Címke: Gazdasági Versenyhivatal

Csábító termékbemutatók veszélyekkel

Évek óta kiemelten védi a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) a sérülékeny fogyasztókat, akiket egészségi állapotuk, életkoruk vagy nehéz anyagi helyzetük miatt könnyen befolyásolnak a hirdetések és az ajánlatok. Az utóbbi időszakban egy sor jelzés érkezett a termékbemutatókkal összefüggésben a versenyhivatalhoz.

Megtévesztő hirdetések miatt bírságolt a GVH

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) megállapította, hogy a Schwabe Hungary Kft. (Schwabe Hungary) jogsértően reklámozta az egyes Pearls étrend-kiegészítő termékeket a hirdetésekben megjelenő egészségre vonatkozó állításokkal. A jogsértésért a GVH a Schwabe Hungary-t 315.000 forint, a Schwabe Central and Eastern Europe GmbH & CO KG-t (Schwabe CEE) 4.530.000 forint bírság megfizetésére kötelezte.

Megtévesztő hirdetések miatt versenybírság

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) jogsértést állapított meg a Vitabalans Kft. és Vitabalans Oy vállalkozás Lacto Seven és Lopacut 2mg termékeinek reklámozásával kapcsolatban. A jogsértés elkövetéséért 10 840 000 forint bírságot szabott ki a hatgóság. A két társaság 2011. július 1. és 2013. szeptember 5. közötti egyes reklámjaiban megtévesztő kereskedelmi gyakorlatot tanúsított, mert a Lacto Seven étrend-kiegészítő termék egészségre gyakorolt hatására vonatkozó állításai nem feleltek meg az ágazati szabályokban megjelenő reklámozási rendelkezéseknek. 

Gyógyító hatások ígérete miatt 25 milliós bírság a Culevitnek

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) jogsértést állapított meg a Culevit Rákkutató és Gyógyszer-fejlesztő Kft. (Culevit Kft.) Culevit elnevezésű termékeinek reklámozásával kapcsolatban. A jogsértés elkövetéséért 25 000 000 forint bírságot szabott ki a GVH. A hatóság hangsúlyozza: élelmiszerek reklámozásakor – beleértve a különleges táplálkozási célú élelmiszereket és a speciális gyógyászati célra szánt tápszereket – a vállalkozásoknak szem előtt kell tartaniuk az ágazati jogszabályokat is a fogyasztóvédelmi rendelkezéseken túl.

A közbeszerzési kartell ára: 43,5 millió forint

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) döntése szerint az OTYS Útechnika Kft. (OTYS), az Út-Garantor Kft. (Út-Garantor) és a Kristály-Vár Építési, Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. (Kristály-Vár) a Nagylóc önkormányzata által kiírt, valamint az OTYS és az Út-Garantor a Szécsényfelfalu önkormányzata által kiírt közbeszerzés keretében egyeztettek arról, hogy melyik legyen a nyertes ajánlatot benyújtó vállalkozás. A GVH a három vállalkozással szemben összesen 43 560 000 forint bírságot szabott ki.

Megalapozatlan gyógyhatás-állítások miatt 30 milliós bírság – a HYD Kft. válasza

Jogsértést állapított meg a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) a HYD Rákkutató és Gyógyszerfejlesztő Kft. (HYD) Preventa termékeinek reklámozásával kapcsolatban. A GVH döntésében megállapította, hogy a HYD kommunikációjában jogsértően tulajdonított a Preventa termékeknek betegségmegelőző, illetőleg gyógyító hatást.Emiatt a hatóság 30 000 000 forint bírságot szabott ki a cégre.


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10   >