ÉRDEKEL AZ ÚJ INFOVILÁG
 Infovilág - a hiteles hírportál

Címke: Juncker

Órákkal a római csúcs előtt – exkluzív tudósítás az Örök Városból

– Lefényképezett? - lép hozzám a terepszínű overállba öltözött, kezében maga előtt géppisztolyt tartó legény. – Igen – mondom. – Mutassa, kérem! – Mutatom: az előtérben egy idős német házaspár tanakodik egy térkép felett, mögöttük a katona, amint rám néz, a háttérben pedig a Trevi kúthoz érkezett turistatömeg tagjai. (A szerző felvételeivel.)

A kelet-európai populista nacionalisták a 20-as, 30-as évek romboló mozgalmait idézik

Hamarosan két olyan vezető irányítja majd a dolgokat Washingtonban és Moszkvában, akit hasonló jobboldali nacionalizmus vezérel, beleértve a nemzeti érdekek elsődlegességét, az egykori nagy múlt hangsúlyozását – állapítja meg a The Washington Post. Mindketten a keresztény értékeket trombitálják és elutasítják a kulturális sokszínűséget. Ideológiai eszmetársaik már szilárdan megvetették a lábukat Európa egyes részein és azzal fenyegetnek, hogy véget vetnek a liberális összefogásnak a földrészen. Ebben a jobboldali fordulatban Oroszország persze nem pont azokon a húrokon játszik, mint Trump, de Moszkva aktívan ténykedett az átrendeződésért.

A neonácik tombolnak Magyarországon, Orbán azonban hallgat

A neonácik tombolnak Magyarországon, Orbán azonban hallgat, a kormány pedig – politikai számításokból – elfordítja a tekintetét. A kemény megállapítás a Der Spiegelben jelent meg. Az országot a legutóbbi rendőrgyilkosság ébresztette rá a helyzetre. Egyre nagyobb gondot okoznak a harcias szélsőjobbosok, félkatonai járőrök és polgárőrségek alakulnak. A bőnyi eset azért keltett nagy feltűnést, mert a Nemzeti Nyomozó Iroda nem tudta hitelesen megmagyarázni, miért küldött két védtelen nyomozót a veszélyesnek tartott Györkös István házához, és az sem tudható, hogy az újfasiszta miként juthatott egy egész, korszerű arzenálhoz.

Európa külső határai: működésbe lépett az Európai Határ- és Partvédelmi Ügynökség

Nem egészen egy évvel az első bizottsági javaslat után ma hivatalosan megkezdte működését az Európai Határ- és Partvédelmi Ügynökség. A megnyitót a Bulgária Törökországgal közös külső határán lévő Kapitan Andreevo határállomáson rendezik, ahol bemutatják az új ügynökség járműveit, eszközeit és munkacsoportjait, valamint sajtótájékoztatót tartanak Dimitrisz Avramopulosz, a migrációs ügyekért, az uniós belügyekért és az uniós polgárságért felelős biztos, Bojko Boriszov bolgár miniszterelnök, Rumjana Bacsvarova bolgár miniszterelnök-helyettes és belügyminiszter, Denisa Saková, a Szlovák Köztársaság belügyminisztériumának államtitkára, Fabrice Leggeri, az Európai Határ- és Partvédelmi Ügynökség ügyvezető igazgatója, az uniós tagállamok belügyminiszterei és más magas rangú tisztviselők részvételével.

Uniós csúcstalálkozó Pozsonyban

Pozsonyban megkezdődött ez Európai Unió informális csúcstalálkozója. Ez az első, amelyet a Brexit után a britek nélkül tartanak. A huszonhét állam- és kormányfőnek egy sor olyan témáról kell tárgyalnia, amely többféle feszültség forrása egyes tagállamok vagy országcsoportok között.

Asselborn kijelentése megosztja az uniós véleményeket

A Reuters hírügynökség felhívja a figyelmet, hogy a luxemburgi külügyminiszter szokatlanul éles támadása Magyarország ellen az uniós csúcs előtt mindössze 3 nappal hangzott el, pedig Pozsonyban éppen az a cél, hogy az egységet mutassák a drámai brit népszavazás után. Idáig példátlan volt, hogy egy tagállam egy másik ország kizárását követelje, de jól illusztrálja, mennyire megosztott az EU az ügyben, kit mekkora felelősség terhel a jó egy millió menekültért.


1 2 3 4 5   >