Címke: Gazdasági Versenyhivatal

Mágnesterápiás megtévesztésért 6 255 100 forint bírság – becsapott, idős áldozatok

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) döntése szerint a Varosetta Kft. „v.a.” (Varosetta) több ízben is megtévesztő tájékoztatást nyújtott a BNM pulzáló mágnesterápiás készülékről, mert a matracot valótlan gyógyító hatásokkal népszerűsítette, és azonnali döntésre is késztette a fogyasztókat az árubemutatókon elérhető árkedvezményt hangsúlyozva. A jogsértés elkövetéséért 6 255 100 forintot, a kiszabható maximális bírságot rótta ki a GVH. A Versenyhivatal a felelősség megállapításakor a fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmáról szóló törvényben főszabályként megjelenített „érdekelvet” alkalmazza, így azon vállalkozás felelősségét állapítja meg, amelynek közvetlen érdeke a kereskedelmi gyakorlattal érintett áru értékesítése vagy eladásának ösztönzése. 

Versenyhivatal: „jogsértők az Auchan összehasonlító reklámjai” – az érintett válasza

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) jogsértőnek ítélte meg az Auchan Magyarország Kft. (Auchan) összehasonlításokat tartalmazó reklámjait, mert „nem tárgyilagosan” tüntették fel az árkülönbségeket. Az áruházakban kihelyezett összehasonlításokkal az Auchan – a Versenyhivatal szerint – tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot is folytatott, mert megsértette a szakmai gondosság követelményét. A jogsértés elkövetéséért 56 000 000 forint bírságot szabott ki a GVH.

Csábító termékbemutatók veszélyekkel

Évek óta kiemelten védi a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) a sérülékeny fogyasztókat, akiket egészségi állapotuk, életkoruk vagy nehéz anyagi helyzetük miatt könnyen befolyásolnak a hirdetések és az ajánlatok. Az utóbbi időszakban egy sor jelzés érkezett a termékbemutatókkal összefüggésben a versenyhivatalhoz.

Megtévesztő hirdetések miatt bírságolt a GVH

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) megállapította, hogy a Schwabe Hungary Kft. (Schwabe Hungary) jogsértően reklámozta az egyes Pearls étrend-kiegészítő termékeket a hirdetésekben megjelenő egészségre vonatkozó állításokkal. A jogsértésért a GVH a Schwabe Hungary-t 315.000 forint, a Schwabe Central and Eastern Europe GmbH & CO KG-t (Schwabe CEE) 4.530.000 forint bírság megfizetésére kötelezte.

Megtévesztő hirdetések miatt versenybírság

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) jogsértést állapított meg a Vitabalans Kft. és Vitabalans Oy vállalkozás Lacto Seven és Lopacut 2mg termékeinek reklámozásával kapcsolatban. A jogsértés elkövetéséért 10 840 000 forint bírságot szabott ki a hatgóság. A két társaság 2011. július 1. és 2013. szeptember 5. közötti egyes reklámjaiban megtévesztő kereskedelmi gyakorlatot tanúsított, mert a Lacto Seven étrend-kiegészítő termék egészségre gyakorolt hatására vonatkozó állításai nem feleltek meg az ágazati szabályokban megjelenő reklámozási rendelkezéseknek. 

Gyógyító hatások ígérete miatt 25 milliós bírság a Culevitnek

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) jogsértést állapított meg a Culevit Rákkutató és Gyógyszer-fejlesztő Kft. (Culevit Kft.) Culevit elnevezésű termékeinek reklámozásával kapcsolatban. A jogsértés elkövetéséért 25 000 000 forint bírságot szabott ki a GVH. A hatóság hangsúlyozza: élelmiszerek reklámozásakor – beleértve a különleges táplálkozási célú élelmiszereket és a speciális gyógyászati célra szánt tápszereket – a vállalkozásoknak szem előtt kell tartaniuk az ágazati jogszabályokat is a fogyasztóvédelmi rendelkezéseken túl.


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10   >