Címke: Magyar

(Szent) Imre herceg – Łysa Góra

A lengyel-magyar közös történelem zarándokhelye Lengyelországban a Szentkereszt-hegy, ottani nevén Łysa Góra. 1006-ban alapították ott azt a bencés monostort – lengyelül: Święty Krzyż-t –, ahol a rövid életű Szent Imre herceg (1007–31) által ajándékozott ereklyét őrzik. (A helység környéke napjainkra a magyarok körében is népszerű, a legkedveltebb lengyel síparadicsomok egyike.) 

„Magyar korona” gyógyszertár – Lemberg

Számos néven ismert a nyugat-ukrajnai nagyváros. Számunkra azért (is) érdekes, mert Lembergben működik egy ott élt francia emigráns család leszármazottja, bizonyos Alexandre Longchamps de Bérier által megnyitott, „Magyar korona” elnevezést viselő gyógyszertár, amelyről a fotókat Erdős André diplomata barátom készítette.

címkék:  Lembergfrancialengyelmagyarosztrákpatikaukrán
A magyar korona adományozója – Saint-Simon

A dél-franciaországi Aurillac mellett található Saint-Simon településen állítottak emlékművet a történelem első francia pápájának, aki ott született, s aki a magyaroknak elküldte a koronát. Köszönöm Erdős André diplomata barátom fényképeit és a magyarázatát.

A V4-ek keltik a hangulatot az EU ellen – magyar, lengyel, brit belső válságok

Financial Times szerzője úgy véli, hogy az EU fokozatosan lebomlik, mielőtt újra megerősödik majd. A szerző azt tartja napjainkban a szervezet legfőbb jellemzőjének, hogy – egyáltalán nem véletlenül – halmozódnak a belső válságok, mivel nem működik a politika. Sőt, Cameron és Orbán alapvető értékeket kérdőjeleznek meg, lásd a szabad mozgás jogát. Minden instabillá vált, mert az unió különféle programjai gazdaságilag negatívan hatnak Európa nagy részére. Az olaszok pl. rosszul jártak az euróval. A legalacsonyabb keresetű britek helyzetén nagyot rontott a külföldi munkavállalók beáramlása. A finnek – az olaszokkal együtt – a nemzeti érdekek ellenére politikai okokból ragaszkodnak...

A Nyugattól keletre: Európa-ellenesség, autoriter, posztkommunista biedermeier

Eltérő irányba sodródik Európa két fele, miután a keleti tagállamok jogi és politikai eszközökkel szabotálják az unió menekültpolitikáját – írja a Neue Zürcher Zeitung. Megkérdőjelezik a közös stratégia mindhárom elemét, így a 160 ezer menedékkérő elosztását, regisztrációs központok létesítését a külső határokon, továbbá azt is, hogy Törökország tartóztassa fel az áradatot. A kvóta ellen Magyarország és Szlovákia panaszt nyújtott be az Európai Bíróságon, ami azt jelenti, hogy új szintre emelkedtek az ellentétek.

Bizottsági állásfoglalás az osztrák átmeneti határellenőrzés bevezetése kapcsán

Az osztrák hatóságok tájékoztatták  az Európai Bizottságot arról, hogy Ausztria átmenetileg ellenőrzést vezet be az uniós határain, különösen a Magyarországgal határos szakaszon, egyúttal az olaszországi, szlovákiai és szlovéniai határain is. A tagállamok közötti határellenőrzés ideiglenes bevezetésére válsághelyzet esetén lehetőséget nyújt a Schengeni Határ-ellenőrzési Kódex. A jelenlegi ausztriai  helyzet a jelek szerint teret enged e szabályok alkalmazásának.


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10   >