Címke: Magyarország

Van pénz a világban, de Magyarországot elkerüli a befektetési célú tőke

Tavaly 1,3 milliárd dollárra apadt a beérkező külföldi közvetlen tőkebefektetés értéke Magyarországon, ez 83 százalékos csökkenés a megelőző, amúgy kiugrónak látszó 2014. évhez képest, miután a világban negyven százalékkal nőtt a befektetések mértéke – idézi Blahó Miklós az ENSZ kereskedelmi és fejlesztési szervezetének (Unctad) most közzétett jelentését a Világgazdaságban megjelent írásában.

Magyarország 810 millió euró közlekedésfejlesztési támogatást kap az EU-tól

Az Európai Bizottság ma hozta nyilvánosságra azon 195 közlekedési infrastruktúraprojekt listáját, amelyet az Európai Hálózatfinanszírozási Eszköz (CEF) második pályázati körében összesen 6700 millió euróval támogat. Az uniós finanszírozás nagy lépés a Jean-Claude Juncker által az Európai Unió kiemelt prioritásaként megnevezett munkahelyteremtés és növekedésösztönzés felé. E beruházások várhatóan további köz- és magánfinanszírozást mozgósítanak majd, uniós szinten összesen 9600 millió euró értékben. A kiválasztott tervek – a Bizottság átfogóbb politikai menetrendjével összhangban – számottevően hozzájárulnak a közlekedés digitalizálásához és dekarbonizációjához. A források közel 85%-a a Kohéziós Alapból támogatásra jogosult tagállamokba[1], köztük Magyarországra irányul, segítve az infrastruktúrák területén az EU-n belüli egyenlőtlenségek csökkentését. 

Beperelte Magyarországot a Bizottság a tőke szabad mozgásának akadályozásáért

Az Európai Bizottság úgy határozott, hogy keresetet indít az Európai Unió Bíróságán Magyarországgal szemben a határokon átnyúló tevékenységet folytató befektetők mezőgazdasági földterületek használatára vonatkozó jogaival kapcsolatos uniós szabályok meg nem tartása miatt – közölte lapunkkal az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete.

Veszélyes játék: nem bírná Magyarország az EU nélkül?

Világosan kell bizonyítanunk, hogy – például Magyarországnak is – meghatározó stratégiai érdeke az uniós tagság fenntartása és az integráció folytatása: sokkal előnyösebb a közös európai fejlődés, mint az, ha mindenki egymástól függetlenül, esetleg egymás kárára, külön-külön keresi a saját boldogulását.

Utolsó a magyar GDP-adat az EU-ban

Az idei első negyedévben a román gazdaság teljesített a legjobban (plusz 1,6%) a tavalyi utolsó negyedévvel összevetve. A második helyen Ciprus (0,9), a harmadikon Ausztria, Spanyolország, Szlovákia és Litvánia (0,8-0,8%) szerepel az Eurostat friss statisztikája szerint. A leggyengébb Magyarország, ahol 0,8 százalék a visszaesés, míg Görögországban csak 0,5. Az EU átlaga plusz 0,5%. Ha az előző év azonos időszakához mérjük a magyar gazdaságot, akkor 0,4 százalékos a GDP-növekedés, amivel csak Görögországot előzzük meg.

Orbán az Európa-ellenes nacionalista nemzetállamiság úttörője

A cseh kormányfő úgy látja, hogy ha a britek nem egészen három hét múlva a kilépés mellett döntenek, az az egész földrészen nagy lökést adna a szakadároknak és a nacionalistáknak, ám szerinte ez nem vonatkozik Közép-Európára – tudósít a Reuters. Sobotka kijelentette, hogy leginkább olyan erők profitálnának a britek kilépéséből, amelyek szét akarják szakítani az uniót. De mint megjegyezte, a kontinens középső részén nemigen várható újabb EU-ellenes hullám. Azt fejtegette, hogy mifelénk a menekültek miatt Brüsszel-ellenes a hangulat, a migráció nagy munícióhoz juttatta a nacionalistákat.


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10   >