Címke: Európai Unió

Egyre korlátozóbb a magyar menekültügyi rendszer – Európa befelé is bezárkózik

Az ENSZ és az Európa Tanács is bírálta a magyar menekültügyi jogszabályok készülő módosítását – jelentette a Reuters. Az ET emberi jogi megbízottja kijelentette, hogy a változtatások csapást mérnek Magyarországon a menekültek védelmére. Nils Muižnieks, az Európa Tanács emberi jogi biztosa felszólította az Országgyűlést, hogy ne hozzon olyan döntést, amely aláássa a menedékkérés jogát, hiszen az a demokratikus társadalmak egyik alapvívmánya. – Tavaly több mint 600 ezren folyamodtak menedékjogért, és anyagi oldalról nézve ez teher, amely ráadásul fölöttébb igazságtalanul terül szét. Az Európai Bizottság kvótajavaslata a múlt héten első nekifutásra meghiúsult.

Boldogságban még az albánok, a bolgárok és az ukránok is megelőztek minket

Kerítésről, menekültekről, az Orbán–Vučić-találkozóról, a külföldre menekült magyar fiatalok hazacsábításáról, boldogság-ranglistáról és a lüneburgi SS-perről tudósítanak a külföldi lapok.Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága megerősítette, hogy az első félévben ugrásszerűen megnőtt azoknak a bevándorlóknak a száma, akik a Földközi-tengeren keresztül akartak eljutni Európába, ám közben Olaszország helyett immár Görögországba szeretnének a legtöbben eljutni – írja a Wall Street Journal. Az ENSZ-szervezet úgy becsüli, hogy jelenleg naponta ezren lépik át a macedón határt, pár héttel ezelőtt csak ötöd ennyien.

Magyarország frontállam? – Orbánék vitatott migrációellenes intézkedései

Az EU hivatalosan közölte, hogy a menekültprobléma szempontjából frontállamnak tekinti Magyarországot, ezért csaknem 8 millió euróval támogatja, hogy meg tudjon birkózni az illegális határátlépők tömegével – jelenti a New York Times/Yahoo/AFP. A Bizottság illetékese ezen felül szakértőket és sátrakat ajánlott fel, hogy a helyszínen lehessen felgyorsítani az érkezők adatainak felvételét és ellenőrzését, illetve a kérelmek feldolgozását.

A magyar kormány szégyenteljes játékot űz a menekültek rovására

A magyar kormány menekültpolitikája által okozott nemzetközi felháborodásról cikkeznek a külföldi lapok. A Die Presse arról ír, hogy a nagyobbik osztrák kormánypárt ügyvivője szerint a Fideszt ki kell zárni az Európai Néppártból, a Wall Street Journal pedig arról számol be, az illetékes belga miniszter felszólította az Európai Bizottságot, hogy azonnal indítson jogi eljárást az Orbán-kormány ellen.

Der Standard: Orbán a határzárral a neonáci Toroczkai László ötletét vette át

Az olasz miniszterelnök a Guardian-ben adott hangot annak a véleménéynek, hogy nem szeretné, ha Európa jelképe a Magyarország és Szerbia közötti kerítés, illetve a tagállamok közötti bizalmatlanság fala lenne. A Reuters azt írja, kihívás a menekültüggyel foglalkozó uniós csúcs előtt, hogy Magyarország meghatározatlan időre egyoldalúan felmondta a közös menekültprogram alkalmazását, mondván, hogy túlzott terhet jelent. A Der Standard szerint a magyar határzár terve azt támasztja alá, hogy vereséget szenvedett az európai menekültpolitika, valamint az egész európai gondolat.

Pályázati felhívás: Európai Akadálymentes Város-díj

Hatodik alkalommal lehet versenybe szállni az Európai Bizottság „Access City” díjáért, az akadálymentes városoknak kiosztott európai elismerésért. A legalább 50 ezer lakosú települések szeptember 10-ig jelentkezhetnek. Az utóbbi öt évben több mint 200 város jelentkezett a díjra. A városok kezdeményezései az ötletek gazdag tárházát mutatják be azzal kapcsolatban, hogy hogyan tehető egy város mindenki számára élhetőbb hellyé.


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10   >