Címke: Gazdasági Versenyhivatal

Már megint a direkt-marketing: ajánlatnak látszó szerződések

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) több visszásságot is tapasztalt egy szolgáltató vállalkozás direkt-marketing tevékenységében az elmúlt időszakban: az egyik csomagküldő cég fizetési felszólításokat küld olyan megrendelések ellenértékére tartva igényt, amelyeket vitatnak a megkeresett vállalkozások, miközben hivatkozik a GVH korábbi vizsgálatára, amely alapján a versenyhatóság jogszerűnek és tisztességesnek ítélte kereskedelmi gyakorlatát.

Éter-1 Kft. kontra Versenyhivatal: folytatás a bíróságon

Gyulai Miklós Norbert, az Éter-l. Kft. ügyvezetője azzal a kéréssel fordult szerkesztőségünkhöz, hogy tegyünk közzé kiegészítő közleményt az Infovilág Gazdaság > Versenyjog rovatában tavaly október 30-án megjelent „Bizonyítékok megsemmisítése miatt eljárási bírság” című információval kapcsolatban. Az információ forrása, miként a szerző megjelöléséből is világosan kiderül, a Gazdasági Versenyhivatal; a GVH sajtóosztálya rendszeresen tájékoztatja a nyomtatott és elektronikus média szerkesztőségeit a többi között a versenytanácsi döntésekről is.

Jogsértők a „Vargha Metodika” módszer reklámjai

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) jogsértőnek minősítette a Vargha Gyógymód-Metodika Egészségügyi Szolgáltató és Gyógyhatású termékeket Forgalmazó Kft. (Vargha Gyógymód-Metodika) „Vargha Metodika” elnevezésű kezeléseinek népszerűsítését, mert a cég valótlanul tett közzé gyógyhatásra, valamint egészségre vonatkozó állításokat és egyéb hatásállításokat több televíziós műsorban és különböző hirdetésekben. A jogsértés elkövetéséért 12 086 800 forintot, a kiszabható maximális bírságot rótta ki a GVH.

A Versenyhivatal tevékenységének társadalmi haszna

A fogyasztók legalább 97 milliárd forintot takarítottak meg a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) versenyfelügyeleti eljárásaival a múlt hat évben. A 2009-14 között lezárt versenykorlátozó megállapodások és erőfölényes visszaélések felderítése, valamint a fúziókontroll több mint négyszer annyi társadalmi hasznot hozott, mint a GVH költségvetése (azonos időszakra vonatkozóan azonos módon számolva).

Az Országgyűlés módosította a versenytörvényt

A tisztességtelen piaci magatartás és a versenykorlátozás tilalmáról szóló 1996. évi LVII. törvényben (Tpvt., versenytörvény) módosításának célja a versenyjogi követelmények hatékony és eredményes érvényesítésének segítése Gazdasági Versenyhivatal (GVH) eljárására vonatkozó szabályozás finomhangolásával, valamint a kis- és középvállalkozások ösztönzése a jogkövető magatartásra.

Mágnesterápiás megtévesztésért 6 255 100 forint bírság – becsapott, idős áldozatok

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) döntése szerint a Varosetta Kft. „v.a.” (Varosetta) több ízben is megtévesztő tájékoztatást nyújtott a BNM pulzáló mágnesterápiás készülékről, mert a matracot valótlan gyógyító hatásokkal népszerűsítette, és azonnali döntésre is késztette a fogyasztókat az árubemutatókon elérhető árkedvezményt hangsúlyozva. A jogsértés elkövetéséért 6 255 100 forintot, a kiszabható maximális bírságot rótta ki a GVH. A Versenyhivatal a felelősség megállapításakor a fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmáról szóló törvényben főszabályként megjelenített „érdekelvet” alkalmazza, így azon vállalkozás felelősségét állapítja meg, amelynek közvetlen érdeke a kereskedelmi gyakorlattal érintett áru értékesítése vagy eladásának ösztönzése. 


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10   >