Címke: Európai Unió

Gyengén teljesít a magyar kutatás és fejlesztés – gazdasági kilátások a Brexit után

Az Egyesült Királyságnak az Európai Unióból kilépése mellett döntő népszavazás fokozott bizonytalanságot, ingatag pénzügyi piacot és hirtelen árfolyam-ingadozásokat eredményezett. Az Európai Bizottság az euróövezet és az EU összefüggésében ma tette közzé a gazdasági kilátások első elemzését, amely nem minősül gazdasági előrejelzésnek. 

Törökország: az EU reméli, helyreáll az alkotmányos rend

Az uniós tagállamok képviseletében az Ázsia–Európa csúcstalálkozón Ulánbátorban tartózkodó Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke, Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke és Federica Mogherini, az Európai Bizottság alelnöke/az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője, a  július 15-i törökországi puccskísérletet követően nyilatkozatot adott ki, melyben kiemeli:

Orbán és Erdogan: két despota próbálkozik a maga „ezeréves birodalmának” létrehozásával

A rendkívül konzervatív Daily Telegraph brit lap arra figyelmezteti a török elnököt, hogy nem szabad feladnia a demokráciát. A szerkesztőségi állásfoglalás szerencsésnek tartja, hogy a sikertelen puccs után elhárult a polgárháború veszélye, mert az alighanem csak még nagyobb zűrzavarba taszította volna az egész térséget. Ám a feszültség megmaradt, és Erdogan elnyomó intézkedésekkel reagált. Sőt még a halálbüntetés visszaállítása is szóba került, amire viszont rámehetnek az uniós tagságnak reményei. Persze, az első lépéseket talán még meg is lehet érteni, ám ha a politikus demokrataként akar eljárni, akkor az államcsíny-kísérletet nem használhatja fel arra, hogy lecsapjon az ellenfeleire. 

Sehol sem loptak el annyit az EU-pénzekből, mint Magyarországon

Egyetlen uniós tagállamban sem lopnak el annyi uniós támogatást, mint Magyarországon, miközben a gazdaság teljesítményének 10%-át éppen a brüsszeli pénzek szavatolják – derül ki az EU Csalásellenes Hivatalának jelentéséből. Az osztrák Kurier által nyilvánosságra hozott dokumentumban olvasható: az OLAF 2008–15 között 22 esetben javasolt büntető eljárást, ebből a magyar ügyészség négynek nézett utána és mindössze egyből lett ügy. Ellenőrző testületként az Európai Parlament most felvilágosítást követel az Orbán-kormánytól a közösségi alapok felhasználásáról.

Az álcázott putyinista bértollnokok a tárgyilagos újságírást fenyegetik Magyarországon

Egy amerikai szakértő szerint a brit népszavazás súlyos válságba taszította az uniót, ugyanakkor ennél nagyobb szolgálatot aligha lehetett volna tenni Putyinnak – állapítja meg a The New York Times. A „Henry Jackson Társaság” nemzetközi intézet orosz ügyekért felelős igazgatója felhívja a figyelmet, hogy az orosz elnök 16 éve igyekszik destabilizálni a Nyugatot, ám megosztási kísérletei sikertelennek bizonyultak. Most viszont megbomlott az egység vele szemben. Az EU a Moszkva-ellenes szankciók egyik legerősebb támogatóját vesztette el. 

Úton a hatékony, méltányos és humánus menekültügyi politika felé

Az Európai Bizottság ma a közös európai menekültügyi rendszer reformjának befejezésére irányuló javaslatokat nyújt be az eddiginél hatékonyabb, méltányosabb és humánusabb menekültügyi politika megvalósítása céljából. Olyan elvekre és intézkedésekre van szükség, amelyek mind rendes körülmények között, mind nagy migrációs nyomás esetén eredményesen képes működni.


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10   >