ÉRDEKEL AZ ÚJ INFOVILÁG
 Infovilág - a hiteles hírportál

Címke: Irán

Kísértet járja be Közép- és Kelet-Európát, az egyre nagyobb orosz befolyás kísértete

Trump nemcsak az amerikai választókat, hanem a Nyugatot is megosztja, miután az Európai Unió védelmi és külügyminiszterek tegnap arról tárgyaltak, hogy mennyire működjenek együtt vele – állapítja meg a The Washington Post. A véleménykülönbségek megkönnyítik a leendő amerikai elnök számára, hogy egyes európai vezetőket megnyerjen magának, csak éppen fura helyzetbe kerül az Egyesült Államok. Ezúttal ugyanis az unión belüli nézetkülönbségeket lovagolja meg, ahelyett, hogy közös fellépésre ösztönözne olyan ügyekben, mint Oroszország, Irán és a világgazdaság.

Drámai mértékben növekszik a halálbüntetések száma

Világszerte drámaian nő a kivégzések száma: az Amnesty International az elmúlt 25 évben tavaly dokumentálta a legmagasabb számot. Az összes kivégzés közel 90 százalékát három országban – Iránban, Pakisztánban és Szaúd-Arábiában – hajtották végre. Miután tavaly további négy ország törölte el a halálbüntetést, most először a világ nagyobb része nem alkalmazza a legsúlyosabb büntetést

Lehel kürtje – Jazd (Irán)

Jászberény iráni testvérvárosában, Jazdban 2012 októberében felavatták a jászsági település által adományozott emlékművet: a Lehel kürtjét, illetve Jászberény város címerét ábrázoló térplasztikát. Jászberény és Jazd kapcsolatát a jászok 1995-i világtalálkozója alapozta meg, ahol Teherán akkori budapesti nagykövete indítványozta ezt a fajta együttműködést. (A fotókat a helyszínen készítette a népszerű televíziós személyiség, Vágó István.)

Iránban kivégezhetők akár 9 éves lányok és 15 éves fiúk – fiatalkorúak a bitófa árnyékában

Fiatalok sokasága sínylődik Iránban siralomházban olyan bűncselekmények miatt, amelyeket 18 éves koruk előtt követtek el – számol be az Amnesty International ma közzétett elmarasztaló jelentésében (A Halálsoron felnőve: A halálbüntetés és a fiatalkorú elkövetők helyzete Iránban - Growing up on death row: The death penalty and juvenile offenders in Iran). A dokumentum ízekre szedi Iránnak az utóbbi időben tett azon kísérleteit, hogy tisztára mossa magát a gyermekek jogainak folyamatos megsértésének vádja alól, valamint elterelje a kritikusok figyelmét arról a szörnyű tényről, hogy Irán egyike azoknak az országoknak, ahol máig kivégzik a fiatalkorú bűnelkövetőket.

Halálbüntetés elleni világnap, 2015: kábítószerért halál

A halálbüntetést továbbra is a kábítószerek ellen vívott háború eszközeként használják. Aggasztóan sok az olyan ország, amely halálbüntetést szab ki kábítószerekkel kapcsolatos bűncselekményekért. Mindez egyértelműen sérti a nemzetközi jogot, ahogy erre az Amnesty International is felhívja a figyelmet ma, október 10-én, a halálbüntetés elleni világnapon. (Képe: tagesspiegel.de)

Felfedték a hírhedt Stuxnet féreg első áldozatait

Több, mint négy év telt azóta, hogy felfedezték az egyik legkifinomultabb és legveszélyesebb rosszindulatú programot, a Stuxnet férget, amelyet az első kiber-fegyverként tartanak számon, de máig rengeteg rejtély övezi. Az első és legfontosabb kérdés az, hogy vajon mi lehetett a konkrét célja a Stuxnet működésének?


1 2 3   >