Címke: MNB

Akár további kamatcsökkentés is jöhet – Vona újabb kutyákat simogat

Véget ért a kétéves kamatvágás, amely hivatalos körök szerint szükséges volt az inflációs célok eléréséhez, ám bírálók úgy látják, hogy túl agresszívnak bizonyult, és aláásta a jegybank függetlenségét a politikai nyomással szemben – írja a Wall Street Journal. A Bloombergnek William Jackson a londoni Capital Economics-től azt nyilatkozta, hogy kompromisszum eredményeként csökkentette a Monetáris Tanács az alapkamatot egy lépcsőben arra a szintre, amelyről úgy gondolja, hogy ott véget ér a könnyítési ciklus. Ám nem mindenki vélekedik így. Peter Attard Montalto, a londoni Nomura munkatársa régóta mondja, hogy az MNB annyit és addig vág, amennyi és amíg csak lehetséges, ezért szerinte a további csökkentés eshetősége még benne van a pakliban - emlékeztet a Financial Times. A Die Welt szerint a Jobbik igyekszik ugyan változtatni a róla kialakult képen, ezért Vona Gábor, aki egyébként a zsidók és a romák ellen uszít, újabban kutyákat simogat, ám emiatt a párt új keletű gondokkal kerül szembe.

Saxo Bank: tovább csökkenhet az alapkamat –  veszteséges hitelfelvétel

Gyülekeznek a felhők a német gazdaság felett: a múlt pár hónapban a növekedéssel kapcsolatos előrejelzések negatív fordulatot vettek, és ez a legfrissebb ipari termelési és beszerzési mutatókban is tükröződik. A magyar gazdaság, bár az ipari termelési index alapján a növekedés lendülete júliusban mérséklődött, a makroadatok szintjén továbbra is erős.

Orbán céltudatosan az unión kívül keres partnereket – vezeklő németek az Élet Menetében

Szakértők szerint az MNB új programja irányváltás a magyar pénzpolitikában, így okozhatja a befektetők távozását, ami azután lenyomja a forint árfolyamát – vélekedik a Reuters. A Bloomberg is arról ír, hogy három hónapja nem esett annyit egy hét alatt a forint, mint most, miután a Nemzeti Bank módosítja egyik legfőbb likviditás-befolyásoló eszközét, az Államadósság-kezelő pedig arra figyelmeztet, hogy a fizetőeszköz gyengülése az új állami hitelek felvételét fenyegeti. – A magyar kormányfő céltudatosan az unión kívül keres partnereket – hangzott el a Deutschlandfunkban (forrás: Galamus). Az ország az energiahordozók 80%-át Oroszországtól szerzi be, és Putyint nyerte meg a paksi bővítéshez is, de a függőség szintén fennáll a fűtőelemek szállításában.

Kormányzati szektor: 381,5 milliárd forint hiány az I. félévben

A kormányzati szektor 2013. I. félévi hiánya az előzetes adatok szerint 381,5 milliárd forint volt, a GDP 2,6%-a, ami 2012 azonos időszakához képest 73,5 milliárd forinttal, GDP-arányosan 0,4 százalékponttal volt magasabb. A bázisidőszakinál magasabb hiány a kiadásoknak a bevételeknél nagyobb növekedéséből adódott. A 2013. II. negyedévi hiány 116,9 milliárd forint volt, a GDP 1,6%-a, ami az előző év azonos időszaki hiányhoz képest 7,3 milliárd forinttal volt magasabb. A kormányzati szektor adóssága az MNB adatai alapján 2012 végén 22 393 milliárd forint volt, a GDP 79,8%-a.

MNB és inflációcsökkenés: átrendeződtek a bankbetéti kamatok

Jelentősen átrendezte a magyarországi bankok betéti kamatajánlatait a fél évvel ezelőtt kezdődött jegybanki kamatcsökkentési hullám – derül ki a Bankmonitor.hu legfrissebb elemzéséből. Az akciós, feltételhez kötött kamatok 2,4-3,3 százalékponttal mérséklődtek tavaly augusztus vége óta, a feltételhez nem kötött normál betéti kamatoknál ennél nagyobb visszaesést is lehetett tapasztalni. A csökkenő várható infláció miatt azonban továbbra is lehet a pénzromlás ütemét 1-3 százalékkal meghaladó reálkamattal rendelkező ajánlatokat találni a piacon, ami nemzetközi viszonylatban is magasnak számít.

A Magyar Nemzeti Bank szakértői elkészítették a 2012. évi költségvetési törvényjavaslat elemzését. Az elemzés megállapítja: az államháztartás hiánya jövőre a GDP (bruttó hazai termék, a nemzeti jövedelem és a teljesítmény mérőszáma) 3,1 százalékát érheti el. Így csak a GDP 0,7 százalékát kitevő tartalék-előirányzatok döntő részének törlésével és a költségvetési törvényben szereplő intézkedések maradéktalan végrehajtásával teljesülhet a kormányzati hiánycél.


1 2   >