ÉRDEKEL AZ ÚJ INFOVILÁG
 Infovilág - a hiteles hírportál

Címke: Gazprom

A Gazprom elszigetelte a magyar gázpiacot

A Gazprom számos közép- és kelet-európai országban domináns piaci pozícióval rendelkező gázszállító. A Bizottság 2015 áprilisában kifogásközlést küldött a Gazpromnak, mivel előzetes véleménye szerint a cégnek a közép- és kelet-európai gázpiacok feldarabolására vonatkozó általános stratégiája sérti az uniós antitrösztszabályokat.

Szijjártó Trumpot dicséri, szerinte Obamáék megpróbáltak beavatkozni a magyar belügyekbe

A német Die Welt konzervatív napilap munkatársa, Boris Kálnoky interjút készített Szijjártó Péterrel; a miniszter szerint Németország és Magyarország között csak abban van nézeteltérés, hogy Európának nem szabad ösztönöznie a bevándorlást. Egyébként azonosan vélekednek pl. az egyik kulcskérdésről, hogy tudniillik az uniónak vissza kell nyernie versenyképességét, amihez érvényt kell szerezni az államháztartást szabályzó előírásoknak. Ugyancsak mindkét fél szorgalmazza az európai hadsereg felállítását, mert a földrész biztonsága nem függhet csakis az amerikaiaktól.

A Westinghouse nem kíván beszállni a magyar atomba

A brüsszeli csúcs, a Westinghouse atomipari tervei és a Raiffeisen magyarországi vesszőfutása a tisztességes hitelszerződésekért – ezek adtak témát a mai nemzetközi lapoknak. Várhatóan heves ellenállásba ütközik a mai brüsszeli csúcsértekezleten az uniónak az a terve, hogy a jövőben felügyelje a tagállamok szerződéseit a Gazprommal – írja a Financial Times.

Orbán az országot antidemokratikus tekintélyelvű tévútra vitte

A brüsszeli Bizottság magyarázatot kér, mert Magyarország olyan törvényt fogadott el, amely segítheti a Gazprom által szorgalmazott Déli Áramlat létrejöttét, noha az EU azt szeretné, ha befagyasztanák a tervől folyó tárgyalásokat. Az unió úgy tudja, hogy a jogszabály lehetővé teszi a csővezeték építését, épp ezért akarja tudni, hogy mostantól mennyire lesz átlátható a munkálatokba bevonandó cégek kiválasztása - írja a Wall Street Journal. A lap megjegyzi, hogy a Déli Áramlat fokozná a Nyugat függését az orosz energiától, egyben megkerülné a közösségi felügyeletet…

A magyarok nyilvánvalóan meghajoltak az orosz „gáznyomás” előtt

Pár órával a tárgyalások vége előtt nyilvánvalóvá vált, hogy az ukrán–orosz gázmegállapodás sürgős, akkor, amikor Magyarország közölte: nem ad tovább Ukrajnának az Oroszországtól kapott földgázból. Az orosz energiaügyi miniszter néhány napja, a Die Presse-nek adott interjúban még kizárta, hogy országa a politikai nyomás eszközeként korlátozná a gázszállításokat Európának, most viszont a Handelsblattnak már éppen ezzel fenyegetőzött. A bejelentésnek szemmel láthatólag megvolt a hatása: Magyarország közölte, hogy meghatározatlan időig nem juttat földgázt Ukrajnának.

Gáztőzsde alakul Ausztriában A kontinentális Európa vezető gáztározójává fejlesztik a baumgarteni CEGH-t (a képen), azaz Közép-európai Gáztározót. Az OMV, a Gazprom és a bécsi tőzsde megállapodott a CEGH közös fejlesztéséről, gáztőzsde létrehozásáról.

1 2   >