgalmazták. Az unió külső határainak megerősített védelme, a menedékkérők hotspotokban történő azonosítása, regisztrálása és ujjlenyomatuk levétele a vita témája volt.

A cigányság továbbra is jogsértések és hátrányos megkülönböztetések miatt szenved

Az osztrák Die Presse című lapban csalódottságának adott hangot Magdaléna Vášáryová, amiért a kelet-közép-európai államok nem egységesen ítélik meg az Ukrajna elleni orosz agressziót. A Sörgyári capriccio című film egykori főszereplője, aki időközben külügyi-politikai pályára lépett – volt államtitkár, illetve bécsi nagykövet, dolgozott parlamenti képviselőként is –, különösen fájdalmasnak tartja, hogy – a közös történelem, kultúra, rokonság és mentalitás ellenére törésvonal mutatkozik a visegrádi országokon belül is.

Baj van Magyarországon az emberi jogokkal – kevés az EU-reakció az aggályokra

Lydia Gall, Kelet-Európa és a Balkán kutatója: Magyarország példája arra mutat rá, hogy erősebb európai uniós fellépésre van szükség az uniós határokon belüli jogvédelem területén. Az EU-nak kötelessége kiállni a saját értékeiért és megvédeni a magyar állampolgárok jogait a Bizottság jogállamisággal kapcsolatos eljárásának alkalmazása útján és Magyarország esetének az Európai Tanács napirendjén való tartása által.

Jean-Claude Junckert megválasztották az Európai Bizottság elnökéül – az EU demokratikusabbá vált

Az Európai Parlament ma 422 szavazattal, titkos voksolással Jean-Claude Junckert választotta az Európai Bizottság elnökéül. Juncker november 1-ején lép hivatalba, megbízatása öt évre szól. A megválasztásához legalább 376 szavazatra volt szükség.

 

Iparági kiáltvány: az IVSZ nyílt levele a kormányhoz

Az Informatikai, Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetsége üdvözli az Európai Tanács (European Council) október 25-i állásfoglalását, amelyben kiáll a Digitális Ütemterv felgyorsítása mellett. A Tanács állásfoglalása kiemeli, hogy az előző 5 év makrogazdasági adatai alapján világos az összefüggés az IKT-ágazatba történő befektetések nagysága és az egyes tagországok gazdasági versenyképessége között.

Magyarország uniós szavazati jogának megvonását javasolja a Financial Times

Magyarország uniós szavazati jogának megvonását javasolja vezércikkében a Financial Times, az alaptörvény-módosítások miatt. A tekintélyes gazdasági lap szerint Orbán Viktor a demokratikus értékeket fenyegeti, ezért Európának figyelmeztetnie kell, mivel járhat, ha kitart jelenlegi irányvonala mellett. A Human Rigths Watch neheztel az Európai Tanácsra, amiért olyan könnyen feladta a magyar kormánnyal a vitát médiaügyben. A Washington Post pedig a tegnapi klubrádiós ítéletről ír.