ÉRDEKEL AZ ÚJ INFOVILÁG
 Infovilág - a hiteles hírportál

Címke: Kelet-Európa

Kelet-Európát a korrupció korbácsolja azóta, amióta a berlini falból kiütötték az első téglát

Orbán és Putyin találkozóját szedte ízekre hétvégi elemzésében a Kommerszant napilap. Orbán Viktor belement abba a játékba, mondja az orosz lap, hogy Putyin Közép-Európában előadhassa a maga verzióját az ukrán helyzetről, sőt Orbán Viktor a kárpátaljai magyarokat említve Porosenko ukrán elnököt közvetve bírálta, amikor nyelvhasználati jogot és biztonságot követelt az ott élőknek. Orbán az ország energiabiztonságának megteremtése miatt hívta segítségül Putyint, aki azonnal ment, hogy támaszt nyújtson – fogalmaz szarkasztikusan a szerző. S persze tisztán a gazdaságról volt szó. Nem, dehogy, ebbe egyik fél sem akart politikát vinni. Majd Dmitrij Drize összegez, felerősítve véleménycikke címét is, hogy ilyenekkel, mint Orbán, lehet felépíteni az új Európát!

Oroszország újabb területeket foglal el Kelet-Európában?

A volt svéd külügyminiszter szerint Trump beiktatási beszéde három területen is felzaklatta az európaiakat – olvasható a The Washington Postban. Az egyik, hogy Amerika mindenekelőtt, mert az öreg földrész ezt jól ismeri a saját történelméből, errefelé évszázadokon át rengeteg igazi vérontást okozott ez a felfogás. Épp ezért a politikai vezetésnek tanulnia kellene a múltból, ösztönöznie kellene a tömegeket, hogy lépjenek túl a nyers érzelmeken. A második a civilizált világ.

A kelet-európai populista nacionalisták a 20-as, 30-as évek romboló mozgalmait idézik

Hamarosan két olyan vezető irányítja majd a dolgokat Washingtonban és Moszkvában, akit hasonló jobboldali nacionalizmus vezérel, beleértve a nemzeti érdekek elsődlegességét, az egykori nagy múlt hangsúlyozását – állapítja meg a The Washington Post. Mindketten a keresztény értékeket trombitálják és elutasítják a kulturális sokszínűséget. Ideológiai eszmetársaik már szilárdan megvetették a lábukat Európa egyes részein és azzal fenyegetnek, hogy véget vetnek a liberális összefogásnak a földrészen. Ebben a jobboldali fordulatban Oroszország persze nem pont azokon a húrokon játszik, mint Trump, de Moszkva aktívan ténykedett az átrendeződésért.

Soros nagyon gyászos képet vázolt föl az Európai Unió jövőjéről

Az észt elnök azt kérte Davosban a Világgazdasági Fórum margóján a nagy nyugati uniós tagoktól, hogy országát ne vegyék egy kalap alá más keleti tagállamokkal, miután utóbbiak a maguk módján válaszolnak a menekültválságra – írja a The Wall Street Journal. Ilves szerint megint annak vagyunk tanúi, hogy ördögnek állítják be az egész térséget, ám úgy gondolja, hogy ebből az észteket ki kellene hagyni, mert ők igencsak pozitív szerepet töltenek be. Mondandójának bizonyítására idézte a német külügyminisztert, aki pár napja hangoztatta, hogy Kelet-Európa remélhetőleg nem szigeteli el magát az EU többi részétől.

A kiber-alvilág emberi oldala – a biztonság bktatói

Egyedi helyi kibertámadások és nemzetközi együttműködés kelet-európai bűnözői csoportokkal, hibás kormányzati biztonság és homályos jogszabályok, pénz és magánadatok ellopása, közvetlen támadó műveletek helyi áldozatok ellen, valamint bűnözők által bűnözőknek nyújtott különféle szolgáltatások.

A Fidesz egyre több ponton azonosul a Jobbikkal – a szeszélyes jogalkotás a magyar gazdaságpolitika rákfenéje

Az antiszemitizmus nem a zsidók, hanem Európa problémája. A magyar kormány még nem reagált az Európa Tanács jelentésére, amely szerint az országban az utóbbi időben még inkább tapasztalható hátrányos megkülönböztetés a cigányokkal, zsidókkal, melegekkel és más kisebbségekkel szemben, de a hatalom általában élesen vissza szokta utasítani az ilyen bírálatokat A rubel árfolyamának zuhanása jelzi, hogy Kelet-Európa kockázatos a befektetők számára. A térség megszenvedi az orosz helyzetet. A németek úgy érzik, a vállalatoknak Orbán ajkán kell csüggeniük, ha nem akarnak úgy járni, mint a kereskedelmi láncok.


1 2   >