ÉRDEKEL AZ ÚJ INFOVILÁG
 Infovilág - a hiteles hírportál

Címke: Fico

Budapest és Varsó egyszerre van az EU-ban és azon kívül – továbbra is dől a tetszés szerint osztogatható uniós pénz

A The New York Times Orbán Viktor fényképével illusztrálja az uniós csúcsról készült szerkesztőségi cikkét, amelynek mondandója, hogy elveszett az EU-ba vetett hit. Milliók érzik úgy, hogy az unió cserben hagyta őket. Ezért egyre többen populista mozgalmak és nacionalista politikusok felé fordulnak, mert azok azt ígérik, hogy megvédik őket, a nemzeti határok lezárásával és az összeurópai megoldások elvetésével. Ha a szervezet túl akarja élni a bajokat, helyre kell állítania az emberek bizalmát, miután már javában zajlik a fordulat: tömegek fordítanak hátat a szabadságnak és más alapvető értékeknek.

A „határok dicsérete” rekviem Európa számára

A brit The Guardian úgy gondolja, hogy Merkel meg tudja menteni a nyitott ajtók politikát, csak éppen ez rengetegbe fog kerülni. Kifogástalan erkölcsi indíttatása beleütközik a szavazóurnák valóságába, a kancellárból magányos óriás lett. Ezért állt elő az európai megoldással, ám az pontosan az, ami már addig sem működött. Egyrészt: mert a többiek nem hajlandók átvenni a németek terheiből. Magyar- és Lengyelország, például, azt ismételgeti, hogy ide ne jöjjenek a menekültek. Mindenki a másikra tolja rá a feladatot. Így Berlin most megpróbálja hárommilliárd euróval „megvenni” Törökországot, miközben annak elnöke igyekszik a maga pecsenyéjét sütögetni, amikor bombázza a kurd állásokat Szíriában, és ellenzéki újságokat zárat be.

A politikai ostobaság fesztiválja a nemzeti népszavazás az európai témákról

Mostanában rossz híreket hoznak a liberális demokrácia számára a kelet-európai választások – írja a Georgia-i Egyetem szélsőségkutatója a szombati szlovákiai parlamenti választás kapcsán a The Huffington Postban. Cus Mudde emlékeztet arra, hogy két éve újra győzni tudott Orbán Viktor, pedig illiberális demokráciává változtatta az országot. Tavaly Lengyelországban visszatért a hatalomba Kaczynski, aki 2011 óta egyfolytában dicséri az Orbán-féle modellt. Szlovákia esetében is azt lehetett várni, hogy Fico akár kétharmadhoz jut, ami ugyebár Magyarországon...

A terror-szükséghelyzet soha nem látott hatalomhoz segítheti Orbánt

Közép-Európában ellenforradalom zajlik, a kérdés, hogy miként lehet feltartóztatni, miután a nemzeti-konzervatív erők már mindenütt felbukkantak a földrészen – mutat rá a Die Welt német konzervatív újság. Ma a régió közepén a társadalom többségének szemében bolondnak tűnnek azok, akik még ragaszkodnak a rendszerváltás értékeihez, így a civil társadalom egyenjogúságához, a saját múlt kritikus megítéléséhez, a szomszédok iránti megértéshez, valamint az európai egyesüléshez. Ezek a többségi erők soha nem értették, vagy már elfelejtették az európai gondolatot. Olyan erős nemzeti vezért választanak, mint Orbán. Rá, Kaczynskira, Ficora és Babisra a tekintélyelvű államfelfogás, a Brüsszellel szembeni bizalmatlanság és a menekültekkel szembeni bezárkózás a jellemző. 

Orbán függ a nem demokratikus hatalmaktól

A horvát elnök azt mondta: országának még egyszer neki kell futnia, hogy rendezze az INA körüli vitát a MOL-lal. Joszipovics azzal érvelt, hogy mindig érdemes megpróbálni megtalálni a megoldást, mert a partnerek közötti szakadás egy ilyen nagy cégnél káros lenne mindenki számára.