ÉRDEKEL AZ ÚJ INFOVILÁG
 Infovilág - a hiteles hírportál

Címke: Kossuth Lajos

„Nézz Kossuth szemébe!” – Ünnepi újdonságok a Nemzeti Múzeumban

Március 15-ike ünnepének közeledtével a Magyar Nemzeti Múzeum két új szerzeményével örvendezteti meg látogatóit. Az újdonságokat ma, március 13-án mutatták be a sajtó képviselőinek. Első alkalommal látható Budapesten a Kossuth Lajosról az Egyesült Államokban 1852-ben készült dagerrotípia (vásárlási értéke 23 ezer dollár!) Kiállították továbbá a márciusi ifjak egyike, Oroszhegyi Józsa börtönévei alatt faragott emlékpoharát is.

Kossuth Lajos – Európa, Amerika, Ázsia

Az 1848–49-i forradalom és szabadságharc leverése után élethossziglan tartó emigrációba kényszerült Kossuth Lajos (1802–94), a 19. század legmarkánsabb, legnagyobb hatású magyar politikai vezetője. Hosszú vándorútja az Oszmán Birodalomban kezdődött, ahol összesen két évet töltött, ebből négy hónapot a mai Bulgária területén, a Rusze és Várna között nagyjából félúton fekvő Sumenben, régi magyar nevén Sumlában.

Hugarikum lehet a koala? – a pesti állatkert új szerzeményei

Két erszényes állatkát szerzett be a Fővárosi Állat- és Növénykert: Nur-Nuru-Bin és Vobara egyaránt hímnemű. Szaporulat tehát nem várható, hacsak örökbe nem fogadnak egy kistestvért. A koalákat már korábbra várták, de – ahogyan erről Persányi Miklós a mai „ősbemutatón” beszámolt – mostanáig tartott az akadályok elhárítása. (Képek: László Melinda.)

Cegléd, a 650 éves város és mi szemnek, szájnak ingere

Szakújságíróknak mutatkozott be a szép, régi magyar város, Cegléd. A Gödöllői-dombság nyúlványán fekvő várost az „Alföld kapujának” szokták nevezni. A városnak nemcsak 650 esztendős múltja, hanem a jelene is vonzóerő lehet a látogatói,vendégei számára.  

Kossuth Lajos: Én a sajtó szabadságára voksolok!

 

Beszéde a sajtószabadság tárgyában Zemplén megye gyűlésén. «Tettes Karok és Rendek! A ki meggyőződését principiumokra nem alapítva, gondolkozásában a szél változása szerént ingadoz, nem érdemli a férfi nevet. Csak az érdemes ezen nevezetre, a ki, bár maga maradjon is egy ellenséges világ közepette, csüggedhetetlen bátorsággal...