ÉRDEKEL AZ ÚJ INFOVILÁG
 Infovilág - a hiteles hírportál

Címke: Irak

Semjén nyilatkozata kiverte a biztosítékot Kijevben – egységes piaccá soványodhat az EU

Többet kell tenni és vállalni minden koalíciós partnernek az «iszlám állam» (ISIS) elleni harcban, és nem a védekezésre, hanem a támadásra helyezve a hangsúlyt – erre ösztökélte partnereit Rex Tillerson amerikai külügyminiszter Washingtonban, ahol 68 ország, köztük hazánk is képviselte magát a NATO-szövetséges külügyminiszteri találkozón – erről a többi között a The New York Times számol be. Az amerikai külügyminiszter szerint új ötletek kellenek az Irakban és Szíriában zajló háborús stratégiához, konkrét elképzelései egyelőre abban merültek ki, hogy az Egyesült Államok Moszulban és Raqqában is az eddiginél nagyobb szerepet fog vállalni.

A Soros elleni támadásra a jelzést Orbán adta meg 2015 őszén

A lap Orbán Viktort hozza fel annak bizonyítékaként, hogy Európában teret nyernek az elitellenes pártok, amelyek véget akarnak vetni az összefogást szorgalmazó alapállásnak az EU-ban, ellene vannak a nyitott határoknak és a közös valutának – olavsaható The Wall Street Journal hasábjain. Az euroszkeptikus magyar vezető úgy ünnepelte Trump győzelmét, hogy az búcsú a Nyugatot gyengítő liberális nem-demokráciától. Amikor jó hat éve Orbán hatalomra került, nacionalista nézetei éles bírálatban részesültek az unió nagy részében.

Megalázott menekült nők – erőszakkal, szexuális zaklatással szembesülnek Európában

A kormányok és segélyszervezetek nem képesek a legelemibb védelmet sem nyújtani a Szíriából és Irakból menekülő nőknek. Az Amnesty International jelenti: a menekült nők és lányok fizikai erőszakkal, bántalmazással, kizsákmányolással és szexuális zaklatással néznek szembe egész útjuk alatt, és Európa sem kivétel. A szervezet 40 nővel és lánnyal készített interjút Németországban és Norvégiában a múlt hónapban; valamennyi Törökországból - Görögország érintésével - utazott át a Balkánon. Mindegyik nő arról számolt be, hogy veszélyben érezte magát az útközben, csaknem valamennyi országban tapasztaltak fizikai erőszakot és anyagi kizsákmányolást, embercsempészek, őrök vagy más menekültek tapogatták vagy kényszerítették őket szexre.

Egyedülálló családfőként 145 ezer szíriai menekült nő küzd a túlélésért

Egyiptomban, Irakban, Jordániában és Libanonban több mint 145 ezer szíriai menekült család – azaz minden negyedik háztartás – feje olyan nő, aki naponta egyedül kénytelen megvívni a harcot a túlélésért – derül ki az UNHCR, az ENSZ genfi székhelyű Menekültügyi Főviztosságának ma közzétett legfrissebb jelentéséből.

Irak: Bevölkerung umgeht Websperre mit App

Die Smartphone-App "Firechat" der US-Firma Open Garden ermöglicht es Nutzern auch ohne Internetverbindung, Nachrichten untereinander zu verschicken - alleine in der vergangenen Woche wurde die Software rund 40.000 Mal im Irak heruntergeladen. Der Grund: Der Vormarsch der Dschihadistengruppe Islamischer Staat im Irak und in Großsyrien (ISIS) hat die irakischen Behörden dazu veranlasst, den Zugang zum Internet und bestimmten sozialen Online-Plattformen deutlich einzuschränken. (Bild: Irak: User finden Alternativen zu den Websperren / Foto: flickr.com/Rasoul Ali)

Rendezetlen a milliónyi iraki árva sorsa – Szingapúr a legkevésbé érzelmes ország

Pesszimista becslések szerint 800 ezer és 1 millió közé tehető azoknak az iraki gyerekeknek a száma, akik egyik vagy mindkét szülőjüket elvesztették az országot sújtó háborús konfliktusok miatt. A gyerekek sorsa rendezetlen, jövőjük gyakorlatilag kilátástalan. – A naponta megtapasztalt negatív és pozitív érzelmeket vizsgálta nemzetközi kutatásában a Gallup, amely szerint Szingapúron a legkevesebb, míg a Fülöp-szigeteken a legtöbb érzelmet tapasztalják meg az emberek.


1 2   >