ÉRDEKEL AZ ÚJ INFOVILÁG
 Infovilág - a hiteles hírportál

Címke: MNB

Több mint 60%-kal csökkentek a költségvetési szektor beruházásai tavaly

A GKI előrejelzésével azonos, 2%-os volt a magyar növekedés 2016-ban . Az idén 3%-os, vagy kissé magasabb lehet a magyar GDP növekedése. Főként az EU-támogatások újraindulása következtében a tavalyi, 20%-os beruházási zuhanást 2017-ben érdemi, körülbelül 8%-os növekedés váltja fel, miközben a már a múlt évben is lendületesen növekvő fogyasztás kissé tovább gyorsulhat.

A szabadság, a verseny, a nyíltság és a tolerancia a demokratikus államrend feltétele

Európában nyomulnak a populisták és a nemzeti konzervatívok, a földrész számára az az ellenszer, ha kitart liberális alapértékei mellett –írja a Neue Zürcher Zeitung. Ha Orbán Viktor pár éve még kívülállónak számított jobboldali-nacionalista túlkapásaival, akkor most hasonló gondolkodásúkat talál egy mind jobban megerősödő társaságban, amely éllovasaként és példaképeként ünnepli. A populisták felemelkedésének megvannak a jól ismert gazdasági okai. Az elidegenedést és félelmet csak erősíti a nemzetállamok jelentőségének elvesztése, a nagymértékű bevándorlás, a migránsok hiányos integrációja, valamint az iszlám terrorfenyegetés.

Teljes kártérítést követeltek a Quæstor-vesztesek – kik lapulnak Tarsoly tarsolyában?

Teljes kártérítést követelt a szombati tüntetésen a Quæstor-ügy több száz rajta vesztett ügyfele. Az MNB közvetlen ellenőrzése alá vont céget azzal gyanúsítják, hogy 150 milliárd forint értékben felhatalmazás nélkül bocsátott ki kötvényeket. – A tüntetők azzal vádolják a hatalmat, hogy az belekeveredett az országot hetek óta lázban tartó botrányba. Az egyik felvonuló azt hangoztatta, hogy közös gyékényen árulnak a csalók és a kabinet emberei – tudósít a német köztévé híradója, az az ARD Tagesschau.

Akár további kamatcsökkentés is jöhet – Vona újabb kutyákat simogat

Véget ért a kétéves kamatvágás, amely hivatalos körök szerint szükséges volt az inflációs célok eléréséhez, ám bírálók úgy látják, hogy túl agresszívnak bizonyult, és aláásta a jegybank függetlenségét a politikai nyomással szemben – írja a Wall Street Journal. A Bloombergnek William Jackson a londoni Capital Economics-től azt nyilatkozta, hogy kompromisszum eredményeként csökkentette a Monetáris Tanács az alapkamatot egy lépcsőben arra a szintre, amelyről úgy gondolja, hogy ott véget ér a könnyítési ciklus. Ám nem mindenki vélekedik így. Peter Attard Montalto, a londoni Nomura munkatársa régóta mondja, hogy az MNB annyit és addig vág, amennyi és amíg csak lehetséges, ezért szerinte a további csökkentés eshetősége még benne van a pakliban - emlékeztet a Financial Times. A Die Welt szerint a Jobbik igyekszik ugyan változtatni a róla kialakult képen, ezért Vona Gábor, aki egyébként a zsidók és a romák ellen uszít, újabban kutyákat simogat, ám emiatt a párt új keletű gondokkal kerül szembe.

Saxo Bank: tovább csökkenhet az alapkamat –  veszteséges hitelfelvétel

Gyülekeznek a felhők a német gazdaság felett: a múlt pár hónapban a növekedéssel kapcsolatos előrejelzések negatív fordulatot vettek, és ez a legfrissebb ipari termelési és beszerzési mutatókban is tükröződik. A magyar gazdaság, bár az ipari termelési index alapján a növekedés lendülete júliusban mérséklődött, a makroadatok szintjén továbbra is erős.

Orbán céltudatosan az unión kívül keres partnereket – vezeklő németek az Élet Menetében

Szakértők szerint az MNB új programja irányváltás a magyar pénzpolitikában, így okozhatja a befektetők távozását, ami azután lenyomja a forint árfolyamát – vélekedik a Reuters. A Bloomberg is arról ír, hogy három hónapja nem esett annyit egy hét alatt a forint, mint most, miután a Nemzeti Bank módosítja egyik legfőbb likviditás-befolyásoló eszközét, az Államadósság-kezelő pedig arra figyelmeztet, hogy a fizetőeszköz gyengülése az új állami hitelek felvételét fenyegeti. – A magyar kormányfő céltudatosan az unión kívül keres partnereket – hangzott el a Deutschlandfunkban (forrás: Galamus). Az ország az energiahordozók 80%-át Oroszországtól szerzi be, és Putyint nyerte meg a paksi bővítéshez is, de a függőség szintén fennáll a fűtőelemek szállításában.


1 2   >