Címke: Magyar

Idős Antall József – Varsó

Lengyelország volt az első áldozata az 1939 szeptemberében kitört a második világháborúnak. Civilek, majd katonák menekültek át nagy számban Magyarországra, ahol együttérzéssel és barátsággal fogadták a földönfutókat. Budapest nem adta ki Németországnak a lengyel hadsereg tagjait, akik számára a Délnyugat-Dunántúlon állítottak fel táborokat. 

Szenes Hanna – Szedot Yam, Tivon

Az izraeli Szedot Yam kibucban emlékház őrzi a kis település legismertebb egykori lakója, a Magyarországon született, majd a nyilasok által kivégzett Szenes Hanna (1921–44) nevét és személyes tárgyait. Bátorságának elismeréseként utóbb megkapta az Izrael Állam Hőse címet; 1993-ban a magyar katonai bíróság felmentette a vádak alól.

Magyar antifasiszták – Zlatá Koruna

A második világháború utolsó heteiben a szovjet és az amerikai csapatok közé szorult Wehrmacht-egységek Csehország területén fejtettek ki nagy ellenállást. A térségben magyar alakulatok is tartózkodtak, a németek azonban nem bíztak bennük, igyekeztek őket lefegyverezni, a katonaszökevényeket pedig kivégezték. A cseh országrészben honvédek is csatlakoztak az ellenállási mozgalomhoz. 

címkék:  SSZlatá Korunaamerikaicsehemlékhonvédmagyartemető
2. Magyar Hadsereg – Don-kanyar

Hitler Németországa 1941. június 22-én megtámadta a Szovjetuniót, a villámháborúnak elképzelt hadjárathoz néhány nap múlva Horthy-Magyarország is csatlakozott. A budapesti kormány a náci hadigépezet támogatása végett a keleti frontra, a magyar hadtörténelem minden bizonnyal legszörnyűbb vágóhídjára vezényelte a 2. magyar hadsereg alakulatait.

Magyarok haláltáborokban, 2. – Plaszów, Bréma

A lengyelországi Plaszów náci koncentrációs tábora „a halál előszobája" volt: onnan vitték a női foglyok tízezreit a megsemmisítőhelyekre, mindenekelőtt Auschwitzba és Bergen-Belsenbe. Hetvenkét esztendővel ezelőtt, 1944 nyarán Magyarországról oda hurcolt zsidó nők ezreinek tragédiája teljesedett be a dél-lengyelországi tájon. 

Magyarok haláltáborokban, 1. – Buchenwald

Az 1937–45 között működött német koncentrációs táborokba sok százezer magyar állampolgárt hurcoltak el, s többségük soha nem is tért haza. A legtöbbet a ma Lengyelország területén található auschwitz-birkenaui lágerben gyilkolták meg – oda 437 ezer magyarországi zsidót deportáltak –, és tízezreket hajtottak el más haláltáborokba is.


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10   >