ÉRDEKEL AZ ÚJ INFOVILÁG
 Infovilág - a hiteles hírportál

Címke: Mózes

Gábor György: Beszéd

Fáj, hogy sokan értelmetlen, összefüggéstelen, agresszív, ócskán manipulatív és persze képzavaroktól hemzsegő beszédnek tartják Orbán Viktor ma elmondott szavait. Pedig volt ott szó a nemzet gerincéről és történelmi vérvonaláról, mészárossegédről és hentesmesterről (ez utóbbiról kétszer is), a magyarról mint józan fajtáról... (A képen a szerző.)

Prédikátorok pedig lesznek

Mintha színvakok festenének, analfabéták írnák a történelmet, és apácák járnának a terhességgondozóba. Az országot iránytű nélkül vezetik, a segítséget sorscsapásnak, a korrupciót pártfegyvernek tekintik. Dilettantizmus bitorolja a trónt, a hozzáértés az utcasarok koldusa. A hétköznapok embere eltátja a száját, csodálkozik, de hallgat. A kommunikáció profi: így jó minden, ezt kell elfogadni, nincs más.

Exodus: (unalmas) Istenek és királyok

December 11-én kezdik el vetíteni a mozik Ridley Scott (képünkön) Exodus: Istenek és királyok (Exodus: Gods and Kings) című legújabb szuperprodukcióját. A 142 perc időtartamú, színes, magyarul beszélő, amerikai–angol kalandfilm az ószövetségi Mózes-történeten alapszik, a főbb szerepekben Christian Bale és Joel Edgerton látható, a mellékszerepekben Aaron Paul, Sigurney Weaver, John Turturro és Sir Ben Kingsley tűnik föl.

Kulturális emlékezet: Jan Assmann profeszor előadása az ELTE bölcsészkarán

Az ókori keleti kultúrák oktatásának és kutatásának 100. évfordulója alkalmából október 28–29-én, csütörtökön és pénteken ünnepi ülésszakot és konferenciát szervez az ELTE BTK Egyiptológiai Tanszéke, illetve az Asszirológiai és a Hebraisztikai Tanszék. A konferencián Jan Assmann, világhírű kulturálisemlékezet-kutató, egyiptológus is előadást tart.
Jan Assmann professzor előadása az ELTE ünnepi konferenciáján csütörtökön este fél hétkor kezdődik; a helyszín: az ELTE Bölcsészettudományi Kara (Budapest, VIII., Múzeum krt. 4-8.), Gólyavár, A-terem.