ÉRDEKEL AZ ÚJ INFOVILÁG
 Infovilág - a hiteles hírportál

Címke: Latinovits Zoltán

Legendás fotók nyomában Szalay Zoltánnal

Szalay Zoltán fotóriporteri munkássága legalább olyan legendás, mint „gyermeke”, a sajtófotó-kiállítás. Déry Tibor, Psota Irén, Latinovits Zoltán. Legendás művészek, portréjuk Szalay Zoltán otthonát díszíti. „A Psota-kép nagy elismerés volt. Amikor Irén először meglátta a róla készült képeket, elkezdett kiabálni velem. Nem tetszett neki, mert nem így látta saját magát. Azt mondtam: „Irén, nézd meg a szemed”. Mire ő: „Igazad van, ilyen vagyok” – emlékezik a fotoriporter.

A Szindbád MaNDA-korongon

A Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet (MaNDA) teltházas érdeklődés mellett mutatta be Huszárik Zoltán: Szindbád című 1971-i filmjének képben és hangban felújított legújabb dvd-kiadását. A budapesti Írók Boltjában Nagy Anna és Huszárik Kata színművésznő, Sára Sándor operatőr, Jeney Zoltán zeneszerző, Gintli Tibor irodalomtörténész, Gelencsér Gábor filmesztéta és Fazekas Eszter kiadványszerkesztő, moderátor idézte fel a filmrendező alakját és életműve születésének körülményeit.

Aki az életével játszott – Latinovits

Még „csak” 75 éves lett volna 2011. szeptember 9-én Latinovits Zoltán, a magyar színművészet izgága prófétája, ha 1976. június 4-én, életének 45. évében a Nagykanizsáról Budapest felé haladó gyorsvonat véget nem vet életének és pályájának. Kelecsényi László irodalomtörténész úgy gondolta, hogy jórésze még él azoknak, akik pályatársként, közönségként, újságíróként látták őt játszani, rendezni, de az eltelt emberöltő alatt felnőtt egy olyan nemzedék is, akinek már csak rádiós és filmszerepei idézik fel hangját, fantasztikus játékát, férfias szépségét.