Címke: Európai Unió

Juncker síkraszállt az egyesült Európáért

Juncker elnök a teljes biztosi testület, továbbá Lord Hill jelenlétében a brit népszavazás eredményéről szóló rendkívüli plenáris ülésén szólalt fel az Európai Parlamentben. Megismételte: sajnálja, de tiszteletben tartja a brit szavazók választását. Emlékeztetett arra, hogy a múlt pénteken a négy európai intézmény közös nyilatkozatban egyértelmű válaszokat kért. E kérést megismételte a Parlamentben is.

Merkel: „senki se próbálkozzék kiscsoportos megoldással” – üzenet a visegrádiaknak?

Az egységet kívánják demonstrálni a mai és holnapi csúcstalálkozón az unió tagországainak vezetői, ám a felszín alatt az látható, hogy erősen megosztottak reformok, illetve annak kapcsán, hogy miként kell tárgyalni a britekkel a kilépésről – állapítja meg a The Wall Street Journal. A németek, a magyarok és a lengyelek időt akarnak hagyni Londonnak, mások olyan gyorsan meg akarnak szabadulni az Egyesült Királyságtól, amennyire csak lehetséges. Cameron azt jelezte, hogy ő őszig várna az egyeztetések megkezdésével. De ott is jól látszanak az ellentétek, hogy elmélyítsék az integrációt, vagy inkább a nemzeti szuverenitásra helyezzék a hangsúlyt. A lengyel külügyminiszter arról beszélt, hogy ha bárki belső magot akarna létrehozni, az az EU felbomlását idézné elő.

Választható, megfizetett gyakornoki programok az Európai Unió intézményeinél

Lassan vége a vizsgaidőszaknak, a diplomavédéseknek; jön a lazulás, bulizás és nyaralás ideje. Egyetemistaként a nyár sokszor úgy repül el, mintha nem hónapokig, csak legfeljebb hetekig tartana – a nagy lazsálás mellett ezért érdemes egy picit előre is gondolkodni, a „kellemes” mellé némi „hasznosat” is beiktatni. 

A brit távozás kockára teszi a nyugati liberális demokráciák összefogását, erejét

Bár Obama úgy nyilatkozott, hogy a Brexit nyomán sem változik a Nagy-Britanniához fűződő viszony, a The New York Times úgy látja, hogy az elnöknek mostantól a biztonság területén a németekkel és a franciákkal kell szorosabban együttműködnie. A szerkesztőségi állásfoglalás szerint közösen kell megtalálniuk a választ azokra a bajokra, amelyek a brit kilépést magyarázzák, egyben pedig meg kell erősíteniük a NATO-t, amire már a jövő hónapban esedékes varsói csúcs jó alkalmat kínál. Mert a szigetország kiválása nem csak gazdasági felfordulást eredményez, meggyengíti azokat az intézményeket is, amelyek 70 éve szavatolják a békét. 

Bennünket (is) fenyegetnek a brit kiválás következményei – a magyar kivitel látja kárát

The New York Times úgy látja a Brexit utáni helyzetet, hogy a populista düh az Atlanti-óceán mindkét partján kikezdi a politikát. A döntés politikai, gazdasági és egzisztenciális válság az EU számára, amely már amúgy is beleszédült a gondokba, miközben az elit és a tömegek közötti szakadék másutt, Nagy-Britannián kívül is nagy lendületet ad a populistáknak. Az unió jó párszor úgy reagált a bajokra, hogy előrement a mélyebb integráció felé, csak éppen nem foglalkozott a felszín alatti elégedetlenséggel.

Az Európai Unió sajnálja és tiszteletben tartja a britek kilépésről hozott döntését

Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke; Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke; Mark Rutte, a holland miniszterelnök, az Európai Unió Tanácsának soros elnöke ma délelőtt Brüsszelben találkozott Jean-Claude Junckerrel, az Európai Bizottság elnökével, hogy megvitassa az egyesült királyságbeli népszavazás eredményét. Az egyeztetés eredményeképpen a következő közös nyilatkozatot tették:


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10   >