15. AV Trend & Hifi Show

Címke: Európai Unió

A magyar illiberalizmus tízparancsolata – brüsszeli meghallgatás – elzárt ukrán gázcsap

A Wall Street Journal cikke szerint bár Pintér Sándor betiltotta a fajvédő konferenciát, a szervezők nem törölték a rendezvényt. Élezik a késeiket az EP-képviselők, egy pár biztosjelölt széke inog, de a Junkcer-féle Bizottság aligha kezdi igazi kudarccal a munkáját – számol be a Neue Zürcher Zeitung. A Spiegel Orbán építészeként mutatja be Navracsics Tibort, aki mindig fegyelmezett, tudja, miként kell megjelenni a politikai színen, míg a nacionalista és populista Orbán Viktor többször is szóbeli kisiklásokkal keltett feltűnést. A Le Monde cikke szerint Kijev és Brüsszel is Moszkvának szánt baráti jelzésként értékelte, hogy Magyarország leállította a gázszállításokat Ukrajnának abban a pókerjátszmában, amely a magyarok keleti szomszédja körül folyik.

A magyarok nyilvánvalóan meghajoltak az orosz „gáznyomás” előtt

Pár órával a tárgyalások vége előtt nyilvánvalóvá vált, hogy az ukrán–orosz gázmegállapodás sürgős, akkor, amikor Magyarország közölte: nem ad tovább Ukrajnának az Oroszországtól kapott földgázból. Az orosz energiaügyi miniszter néhány napja, a Die Presse-nek adott interjúban még kizárta, hogy országa a politikai nyomás eszközeként korlátozná a gázszállításokat Európának, most viszont a Handelsblattnak már éppen ezzel fenyegetőzött. A bejelentésnek szemmel láthatólag megvolt a hatása: Magyarország közölte, hogy meghatározatlan időig nem juttat földgázt Ukrajnának.

Orbán permanens forradalma „a megszálló hatalom” Európai Unió ellen

Külföldön bírálják ugyan, odahaza azonban egyre erősebbnek és megállíthatatlannak tűnik föl Orbán Viktor, miután elárasztja az uniós pénz, továbbá ultralojális képviselők tömbje támogatja az Országgyűlésben – írja az Economist. Az AFP beszámol arról, hogy Magyarország leállította a gázszállítást Ukrajna felé, ami ugyancsak meglepte a Naftogazt. A német közszolgálati rádió az „Orbán Viktor permanens forradalma“ című összeállításban úgy ítéli meg, hogy az ukrán válság árnyékában a magyar miniszterelnök egyre inkább Putyin módjára viselkedik. A Die Presse Orbán és Simicska harcáról cikkez.

A nyelvek európai napja: a sokféleséget génjeinkben hordozzuk

Európai nyelvi koktélbár Budapesten, többnyelvű koncertek Zágrábban és Vilniusban, „Speak dating” Prágában, vándorkiállítás Homérosz Odüsszeájának fordításaiból, mini nyelvkurzusok berlini könyvtárakban – csak néhány azon programok közül, amelyeket a jövő héten rendeznek a nyelvek európai napja alkalmából, a nyelvi sokszínűség ünnepére.

A telefont az Európai Unió fizette: 911 millió forint a 1818-nak

Nagy kár, hogy Csajkovszkij gyönyörűséges nyitányának „1812” a címe és nem 1818. Mert ha ez utóbbi lenne (netán fordítva…), akkor még egy nagyszerű zenei élményhez is köthető lenne a kormányzati ügyfélvonal, amelynek fejlesztése éppen ma fejeződött be. Igaz, némi izgalommal, mert az eseményt bejelentő sajtótájékoztató kezdetén kialudtak a lámpák, mivel a szomszédos telken egy markoló elvágta az elektromos kábelt…

Haramiaállamok a határon – Magyarország jutott a legmesszebbre a demokratikus normák kiüresítésében

A magyarországi demokráciáról, az Európai Unió tehetetlenségéről, az európai pártrendszerről, tagállam-kizárásról értekeznek a többi között a mai külföldi napilapok. Ez alkalommal a Princeton-i Egyetem tanárának, Jan-Werner Müllernek (a képen) a tanulmányát ismertetjük. Az amerikai professzor a többi között ezt írja: a felmérések azt tanúsítják, hogy az orbáni „függetlenségi háború” nem igazán népszerű – általános az az érzés az emberek körében, hogy az uniós tagság történelmi vívmány, és nem szabad veszélybe sodorni.


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10   >