ÉRDEKEL AZ ÚJ INFOVILÁG
 Infovilág - a hiteles hírportál

Címke: Kaczinsky

Magyarország csak akkor léphet fel a világban az emberi jogok védelmében, ha előbb rendet tesz a saját háza táján

A Financial Times szerint Merkelt, Putyint, Orbán és Kaczynskit egyaránt az 1989-i forradalmak formálták. Az orosz elnök annak idején Drezdában, a KGB alezredeseként megtapasztalta az első nacionalista felkelést a szovjet uralom ellen. Számára a lecke az, hogy soha többé! Illetve hogy szét lehetett volna verni a csőcseléket. Így azután ő maga a megtestesült ellenforradalom. A kancellár pozitívumként élte meg az NDK kimúlását, és ahogy a jeles szakértő, Timothy Garton Ash látja, a tavalyi határnyitásba bizonyosan belejátszott, hogy jó negyedszázada Nyugat-Németország milyen lelkesen fogadta a keletnémeteket. Merkel számára az akkori idők további meghatározó tanulsága, hogy amiként a Német Demokratikus Köztársaság összeomlott egyik pillanatról a másikra, ugyanez megtörténhet az unióval is, annak minden következményével együtt. Így ennek megakadályozását tekinti politikai feladatának.

A független sajtó a demokrácia biztosítéka

A Le Monde vezércikkben minősíti sajnálatosnak, hogy a mostani lengyel vezetés a keleti tábor mellett döntött és teljesen elszigeteli az országot az unió többi részétől. Az elemzés szerint a helyzet már odáig jutott, hogy jeges hideg állt be Varsó és két legfontosabb EU-s partnere, Németország és Franciaország között. Olyannyira, hogy francia részről lemondták a három államot tömörítő Weimari Háromszög e hónapra tervezett párizsi tanácskozását. Ez egyben jelzi, hogy leállt az a dinamizmus, ami Lengyelországot a földrész egyik motorjává tehette volna.

Kísértet járja be Európát, a populizmus kísértete – a szélsőjobb irányít

Kelet-Európában Orbán Viktor úttörőnek számít. Varsóban az új kormány lemásolja a magyar vezető alkotmányos trükkjeit, és beássa magát a hatalomba. Európa keleti és nyugati felének szélsőjobbosait összeköti a globalizáció és a multikultúra elutasítása. Az unió még soha nem látszott ennyire időlegesnek és törékenynek, mintha már illúzió lett volna az európai egyesülés. A The Guardian írja: az unió számára az a baj Marine Le Pennel, hogy nincs egyedül: szélsőjobbos pártok szabják meg a napirendet Európa nagy részén, amiből az következik, hogy a németek egyre nagyobb kísértést éreznek, mármint hogy csinálják egyedül.

Az erősödő illiberalizmus és nacionalizmus felbomlással fenyegeti az uniót

Ezt írja a The Guardianben megjelent elemzésében Nouriel Roubini, aki gyógyírként sürgős keresletélénkítést, állásteremtést és növekedést javasol. A világhírű közgazdász szerint a lengyel választási eredmény beleillik abba az irányzatba, hogy populista, jobboldali tekintélyelvű politikusok illiberális államkapitalizmust valósítanak meg – lásd az orbanomics-ot Magyarországon. (Ilyen volt a berlusconics 10 éve is, amiből az olaszok még most sem tértek magukhoz.) A séma egy kaptafára megy: a nemzeti vezető akkor kerül hatalomra, amikor a gazdasági bajok krónikus stagnáláshoz vezetnek.