ÉRDEKEL AZ ÚJ INFOVILÁG
 Infovilág - a hiteles hírportál

Címke: Matolcsy

Magyarország sereghajtó az unión belül a sajtó szabadságát tekintve

A The New York Times/The Washington Post/AP egybehangzó jelentése arra hívja fel a figyelmet, hogy a Népszabadságot csupán pár nappal azután zárták be, hogy a lap igen nagy horderejű leleplezéseket közölt vezető kormánypárti politikusokról. A történteket az összes (ellenzéki) politikai párt elítélte, azzal vádolta meg a hatalmat, hogy megpróbálja kiterjeszteni uralmát a média fölött. Szombaton este ezrek tüntettek a sajtószabadság és az újság mellett. Sokan rámutatnak az időzítésre, hiszen a döntés éppen akkor született meg a felfüggesztésről, amikor a Népszabadságban több összeállítás is rávilágított a legfelső szintű korrupcióra, ideértve Rogán Antal extravagáns helikopterútját és Matolcsy György személyes botrányát.

Minek nevezzelek? Putyin, Trump, Orbán, Le Pen, Hofer agresszív, reakciós internacionáléja

A Die Zeit német, országos hetilap úgy látja, hogy fogalmi zavar van a világban, mármint hogy minek nevezzék az olyan politikusokat, mint Le Pen, Hofer, Orbán vagy éppen Putyin. Az elemzés szerint a bizonytalanság két okra vezethető vissza: egyrészt ingatag lábakon áll a besorolásuk, másrészt a demokraták nem tudják, miként viszonyuljanak a jelenséghez. És itt többről van szó, mint az elnevezésről, mert abban benne foglaltatik a stratégia is. Egy biztos azonban, hogy a szóbanforgó irányzatnak több közös vonása van a fasizmussal. 

 

Magyar átok

Kilenc góllal vezetett vasárnap a BL-döntőben a Veszprém férfi kézilabdacsapata, mégis elvesztette a kupát. A lengyel Kielce két másodperccel a vége előtt kiegyenlített. A döntetlent hozó hosszabbítás végén a hetesek döntöttek, ketten is hibáztak a magyar csapatból.

Orbánisztánban a szolgalelkű hűség elnyeri a jutalmát

Anne Applebaum történész és újságíró, a The Washington Post rendszeres cikkírója, úgy látja, hogy az ausztriai folyamatok érzékeltetésére le kell porolni a nemzeti szocializmus fogalmát. Nem okvetlenül a hitleri értelemben, bár lehet, hogy a végén oda lyukadunk ki. Mindenesetre a Szabadságpárt politikai filozófiáját úgy jellemzi a történész-szakértő, hogy az vegyíti a nacionalizmust, tehát a saját etnikai csoport, illetve a nemzetállam elsődlegességét a szocializmussal, vagyis azzal a hittel, hogy a kormánynak be kell avatkoznia egy erős gazdaságba, de esetleg más területeken is.

Pofátlan támogatások Matolcsy rokonságának – elkorhadt az osztrák centrista politika

Matolcsy György újraírja a szabályokat az unión belül a központi bankok számára, hogy bevonja a családot és a barátokat – állapítja meg a Bloomberg. Összesen csaknem egymilliárd dollárt nyomott a hat alapítványnak, amelyet a felügyelő bizottság kifogásai ellenére és EU-s illetékesek döbbenetére hozott létre. A nyilvánosságra került támogatási hálózat pofátlansága láttán még olyanoknak is elállt a szavuk, akik pedig már nem sok mindenen lepődnek meg a térség korrupciós viszonyait illetően. A brüsszeli Teneo Intelligence egyik szakértője azt mondja, hogy kétes kifizetések ügyében a nyomok szó szerint vezetnek a banktól az elnökhöz kapcsolódó emberekhez. Ami itt történt, az még kelet-európai mércével mérve is túlmegy az urambátyám-rendszer keretein.

A Fidesz-hívek szerint is szélsőséges mértékű a korrupció – Matolcsy mondjon le!

Publicus Intézet a Vasárnapi Hírek megbízásából, május 12–17. között, 1050 személy megkérdezésével készített reprezentatív közvélemény-kutatásban vizsgálta a Magyar Nemzeti Bank és az alapítványai körüli botrányt és korrupciógyanús ügyeket, illetve megítélésüket a nyilvánosságban.


1 2 3   >