ÉRDEKEL AZ ÚJ INFOVILÁG
 Infovilág - a hiteles hírportál

Címke: Eurobarométer

Az Európai Unió fellép a nők elleni erőszak megszüntetéséért

A nők elleni erőszak megszüntetésének világnapja alkalmából az Európai Bizottság bejelentette: jövőre kampányt kezd a nők elleni erőszak leküzdéséért, mivel a jelenség továbbra is elterjedt Európán belül és kívül egyaránt. Az Uunióban minden harmadik nő átélte már a nemi alapú erőszak valamilyen formáját.

Eurobarométer-felmérés: médiapluralizmus és demokrácia

Ma és holnap az Európai Bizottság ad otthont az alapjogokról szóló második éves kollokviumnak. A résztvevők a „Médiapluralizmus és demokrácia” témáját vitatják meg. A ma, november 17-án közzétett Eurobarométer-felmérés azt jelzi, hogy az európai polgárok aggódnak a média függetlensége miatt, a médiába vetett bizalom alacsony szintű, és a polgárokat nyugtalanítja az interneten megjelenő gyűlöletbeszéd hatása. A kollokvium figyelemmel kísérhető az interneten. A kollokviumot követően véglegesítjük a vitákat tükröző következtetéseket és a javasolt fellépéseket, és közzétesszük azokat a Bizottság alapjogi weboldalán.

Tavaszi Eurobarométer: erős támogatottságot élvez a Bizottság politikája

Az európaiak a bevándorlást és a terrorizmust tartják a két legnagyobb kihívásnak, amellyel az EU-nak most szembe kell néznie, ugyanakkor a Bizottság politikai prioritásai erős támogatottságot élveznek a válaszadók körében. Ez a két legfontosabb megállapítása a legfrisebb Eurobarométer-felmérésnek, amelyet május 21. és 31. között végeztek 34 országban (a 28 EU-tagállam mellett 5 tagjelölt országban, valamint a ciprusi török közösség területén). Összesen 31 946-an válaszoltak a kérdésekre.

Orbán Viktor felfedezte: szereti Trumpot – elképesztően durvák a magyar egyenruhások a menedékkérőkkel

A tekintélyes hetilap, a The Economist arra hívja fel a figyelmet, hogy nem növeli az unió legitimitását, ha több jogot adnak vissza nemzeti kézbe. Az EU-ban hiányzik a lakosság felhatalmazása. Egyre kevesebben mennek el, amikor az Európai Parlament tagjaira kell voksolni, miközben Strasbourg mind nagyobb hatáskört kap. Talán a polgárokat jobb kedvre lehet deríteni az integráció ügyében, ha a nemzeti törvényhozásokat nagyobb jogkörrel ruházzák fel, mert azok jobban érzékelik, hogy mi akarnak az emberek. Csakhogy ezekre az intézményekre is kihat a politikai elittel szembeni bizalmatlanság.

Közösségi gazdaság – egységes piaci stratégia

Az Európai Bizottság az egységes piaci stratégia részeként ma iránymutatást tett közzé, hogy a fogyasztók, a vállalkozások és a hatóságok fenntartások nélkül vállaljanak részt a közösségi gazdaság kiépítésében. Az új üzleti modellek – ha kidolgozásuk és népszerűsítésük során felelősségteljesen járunk el – nagymértékben elő tudják mozdítani az uniós munkahelyteremtést és a gazdasági növekedést. 

Meglehetősen gyors a magyar igazságszolgáltatás

Az Európai Bizottság ma közzétette a 2016. évi uniós igazságügyi eredménytáblát, amely összehasonlító áttekintést ad az uniós tagállamok igazságszolgáltatási rendszereinek hatékonyságáról, minőségéről és függetlenségéről. Az eredménytábla célja, hogy az adatok által támogassa az igazságszolgáltatási rendszerek javítására irányuló tagállami erőfeszítéseket.


1 2 3   >