ÉRDEKEL AZ ÚJ INFOVILÁG
 Infovilág - a hiteles hírportál

Címke: Eurostat

A magyar gazdaság idei fejlődése lényegesen elmarad a várakozásoktól

Az idén eddig végbement – részben előre látható, részben váratlan – történések összességében rontották a világgazdaság növekedési kilátásait. A fejlett világban tapasztalható válsághelyzetek, különösen az Európai Unió problémái az intézményi szerkezet konfliktusaitól a pénzpiacok instabilitásán át a brit kiválás bizonytalanságáig, valamint az amerikai...

Mit kezd az EU 90 ezer gyerekkel?

A hivatalos európai statisztikák (az Eurostat adatai) szerint 2015-ben csaknem 90 ezer, kísérő nélkül érkezett kiskorú kért menedéket az EU-ban. Közülük legtöbben, több mint 35 ezren Svédországban próbálkoztak. Németország a második legnagyobb befogadó, Magyarország pedig a harmadik (!), megelőzve Ausztriát. Nálunk 8805 kiskorú kért menedéket, 86 százalékuk fiú, harmaduk 14 évesnél fiatalabb. A gyerekek fele Afganisztánból indult útnak, minden hatodik közülük szíriai. Majd Eritrea, Irak, Szomália és Gambia következik a sorban. Egy év alatt csaknem négyszeresére emelkedett az Európába egyedül érkező gyerekek száma. (Foto: zdf.de)

A fogyasztás a kormány torz társadalompolitikájának a tükre

Az eddig ismert adatok alapján a világgazdaság a múlt évben – a szaporodó és néhol mélyülő lokális konfliktusok ellenére – az előző évit megközelítő dinamikával bővült. A magyar gazdaság a múlt év harmadik negyedévében az előző időszakhoz képest lassuló ütemben bővült, de a dinamika így is számottevő volt – írja Katona Tamás kandidátus, a közgazdaság-tudomány habilitált doktora a szerkesztőségünk rendelkezésére bocsátott elemzésében.

Egyre nő a szegénység Magyarországon

A kormányzati intézkedések ellenére évről évre nő a szegények száma itthon. Ez derül ki az Európai Unió statisztikai hivatalának adataiból, amit a Tudományos Akadémia Szociológiai Intézete dolgozott fel. A 7 év alatti gyermekek körében még Románia és Bulgária is jobban teljesít Magyarországnál.

A háború óta most a legnagyobb a szegénység az országban

Az MSZP szerint a második világháború óta most a legnagyobb a szegénység Magyarországon, a kormányváltás utáni jövedelem-átcsoportosításra pedig a Rákosi-kor óta nem volt példa. Korózs Lajos, a szocialisták elnökségi tagja fogalmazott így szombaton, Budapesten újságírók előtt az Eurostat-tagállamok szegénységére vonatkozó, pénteken nyilvánosságra hozott adataira hivatkozva.

Helyzetkép 2013 nyarán: a magyar gazdaságban nem várható érdemi növekedés az idén

A magyar gazdaság a vártnál gyengébb dinamikát tükrözött a második negyedévben, eltérve az Európai Unió, és különösen a térség többi országától. A konjunktúramutatóként alkalmazott, az előző negyedév értékéhez viszonyított GDP stagnált, a csökkentett bázishoz képest mindössze 0,1%-kal nőtt, ugyanis a viszonyítási alapot képező előző negyedéves GDP adatot a KSH a korábban közölt 0,7%-ról – a módszertani felülvizsgálat keretében – 0,1 százalékponttal lefelé korrigálta. Ha az előző év azonos időszakához viszonyított GDP indexet vizsgáljuk, akkor a nyers mutató szerint a bruttó hazai termék a második negyedévben 0,5%-kal emelkedett – állapítja meg a többi között az elemzés szerzője, dr. Katona Tamás (a képen). Az okleveles matematikus, a demográfia tudomány kandidátusa, a közgazdaság-tudomány habilitált doktora, az MSZP Baloldali Tömörülés Platform alelnöke az Infovilág rendelkezésére bocsátotta a helyzetkép-blogján megjelent friss összefoglalóját a társadalmi-gazdasági folyamatok alakulásáról.


1 2 3   >