Címke: Magyarország

Miért fizessen az unió olyanoknak, akik gyengítik az EU-t kormányon maradásuk végett?

Az új lengyel kormány mindent elkövet, hogy utánozza Orbán Viktor tekintélyelvű vonalát, de az unió ezúttal gyorsan lépett, nem úgy, mint korábban Magyarország esetében – írja Jan-Werner Müller New York Review of Books-ban. A princeton-i egyetem politológia-professzora szerint a közép-európai autoriter fordulat sok nyugati megfigyelőt meglepett. Ám ők valószínűleg megfeledkeznek arról, hogy Magyarországon és Lengyelországban az uniós csatlakozás körüli lelkesedés elfedte a mély gazdasági és kulturális megosztottságot, valamint a politikai eliten belül a „nyertes visz mindent”-felfogást. És kevesen vették észre a paradoxont: minél messzebb hatol az államszocializmus, annál inkább erősödik az Orbán- és Kaczynski-félék kommunistaellenes keresztes hadjárata.

Viktor Mihály Orbánt akarja díszpolgárnak egy vesztfáliai szélsőjobbos pártszervezet

Egy volt szerb diákvezető szerint van megoldás, amikor diktátorok a külföld által irányított összeesküvőknek nyilvánítják a demokratikus ellenzéket – írja a Foreign Policy. Srdja Popovics, aki Milosevics idején a saját bőrén tapasztalta, milyen is az, a hatalom által kiszemelt célpontnak lenni, azt látja, hogy az összesküvés-elméletet napjainkban nagy előszeretettel alkalmazzák Törökországban, Oroszországban, Venezuelában, illetve Magyarországon, ahol Orbán Viktor azt állítja, hogy külföldi felforgatók azok a civil szervezetek, amelyek rámutatnak kormányzásának hiányosságaira.

Ébredj, Európa! – veszélyben a demokrácia – Orbánék túlfeszítették az „iskolahúrt”

Az „Ébredj, Európa!” elnevezésű civil kezdeményezés úgy ítéli meg, hogy tekintélyelvű rendszer miatt Magyarországon veszélybe került a demokrácia, ezért felszólítja az Európai Uniót, hogy védelmezze meg az Európa-terv értékeit. A mozgalom, amely nagyszabású aláírásgyűjtő kampányt folytat, hogy az EU tűzze napirendre a magyar helyzetet, rámutat, hogy a magyarok közül sokan szembeszálltak az Orbán-kormány autokrata túlkapásaival, és kérték, hogy Brüsszel segítsen megóvni a demokráciát – tudósít a HPD. A Wake Up Europe! épp ezért sürgeti, hogy az unió indítson átfogó vizsgálatot Magyarországon a demokratikus és emberi jogi helyzet felmérésére, továbbá vegye rá a hatalmat arra, hogy térjen vissza az európai értékekhez.

Az elitek kudarca tönkreteszi Európát – Orbán szelleme lengi be az uniót

A német Die Welt szerint az elitek kudarca tönkreteszi Európát és a mostani év alighanem döntő lesz az összefogás jövője szempontjából. A kommentár úgy véli, hogy amikor jó idők jártak, akkor nem volt gond, hogy az embereket nem kérdezték meg még olyan ügyekben sem, mint az euró bevezetése, vagy a keleti bővítés. Ám a válság idején üresnek és gyengének bizonyul az unió. Az idén olyan sorsfordító témák kerülnek terítékre, mint a brit kilépés, továbbá egyes államok hajlama a folyamatos szerződésszegésre, egészen odáig, hogy Magyar- és Lengyelországban megkérdőjelezik az alapvető politikai értékeket.

Merkel összeurópai megoldást sürget

Újra meg kell határozni a jobb- és baloldal fogalmát. Hiszen Franciaországban a szélsőjobbos Le Pen azzal vádolja a kormányt, hogy az a nép rovására babusgatja a globalizált elitet – írja Bloomberg hírügynükség. A bankok államosítása a muzulmán- és bevándorlásellenes politikával együtt napirenden van Magyarországon és Lengyelországban, ahol szintén szélsőjobbos hatalom irányítja a dolgokat. Ebben persze nincsen új, hiszen jobboldali pártok a 19. század végétől vegyítették az idegengyűlölő hazafiságot és a gazdasági nacionalizmust. 

Holokauszt-túlélők pere Magyarország ellen

Újra kezdődhet az a per, amelyet a magyar állam ellen indítanak magyar holokauszt-túlélők – jelentette a CNS News. Az Egyesült Államokban újrakezdődhet a per, amelyet magyar holokauszt-túlélők indítottak Magyarország ellen. Egy columbiai körzeti fellebbviteli bíróság ugyanis helyt adott a 14 felperes keresetének, amely szerint az 1947-i nemzetközi békeszerződés nem ad felmentést az állam képviselőinek a több mint 500 ezer zsidó halálában viselt felelősségük alól. Két évvel ezelőtt egy szövetségi bíró éppen arra hivatkozva állította le az eljárást, hogy az ellentétben áll a béke-megállapodásban foglaltakkal. 


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10   >