Címke: Magyarország

Putyin–Erdoğan: diktátornak diktátor a barátja

Ann Applebaum azt írja a The Washington Postban a Putyin–Erdoğan-találkozó kapcsán, hogy nem éppen az erő jele, ha valahol egész osztályokat számolnak fel, mondván, hogy ők ellenségek, de nem azért, amit tettek, hanem amit képviselnek. Ilyet a diktátorok csinálnak, amikor paranoiások, vagy félnek, vagy netán elszigeteltnek érzik magukat. Vagy amikor aggódnak, hogy a körülöttük lévő talpnyalók összeesküvést szőnek. Azért használnak erőszakot, mivel attól tartanak, hogy vesztenek a támogatottságukból.

Kétszázmillió eurónyi közmegrendelést kapott a „gulyás-Erdoğan” veje

„Fogják meg, tolvaj?” – kérdezi az osztrák Der Standard annak kapcsán, hogy az EU Csalás elleni hivatala szerint egyetlen más tagállamban sem lopnak el annyi közösségi támogatást, mint éppen Magyarországon. A kommentár szerint a politikában is úgy van, hogy minden ostobaságra lehet vevőt találni, így csak idő kérdése volt, hogy mikor teszi le a garast valamelyik uniós tagállam miniszterelnöke Trump mellett. Ez ugyebár Orbán volt, és álláspontját az elnökjelöltnek a bevándorlás kérdésében elfoglalt álláspontjával indokolta.

Magyar vélemény: a brit kiválás rosszat tesz hazánknak és az Európai Uniónak egyaránt

Az Ipsos 16 országban végzett felmérése bepillantást nyújt abba, miként reagáltak a Brexit-re (Nagy-Britannia népszavazással szentesített kilépési szándékára az Európai Unióból) más országok, s hogy mi következik most Nagy-Britannia és az EU számára. A nemzetközi online közvélemény-kutatás Belgium, Francia-, Lengyel-, Magyarország, Nagy-Britannia, Német-, Olasz-, Spanyol-, Svédország és hét nem uniós ország (Ausztrália, Dél-Afrika, India, Japán, Kanada, Oroszország és USA) 65 évesnél fiatalabb felnőtt lakosa körében készült, csaknem 13 ezer személy megkérdezésével. Mi, magyarok gondoljuk leginkább, hogy negatívan érinti a Brexit az Európai Uniót.

A világ elitjének ügyelnie kell a populista tombolás figyelmeztető jeleire

A Financial Times arra figyelmeztet, hogy az olyan politikusok, mint Trump és Le Pen egyszerű és rossz válaszokat adnak igen fontos kérdésekre, ám a világ elitjének oda kell figyelnie a populista tombolás figyelmeztető jeleire. A fejlett államokban a nagyfokú elégedetlenség javarészt gazdasági okokra vezethető vissza, így arra, hogy a reálbérek már hosszabb ideje stagnálnak, mint a háború óta bármikor. De magyarázzák a fenyegető kulturális változások is, beleértve a bevándorlást. Trump és a többiek erre kínálják a nacionalizmust, a hazai lakosság védelmét és a protekcionizmust. 

Törökország: az EU reméli, helyreáll az alkotmányos rend

Az uniós tagállamok képviseletében az Ázsia–Európa csúcstalálkozón Ulánbátorban tartózkodó Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke, Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke és Federica Mogherini, az Európai Bizottság alelnöke/az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője, a  július 15-i törökországi puccskísérletet követően nyilatkozatot adott ki, melyben kiemeli:

Sehol sem loptak el annyit az EU-pénzekből, mint Magyarországon

Egyetlen uniós tagállamban sem lopnak el annyi uniós támogatást, mint Magyarországon, miközben a gazdaság teljesítményének 10%-át éppen a brüsszeli pénzek szavatolják – derül ki az EU Csalásellenes Hivatalának jelentéséből. Az osztrák Kurier által nyilvánosságra hozott dokumentumban olvasható: az OLAF 2008–15 között 22 esetben javasolt büntető eljárást, ebből a magyar ügyészség négynek nézett utána és mindössze egyből lett ügy. Ellenőrző testületként az Európai Parlament most felvilágosítást követel az Orbán-kormánytól a közösségi alapok felhasználásáról.


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10   >