Címke: Financial Times

"Orbán mohón felmarkolja az uniós pénzeket, de közben Putyin kezéből eszik"

Nem vak ez a ló, hanem bátor! – idézi az ismert vicc poénját a magyar kormány politikája kapcsán Gyurcsány Ferenc a Financial Times-ban. A DK elnökének vendégkommentárja az újság honlapjának feltörekvő piacokkal foglalkozó részében emlékeztet arra, hogy Orbán Viktor valóságos bajkeverőnek számít mind idehaza, mind Európában. De a magyar közállapotokról sokat elárul, hogy errefelé mégis ő az egyik legnépszerűbb politikus; a közvélemény-kutatások szerint nagy valószínűséggel megnyeri a választásokat.

A Nézőpontnak kell védenie Matolcsyt

Védelmébe veszi Matolcsy Györgyöt a lap véleményével szemben a Nézőpont Intézet gazdasági kutatásvezetője. A Reutersnek nyilatkozó szakértők szerint Németország és Ausztria hasznot húzhat abból, ha az Egyesült Államok cseppfolyósított földgázt szállítana Európában.

A Nemzeti Bank a tűzzel játszik – a reálkamatok rekordzuhanását belső tényezők okozzák

Egy hét alatt a forint árfolyama esett a legnagyobbat, miután a Goldman Sachs azt közölte, hogy a további kamatvágások Magyarországot sérülékennyé teszik a kockázatosabb állampapírok világméretű eladása közepette. Az amerikai cég szakértője úgy látja, hogy a magyar reálkamatok rekordméretű zuhanását belső tényezők okozták, a régió többi országában viszont külső okok miatt szabadulnak a befektetők a kötvényektől. A Magyar Nemzeti Bank a bank 2,5-ig akar lemenni az alapkamattal. A kérdés csupán az, képes-e a megnyugtatni az érintetteket a jegybank, ha azt hangoztatja, hogy Magyarország más, illetve, hogy a bajok kívülről jönnek.

Mesterházy Attila írása a Financial Timesban az Orbán-kormányról

Mesterházy Attila írását közli az Orbán-kormányról a Financial Times felzárkózó gazdaságokra szakosodott blogrovata (beyondbrics). Az MSZP elnöke felidézi Kenneth Rogoff neves közgazdásznak a davosi Világgazdasági Fórumon tett kijelentését, amely szerint a magas szintű oktatás, az erős innovációs képesség és a törvényesség uralma teremti meg Európa számára a fejlődés szilárd, hosszú távú alapjait. Magyarországon azonban sajnos, pontosan ezeket az értékeket és hagyományokat ásta alá leginkább Orbán Viktor az elmúlt három és fél év katasztrofális kormányzásával - írta Mesterházy Attila.

Újjászületik a KGST Kelet-Európában – Kádár János nemzeti kommunistái

Csehországban is terjeszkedni fognak az oroszok – írja egy orosz hírportál a paksi bővítés kapcsán. A Wall Street Journal szerint igazolva látná kemény, populista politikáját a Fidesz, ha újra megnyerné a választásokat. A Reuters pedig a német RWE-csoportot idézi, amely szerint elfogadhatatlan, hogy Magyarországon államosítás fenyegeti az energiaszolgáltatókat. A Financial Times viszont úgy látja: Kelet-Európában újraalakul a KGST, és azt is megtudhatjuk, hogy kik haladnak Kádár János nemzeti kommunistáinak útján. (A képen: NDK-emlékbélyeg a KGST 25. évfordulójára.)

Ne sírj a magyar deviza-jelzáloghitelesekért! – Sztárok a Fidesz-világban

Ezt tanácsolja a Financial Times, és ábrán mutatja be, hogy a 2006-ban felvett svájcifrank-, illetve euró-kölcsönök után 6 éven át jóval kevesebb törlesztést kellett fizetni, mint a forinthitelek esetében. A kormány mégis úgy határozott, hogy megsegíti azokat, akik hazardíroztak az árfolyammal. – A Fidesz világában sztárok jönnek és mennek, de talán a külgazdasági államtitkár, Szíjártó Péter felemelkedése volt a leglátványosabb – olvasható Hungarian Spectrum portál friss blogbejegyzésében; címe: Péter Szijjártó’s trip to Israel.


1 2 3   >