Címke: Európai Unió

A kommunizmus kísértete fogva tartja a tekintélyelvű magyar vezetőt

Magyarország az erős férfiak országa, ahol a liberális szitokszónak számít – állapítja meg a különösen hosszú elemzésében a német Die Zeit. Ezt állapította meg magyar riportútján a lap munkatársa, aki Orbán Viktort úgy mutatja be, hogy az Európát veszélyeztető, összehangolt kampányt lát a menekültválság mögött, ideértve a kozmopolita erőket. Utóbbin a földrész keleti felén a zsidókat értik. Amikor Brüsszelről beszél, a hallgató könnyen elfelejtheti, hogy egy uniós tagállam vezetőjét hallja. Az újságíró megszólaltatja Bayer Zsoltot, aki megint csak kemény kijelentéseket tett a migránsokról és a cigányokról, pedig ő nem akárki a Fidesz-elitben, Orbán harcostársa.

Csökkennek az EU-támogatások – lassul a magyar gazdaság

Az év eleji növekedési adatok a magyar gazdaság lassulását jelzik. A múlt hónapokban a nemzetközi előrejelző intézmények jellemzően tovább csökkentették a magyar gazdasági dinamikára vonatkozó prognózisaikat, s kissé romlottak a gazdasági várakozások is.

Olcsóbb lett a roaming az EU-ban

Újabb lépést tett az Európai Unió a roaming-díjak 2017-tervezett eltörlése felé. Szombattól a mobiltelefonáláskor egy perc beszélgetés, illetve adatküldés esetén egy megabyte forgalom után legfeljebb öt centet (15,50 forint) számolhatnak fel a szolgáltatók, SMS-enként pedig legfeljebb két cent (6,20 forint) lehet a roamingdíj. 

 

Megújul az Uniós Vámkódex: egyszerű szabályok, hatékony fogyasztóvédelem

Május 1-jétől új Uniós Vámkódex lép a jelenlegi, 1992-ben alkotott uniós vámjogszabályok helyébe. A nagy változásokat bevezető Vámkódex az európai vámunió egyik mérföldköveként évente több mint 3 billió euró értékű áru uniós behozatalának és kivitelének ad keretet. Az új szabályok felgyorsítják és egyszerűsítik a vámkezelési eljárásokat, így az áruk gyorsabban és kevesebb költséggel jutnak el a fogyasztókhoz. 

A nemzeti bank Matolcsy és Orbán klientúrájának a pénzautomatája

Ahogy a nagy könyvben meg van írva – így minősíti a német Süddeutsche Zeitung a Magyar Nemzeti Bank körül kirobbant botrányt, amely klasszikus módon pénzről és befolyásról szól. Rámutat: az országot megrázza az ügy, amelyben Orbán környezete is tűzvonalba kerül. A miniszterelnök ily módon igencsak örülhet, hogy a menekültválság kapcsán az ország kisodródott az európai figyelem fókuszából, mert a belpolitikában viszont meg kell küzdenie a legújabb afférral. Súlyos vereség a kormány számára – amely egyébként is védekezésre kényszerült a korrupciós vádak miatt –, hogy nyilvánosságra kellett hozni a pénzkihelyezések listáját. 

Merkel a jó oldalon áll a menekültválságban

Ezt Barack Obama amerikai elnök jelentette ki, miután európai útján találkozott a német kancellárral. Obama méltatta Angela Merkelt a „bátor fellépésért, ami szerinte annak is köszönhető, hogy falak mögött – Kelet-Berlinben – nőtt fel. Obama néhány nappal korábban, londoni látogatásán megjegyezte, hiba lenne, ha a nyugati országok szárazföldi erőket küldenének Szíriába, inkább tárgyalásra kell kényszeríteni a feleket. Ugyancsak Londonban üzent az elnök az EU-ból kilépni akaró briteknek. Távozás esetén Nagy-Britannia nem számíthatna egyhamar külön kereskedelmi megállapodásra az Egyesült Államokkal. Az USA az EU-ra összpontosít, a britek a "a sor végére kerülnének". (A kép forrása: AFP/Ronny Hartmann)


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10   >