17. AV Trend & Hifi Show

Címke: Magyar

Magyar kutatók váratlan felfedezése segítheti a veseátültetést

A szigma-1 receptort mindeddig mint a központi idegrendszerben jelenlevő dajkafehérjét tartották számon, mely elsődlegesen a tanulásban, memóriában játszik szerepet. A Fekete Andrea által vezetett MTA-SE Lendület Diabétesz Kutatócsoport most publikált eredményei szerint azonban ugyanez a receptor a vesében segíthet az akut szöveti károsodás, illetve a transzplantációval járó megrázkódtatások hatásának enyhítésében.

Charles Simonyi (Károly) – Seattle

Charles Simonyi (született Simonyi Károly (*1948, Budapest) szoftverfejlesztő, a szándékorientált programozás kutatója, Simonyi Károly fizikus fia. Farkas Bertalan után, második magyarként kétszer is járt a világűrben – 2007-ben és 2009-ben. Addig ő volt a Nemzetközi Űrállomás (ISS) ötödik, illetve hetedik űrturista-látogatója.

Tokaji bor – Toronto, Fokváros

Közvetlenül 2013 karácsony előtt nyílt meg Torontóban a Tokaji Wine Boutique Étterem, amely az észak-amerikai kontinensen elsőként jogosult magyarországi pincészetek termékeinek értékesítésére, illetve a kanadai piacon egyedüliként a magyar borok helyszíni forgalmazására.

„Magyar” karnevál – São Paulo

A riói karnevált időben rendre megelőzi a másik brazil nagyváros, São Paulo hasonlóan népszerű rendezvénye, amelyet 2012-ben részben Magyarországnak szenteltek a szervezők. A „Rosas de ouro" (Aranyrózsák) szambaiskola növendékei magyarra emlékeztető, stilizált kosztümökben vonultak végig a fesztiválon, az egyik kocsit pedig egy hatalmas magyar címer is ékesítette.

Kitüntetett magyar hősök – Washington

Az Egyesült Államok legmagasabb katonai kitüntetését, a Becsület Érdemérmet (Medal of Honor) adományozta Barack Obama elnök Leslie H. Sabónak, aki 1970. május 10-én az amerikai hadsereg szakaszvezetőjeként, bajtársait mentve életét áldozta egy kambodzsai összecsapásban.

Magyar lángos – New York

Az utcai gyorsfogyasztású ételek hazájában, a különféle burgerek és egyéb csemegék földjén új konkurencia jelentkezett 2014 tavaszán a New York utcáin felbukkanó mozgó áruda, a Lángos Truck alakjában. A magyar eredetét nem tagadó, sőt hangsúlyozó vállalkozás akkor került igazán a közérdeklődés fókuszába, amikor a nagy múltú és nagy tekintélyű napilap, a New York Times internetes kiadása beszámolt róla gasztronómiai rovatában. (Felvételeinket is a NYT-től vettük át.)


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10   >