Címke: MNB

Kormányzati szektor: 381,5 milliárd forint hiány az I. félévben

A kormányzati szektor 2013. I. félévi hiánya az előzetes adatok szerint 381,5 milliárd forint volt, a GDP 2,6%-a, ami 2012 azonos időszakához képest 73,5 milliárd forinttal, GDP-arányosan 0,4 százalékponttal volt magasabb. A bázisidőszakinál magasabb hiány a kiadásoknak a bevételeknél nagyobb növekedéséből adódott. A 2013. II. negyedévi hiány 116,9 milliárd forint volt, a GDP 1,6%-a, ami az előző év azonos időszaki hiányhoz képest 7,3 milliárd forinttal volt magasabb. A kormányzati szektor adóssága az MNB adatai alapján 2012 végén 22 393 milliárd forint volt, a GDP 79,8%-a.

MNB és inflációcsökkenés: átrendeződtek a bankbetéti kamatok

Jelentősen átrendezte a magyarországi bankok betéti kamatajánlatait a fél évvel ezelőtt kezdődött jegybanki kamatcsökkentési hullám – derül ki a Bankmonitor.hu legfrissebb elemzéséből. Az akciós, feltételhez kötött kamatok 2,4-3,3 százalékponttal mérséklődtek tavaly augusztus vége óta, a feltételhez nem kötött normál betéti kamatoknál ennél nagyobb visszaesést is lehetett tapasztalni. A csökkenő várható infláció miatt azonban továbbra is lehet a pénzromlás ütemét 1-3 százalékkal meghaladó reálkamattal rendelkező ajánlatokat találni a piacon, ami nemzetközi viszonylatban is magasnak számít.

A Magyar Nemzeti Bank szakértői elkészítették a 2012. évi költségvetési törvényjavaslat elemzését. Az elemzés megállapítja: az államháztartás hiánya jövőre a GDP (bruttó hazai termék, a nemzeti jövedelem és a teljesítmény mérőszáma) 3,1 százalékát érheti el. Így csak a GDP 0,7 százalékát kitevő tartalék-előirányzatok döntő részének törlésével és a költségvetési törvényben szereplő intézkedések maradéktalan végrehajtásával teljesülhet a kormányzati hiánycél.

A K&H-vetélkedő diákoknak: Vigyázz! Kész! Pénz!

Borítékolható: óvatos becslés szerint a devizahitelük miatt súlyos gondokkal küszködőknek legalább a fele elkerülhette volna a „bedőlést”, ha gyermek- és ifjúkorában olyan pénzügyi képzésben részesült volna, mint amilyenben most az ő gyerekeik, unokáik. A K&H Bank – társadalmi felelősségvállalásának részeként – eltökélte a pénzügyi ismeretek széles körű terjesztését, megkönnyítendő a hétköznapi pénzügyekben az eligazodást, segítendő az okos, megfontolt, körültekintő pénzügyi döntések meghozatalát.

Közös fellépés a pénzügyi kultúra fejlesztéséért A pénzügyi kultúra fejlesztése céljából határozatlan időre szóló együttműködési megállapodást kötött a Gazdasági Versenyhivatal (GVH), a Magyar Nemzeti Bank (MNB) és a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF). A három intézmény állandó munkacsoportot hoz létre, és a pénzügyi ismeretek terjesztését segítő közös programokat dolgoz ki.
Teller-centenárium: emlékmű, ünnepi ülés, emlékérme Száz esztendővel ezelőtt, 1908. január 15-én született a világhírű magyar tudós, Teller Ede. Az évforduló alkalmából emléktáblát helyez el Belváros-Lipótváros Önkormányzata, a Magyar Tudományos Akadémia, az Országház Antikvárium és a Paksi Atomerőmű Zrt. gyermekkori lakóházának falán, a Szalay és a Honvéd utca sarkán. Ma ünnepi ülést tartottak az MTA székházában Teller emlékére. A Magyar Nemzeti Bank 5000 Ft névértékű ezüst emlékpénzt bocsátott ki a centenáriumra.