Címke: Európai Unió

A mismásolás művészete – avagy nem illik elismerni, csak fölhasználni az uniós pénzeket

Sokadszorra csak elfogy az újságíró türelme, amikor néha fél napokat tölt azzal, hogy  megtudja: milyen pénzből valósul meg egy-egy nagy (értsd: milliárdos) összegű beruházás, fejlesztés. A legutóbbi nyomozás tárgya a GYSEV közlekedésbiztonsági korszerűsítéséről kiadott közlemény volt, amelynek egy alapvetően fontos részletét csak két nap alatt sikerült hitelesen kideríteni.

Orbán unja, hogy ő az EU fekete báránya – nem engedett Európában vállalhatatlan elveiből

Értelmetlen rituális szertartásnak minősítette az Európai Parlamentben lefolyt vitát Orbán Viktor amikor utólag a sajtó elé állt. A magyar kormányfő a vitában szokásos szabadságharcos pózában próbálta védeni a védhetetlent és kedvenc gumicsontjait  – mondta el jelentésében Nemes Gábor, a Klubrádió brüsszeli tudósítója. – Harciasságából  Orbn semmit sem vett vissza ugyan, de jelezte, hogy nem túl szórakoztató dolog mindig fekete báránynak lenni, sőt egy kérdésre válaszolva azt is elismerte, hogy a vitatott kérdéseknél, tehát a halálos ítéletnél és a migrációs nemzeti konzultációnál az ő nyers és egyenes megfogalmazásai saját pártcsaládján belül is a korábbinál kevesebb támogatásra találnak. (Kép: EPA / Jakub Kaminski.)

Így javítható a betegbiztonság

A humán- és állategészségügyben használt antibiotikumokkal szembeni egyre nagyobb rezisztencia kiküszöbölése, a gyógymódok még felelősebb használata és az új módszerek, eszközök széles körű használata révén növelhető a betegbiztonság – fogalmaz a Parlament mai állásfoglalása. Az Európai Unió kórházaiban kezelt betegek 8–10 százaléka a kezelés közben fertőződik meg, és a fertőzésnek évente 37 ezer haláleset lehet a következménye.

Az MTA elnöke is az alapkutatások támogatásáért érvelt Brüsszelben

Európa legtekintélyesebb tudósai közül hívtak meg hatot abba a küldöttségbe, amely az alapkutatások fontossága mellett érvelt Brüsszelben. Az elit tudóscsoport tagja volt Sir Paul Nurse, a Royal Society elnöke és Lovász László, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke is. A tanácskozás után az Európai Bizottság kutatásért felelős biztosa megígérte: az EU új stratégiai befektetéseinek finanszírozásához a legkevésbé az alapkutatásokra szánt összeget csökkentik.

Országspecifikus ajánlások, 2015: erőfeszítések az élénkülés támogatásához

További intézkedések szükségesek az önfenntartó növekedéshez való visszatéréshez. Az Európai Bizottság ma 2015-re és 2016-ra vonatkozó országspecifikus gazdaságpolitikai ajánlásokat fogadott el, amelyekben tagállami intézkedéseket sürget a foglalkoztatás bővítése és a növekedés ösztönzése céljából.

Felzárkózási pályán a gazdaság – veszélyes a dilettáns kormányzati gazdaságpolitika

A magyar gazdaság az előző évek stagnálásához, sőt recessziójához képest a múlt évben kiemelkedő dinamikával bővült – – írja a többi között dr.Katona Tamás kandidátus, a közgazdaság-tudomány habilitált doktora az Infovilág rendelkezésére bocsátott legfrissebb elemzésében. A bruttó hazai termék 3,6%-os emelkedése – Írországot követően – a második legmagasabb érték volt az Európai Unióban. Ezzel a növekedéssel a magyar gazdaság újra felzárkózási pályára állt az Európai Unióhoz és a környező országokhoz képest. Sajnálatos módon csak egyetlen évre. A tavalyi növekedést sok olyan egyszeri tényező determinálta, amelynek megismétlődésére nem számíthatunk, azaz a magyar gazdaság továbbra is a lecsúszás veszélyével kénytelen szembenézni.


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10   >