Címke: Magyarország

Fürdővizeink kétharmada kiváló

A fürdővizek minőségéről készült, ma közzétett legújabb éves jelentés megerősíti: sikerrel jártak az európai uniós minőségügyi előírások, valamint a szennyvízkezelést szolgáló infrastrukturális beruházások és a szennyezés csökkentését célzó egyéb intézkedések. A fürdővizek minősége folyamatosan javul, aminek eredményeként tavaly a vizsgált európai uniós fürdőhelyek 96 százaléka teljesítette a vízminőségi minimumkövetelményeket.

Magyarország Európa éllovasa a lakásdrágulásban

Magyarországon egy év alatt hetedével drágultak a lakások, a második Svédországban közel12, aharmadik Írországban 10 százalékkal. Az FHB Lakásárindexében szereplő, 2015 harmadik negyedévében rögzített adatok szerint Budapesten 16, Stockholmban viszont átszámítva 87, Dublinban 74 millió forintot kellett fizetni átlagosan egy használt lakásért ebben az időszakban. Az olaszoknál, a horvátoknál, a franciáknál és a lengyeleknél viszont csökkentek a lakásárak. A legnagyobb, 5 százalékos visszaesést Görögországban mérték.

Elmarasztaló menekültügyi jelentés Magyarországról

Ma megjelent az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) Magyarországról, az ország menekültügyi helyzetéről szóló legújabb jelentése. Az elemzés a 2015 júliusa és 2016 márciusa közötti időszakban született vonatkozó új jogszabályokat, illetve jogszabály-módosításokat, valamint azoknak a gyakorlati megvalósulását és következményeit veszi górcső alá – közölte lapunkkal Simon Ernő, az UNHCR magyarországi szóvivője.

Egyetemes időszakos felülvizsgálat: Magyarország újra vizsgázik emberi jogokból

Május 4-én, szerdán délután fél háromtól Magyarország az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa előtt számot ad az emberi jogok hazai helyzetéről az egyetemes időszakos felülvizsgálat (Universal Periodic Review, röviden UPR) eljárás részeként. Évente összesen 42 országot vizsgálnak felül – egy évben három, egyenként kéthetes ülésszakra kerül sor – így nagyjából öt évente sorra kerül mind a 193 ENSZ-tagállam.Magyarországnak ez a második felülvizsgálata, az első 2011-ben volt.

Menekültdráma: humanitárius katasztrófa érlelődik – népszavazás-háború Magyarországon

Soros György szerint négy alapvető hibája van az unió menekültpolitikájának, amelynek értelmében visszaküldik a menekülteket görög földről Törökországba, de ezeket a hibákat meg lehet szüntetni – kezdi cikkék a New York Review of Books. Az emberbarát milliárdos a hiányosságok közé sorolja, hogy a politika nem igazán európai, Merkel kényszerítette rá a többiekre. Azonkívül egyáltalán nem irányoztak elő rá elegendő pénzt. Harmadszor: nem önkéntes, végül pedig Görögországból őrző karámot csinál, miközben nincs elég létesítmény a már ott lévő menedékkérők számára.

Nyílt tekintélyuralomba fordul át az illiberális demokrácia – Orbán és Erdogan együtt ás

A liberális demokrácia végének veszélyére figyelmeztet a Harvard Egyetem egyik politológia professzora a The Huffington Postban. Yascha Mounk rámutat, hogy populista erős emberek Magyar- és Törökországban már felforgatták a látszólag szilárd politikai rendszert, de Lengyelország és India is szorosan a nyomukban halad. És akkor még ott van Franciaország, valamint az Egyesült Államok is. A jelenség ijesztő és megvetendő, mert nemcsak a liberális demokráciát, hanem a legfőbb értékeket fenyegeti. Azaz itt sokkal többről van szó, mint hogy Orbán vagy Erdogan aláássa a demokráciát.


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10   >