ÉRDEKEL AZ ÚJ INFOVILÁG
 Infovilág - a hiteles hírportál

Címke: Helsinki Bizottság

A jól működő demokráciában erős a civil szféra

A Publicus Intézet a Vasárnapi Hírek megbízásából, január 13 18. között, 900 személy megkérdezésével készített reprezentatív közvélemény-kutatásban vizsgálta a civil szervezetek, és az őket érintő kormányzati intézkedések megítélését. A megkérdezettek többsége 43 százalék (30 százalék ellenében) azt gondolja, hogy az érintett civil szervezetek az ország számára inkább hasznos tevékenységet folytatnak. Mindazonáltal, a szervezetek spontán ismertsége nem túl magas, csupán minden ötödik megkérdezett tudott megnevezni egy érintett civil szervezetet. Azonban tízből nyolc megkérdezett szerint egy jól működő demokráciában erős civil szféra van, több mint kétharmad szerint a civil szervezetek fontos feladata, hogy ellenőrizzék a hatalmat.

Magyarország lecsapni készül a Soros által támogatott összes civil szervezetre

Támadástól tartanak a hivatalos Magyarország részéről külföldi támogatást élvező szervezetek, köztük olyanok, amelyeket a liberális emberbarát, Soros György segít, mert úgy gondolják, hogy a jobboldali-populista kormányt felbátorítja Trump győzelme – írja a The Guardian. A hatalom azt tervezi, hogy az NGO-k (nem kormányzati szervezetek) vezetőit is vagyonnyilatkozat megtételére kötelezi, amit azok a civil társadalom megfélemlítéseként értékelnek. A lépés az utolsó fejezet Orbán Viktor kampányában, mármint hogy illiberális államot építsen ki, ami nemzetközi bírálathullámot keltett a demokrácia lebontása miatt.

Putyin örülne a legjobban Orbán népszavazási győzelmének

Magyarország immár túl kicsi Orbán Viktor számára – írja a Foreign Policy Magazine, hozzátéve, hogy a politikus egykor a demokratikus átmenet kulcsembere volt, hatalma megszilárdítására azonban napjainkban igencsak hajlandó bevetni a populizmust, a cinizmust és a nacionalizmust. Huszonhét éve uralja a közéletet, de nála ambícióban sosem volt hiány és vigyázó tekintetét most már az unióra veti. Megkérdőjelezte az integráció elmélyítését és alternatívát kínál a politikailag korrekt nyugati demokráciához képest. Úgy gondolja, hogy a földrészen radikális változásokra van szükség, és ő az, aki ezeket elhozza.

Magyarország nulla bevándorlást akar, még ha fölér a tömeges deportálásal is

A Financial Times szerint Orbán Viktor az Origónak adott interjúban jelentette ki először, hogy vissza kell fordítani az Európát elárasztó menekülthullámot. Egyébiránt a megosztó politikus olyan képet alakított ki magáról, hogy ő a legkeményebb bevándorlás elleni vezető a földrészen, miután ragaszkodott a szigorú biztonsági intézkedésekhez, hogy lezárják a kontinens határait és elrettentsék a lehetséges menedékkérőket. Mostani nyilatkozatát emberi jogi szervezetek bírálják.

Budapest és Varsó egyszerre van az EU-ban és azon kívül – továbbra is dől a tetszés szerint osztogatható uniós pénz

A The New York Times Orbán Viktor fényképével illusztrálja az uniós csúcsról készült szerkesztőségi cikkét, amelynek mondandója, hogy elveszett az EU-ba vetett hit. Milliók érzik úgy, hogy az unió cserben hagyta őket. Ezért egyre többen populista mozgalmak és nacionalista politikusok felé fordulnak, mert azok azt ígérik, hogy megvédik őket, a nemzeti határok lezárásával és az összeurópai megoldások elvetésével. Ha a szervezet túl akarja élni a bajokat, helyre kell állítania az emberek bizalmát, miután már javában zajlik a fordulat: tömegek fordítanak hátat a szabadságnak és más alapvető értékeknek.

Európa mindig is multikulturális volt – a nacionalizmus és a kereszténység nem fér össze

A pápa a kelet-európai katolikus kormányfőkkel szemben foglalt állást a Károly-díj átvételekor mondott beszéde legfontosabb részében – vélekedik a Der Spiegel. A keresztény értékek olyan önjelölt védelmezői ellen, mint Orbán Viktor, aki a hozzá hasonlókkal együtt országában nem akar látni szír menekülteket, illetve muzulmánokat. Az egyházfő egyben üzenetet küldött a német AfD-nek, amely a legszívesebben lövetne a határkerítés mellett, amint közeledik egy menekültcsalád. De szólt a Pegidának, Le Pennek, Orbánnak és az új lengyel vezetésnek is, mármint hogy ne hivatkozzanak Ferencre, amikor a világnézetüket védelmezik.


1 2 3   >