Címke: Magyar

Magyar lőszer és fegyver – Varsó

A magyar és a lengyel államelnök 2011 márciusában felavatta Varsóban azt a kétnyelvű emléktáblát, amellyel a lengyel nép köszönetét fejezi ki a magyar népnek az 1919–21 közötti években országának nyújtott – lőszer- és fegyverszállítmányban megvalósult – katonai segítségért. 

Merkel: „senki se próbálkozzék kiscsoportos megoldással” – üzenet a visegrádiaknak?

Az egységet kívánják demonstrálni a mai és holnapi csúcstalálkozón az unió tagországainak vezetői, ám a felszín alatt az látható, hogy erősen megosztottak reformok, illetve annak kapcsán, hogy miként kell tárgyalni a britekkel a kilépésről – állapítja meg a The Wall Street Journal. A németek, a magyarok és a lengyelek időt akarnak hagyni Londonnak, mások olyan gyorsan meg akarnak szabadulni az Egyesült Királyságtól, amennyire csak lehetséges. Cameron azt jelezte, hogy ő őszig várna az egyeztetések megkezdésével. De ott is jól látszanak az ellentétek, hogy elmélyítsék az integrációt, vagy inkább a nemzeti szuverenitásra helyezzék a hangsúlyt. A lengyel külügyminiszter arról beszélt, hogy ha bárki belső magot akarna létrehozni, az az EU felbomlását idézné elő.

Magyar katonasírok – Jeruzsálem

Az izraeli főváros Sion-(Cion-) hegyi protestáns temetőjében számos német és osztrák halott mellett néhány magyar katona is alussza örök álmát. Abból a nyolcszázból, akit az I. világháborúban, 1916 májusában – török szövetségese kérésére – vezényelt a Szentföldre az Osztrák-Magyar Monarchia.

Magyarok az I. világháborúban – Taskent

Ötszázezernél több magyar katona esett fogságba az első világháborúban (1914–18), az orosz fronton 1917 októberéig. Legtöbbjét Szibériában és Közép-Ázsiában – akkori nevén Turkesztánban – őrizték, sokan még a Bajkálon túlra is elsodródtak. Ahol munkalehetőség adódott, bányában, az iparban és a mezőgazdaságban is foglalkoztatták őket. 

Magyar internacionalisták – Omszk

Az 1917. októberi forradalmat követően, az oroszországi polgárháború éveiben – egyes értékelések szerint – százezernél is több magyar harcolt a Vörös Hadseregben. „Internacionalisták” gyűjtőnév alatt más nemzetiségű hadifoglyok is bekapcsolódtak a küzdelembe a bolsevikok oldalán, megint mások – például az ugyancsak nagyszámú cseh „legionárius” – a fehéreket erősítették. 

Magyar hadifogoly zenészek – Habarovszk

Az 1917. októberi forradalmat követő oroszországi polgárháborúban – mint arra sorozatunkban több helyen utalunk még – a magyar hadifoglyok nagyobb része a bolsevikokkal rokonszenvezett, tőlük remélte mielőbbi hazatérését. A legtöbben fegyverrel is részt vettek a fehérek és az Antant-csapatok elleni harcokban, és akadtak olyanok is, akik más módon fejezték ki szimpátiájukat a vörösök iránt.


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10   >