ÉRDEKEL AZ ÚJ INFOVILÁG
 Infovilág - a hiteles hírportál

Címke: Kína

Az egység és nyitottság csodálatos ereje – interjú Luxemburg külügyminiszterével

Jean Asselborn meggyőződése, hogy az Egyesült Államok elemi érdeke az Európai Unió továbbélésének segítése, Európának pedig létérdeke az, hogy mind Oroszországgal, mind Kínával, mind az Egyesült Államokkal a lehető legnyitottabb, kölcsönösen előnyös kapcsolatot tartson fenn.

„Amerika az első”

Donald Trump már a beiktatási beszédében szakított elődjeivel. Erőteljes hangon, öklét felemelve tett ígéretet, hogy ezentúl „America First”, azaz Amerika lesz az első, így lehet összefoglalni „az országot irányító új elveket”, és bejelentette, hogy az USA által immár több mint hetven éve kialakított nemzetközi rendszernek ezentúl ezt az elvet kell szolgálnia. Ha nem ezt teszi, akkor Amerika lassan elsorvad.

Trump a tekintélyelvű nacionalisták – Putyin, Orbán, Le Pen, Kaczynski – példáját követi

A The Washington Post szerzője úgy gondolja, hogy miután az Egyesült Államok feladja vezető szerepét a világban, Kína és Oroszország nagyobb befolyást szeretne magának, kihasználva a keletkező űrt, a vegyes érzelmeket mutató németek pedig a Nyugat erkölcsi iránytűi lehetnek. Trump kevés kétséget hagyott afelől, hogy a jövőben a világ oldja meg a gondjait, ahogy tudja. Mindjárt az első intézkedésével kiléptette országát az ázsiai kereskedelmi megállapodásból, erről a szintén republikánus McCain szenátor azt mondja, hogy gyakorlatilag átengedi az irányítást Pekingnek a földrészen.

Oroszország újabb területeket foglal el Kelet-Európában?

A volt svéd külügyminiszter szerint Trump beiktatási beszéde három területen is felzaklatta az európaiakat – olvasható a The Washington Postban. Az egyik, hogy Amerika mindenekelőtt, mert az öreg földrész ezt jól ismeri a saját történelméből, errefelé évszázadokon át rengeteg igazi vérontást okozott ez a felfogás. Épp ezért a politikai vezetésnek tanulnia kellene a múltból, ösztönöznie kellene a tömegeket, hogy lépjenek túl a nyers érzelmeken. A második a civilizált világ.

Politikai megfontolásból hozzájárulnak az EU vezetői Paks-2 vitatott bővítéséhez?

A gazdaságilag jól álló Szlovákia sem mentes az unióval kapcsolatos kétségektől, a közhangulat egyre inkább Brüsszel ellen fordul – állapítja meg a The New York Times. Mert a szlovákoknál is jelen vannak a jobboldali, nacionalista és populista erők, amelyek bedöntéssel fenyegetik az Európai Uniót és a lakosság hallgat Moszkva szirénhangjaira is. Az ENSZ főtitkára tavaly hiába szólított fel Pozsonyban részvétre a menekültek iránt, szavai hiábavalónak bizonyultak, akárcsak a Visegrádi Csoport másik három államában. Pedig egy személyre vetítve a világon sehol sem állítanak elő annyi autót, mint amennyit az uniós belépés óta Szlovákiában.

Orbán egyedül támogatja Trumpot az EU kormányfői közül

A német hírügynökség összefoglalja, hogy bizonyos államok miként állnak hozzá az amerikai választásokhoz. Magyarországról szólva a DPA azt írja, hogy a jobboldali-nacionalista Orbán Viktor az egyetlen olyan miniszterelnök az EU-ban, aki kinyilvánította rokonszenvét Trump iránt. Egészen pontosan azt mondta, hogy a republikánus jelölt politikája jó Európa számára és az életet jelenti Magyarországnak. Az elemzés hozzáteszi, hogy Orbán is uszít a menekültek ellen, és elutasítja a „demokrácia exportját”. Mindkettejüknek vannak oroszbarát hajlamai, ami azonban csak a magyar politikusra áll Kelet-Európában. A többiek a saját szemszögükből fenyegetőnek találják, hogy Trump közeledik Moszkvához.


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10   >