ÉRDEKEL AZ ÚJ INFOVILÁG
 Infovilág - a hiteles hírportál

Címke: Nyílt Társadalom Alapítvány

Orbán megosztó politikája csak akkor működik, ha van hozzá kellő ellenségkép

A világsajtó részletesen taglalja a Közép-európai Egyetem, a CEU ellen indított magyar kormányzati támadást. A konzervatív német Frankfurter Allgemeine Zeitung kiemeli, hogy a CEU nemzetközileg az egyik legtekintélyesebb magyar egyetem. A kormány azonban első számú közellenségnek állítja be a finanszírozót, Soros György magyarországi születésű amerikai pénzügyi befektetőt, és a beterjesztett törvényjavaslat egyes elemei a CEU ellen irányulnak – állapítja meg a cikk szerzője, aki az egész ügy magyarázatát abban véli felfedezni, hogy Orbán Viktor megosztó politikája csak akkor működik, ha van hozzá megfelelő ellenségkép.

Magyarország legújabb képe a világban: a szögesdrótkerítést felállító magyar katona

A The New York Times és a The Washington Post internetes kiadása is beszámol – amerikai hírügynökségi jelentés alapján – arról, hogy Michael Ignatieff, a Soros György által alapított, budapesti székhelyű Közép-európai Egyetem, a CEU rektora körlevélben kondította meg a vészharangot, mondván, az egyetem –­ jelenlegi formájában – nem működhet tovább felsőoktatási intézményként, ha elfogadják azt a törvényt, amit benyújtottak a magyar parlament elé. A 2011-i felsőoktatási törvény módosítását tartalmazó javaslat tegnap késő este jelent meg az országgyűlés honlapján.

A Soros elleni támadásra a jelzést Orbán adta meg 2015 őszén

A lap Orbán Viktort hozza fel annak bizonyítékaként, hogy Európában teret nyernek az elitellenes pártok, amelyek véget akarnak vetni az összefogást szorgalmazó alapállásnak az EU-ban, ellene vannak a nyitott határoknak és a közös valutának – olavsaható The Wall Street Journal hasábjain. Az euroszkeptikus magyar vezető úgy ünnepelte Trump győzelmét, hogy az búcsú a Nyugatot gyengítő liberális nem-demokráciától. Amikor jó hat éve Orbán hatalomra került, nacionalista nézetei éles bírálatban részesültek az unió nagy részében.

Perényi bécsi nagykövet a magyar gazdaság szárnyalását bizonygatja

Soros György máris reagált az amerikai elnök felhívására és bejelentette, hogy 500 millió dollárt fordít a menekültválság megoldására – jelentette a The Wall Street Journal. A tőzsdeguru jelezte: a hatalmas összeget kezdő vállalkozásokba, már működő cégekbe, szociális kezdeményezésekbe, a migránsok által alapított üzletekbe fekteti be. A figyelme elsősorban továbbra is Európára összpontosul, de másutt is kész közreműködni, mert úgy ítéli meg, hogy a kiutat elsősorban a kormányoknak kell megtalálniuk, ám igaza van Obamának: a jelenlegi helyzetben a magántőkének is segítenie kell.

Merkel: európaiként és közösen kell folytatni munkát a Nagy-Britannia nélküli EU-ban

A Manager-Magazin német hetilap azt írja, hogy a populisták szívesen tekintik bűnbaknak a jegybankokat, ám a cikkből kiderül, hogy Magyarországon ez is másként van. A populista politikusok a világban sokfelé igyekeznek korlátozni a pénzügyi hatóságok jogkörét, pedig a következmények drámaiak lehetnek. A központi bankok részéről viszont úgy vetődik fel a kérdés, mennyire képesek ellenállni a támadásoknak? A populisták két nagy témára összpontosítanak: egyrészt a nemzeti identitásra, vagyis a képzelt homogén államnemzetre, amelynek mindenféle tekintetben helyt kell állnia az idegenekkel szemben.

Alex Soros: a milliárdos fia a nyilvánosság elé lép

Előfordul, hogy az ember túl gazdag családba születik. Alexander Soros (a képen)– a magyar származású milliárdos pénzember és emberbarát, Soros György fia – négy évvel ezelőtt nem egészen úgy lépett a nyilvánosság elé, ahogy szerette volna. A nevezetes New York-iakkal foglalkozó Cityfile honlap az ő Facebook-oldaláról tett közzé fotókat, amelyek édesapja southamptoni rezidenciáján örökítették meg, amint italokat fogyaszt egy partin, a családi vitorláson hajókázik, és csinos lányokkal flörtöl. (Foto: kaboodle.com)